Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43523.08.20105 Kj

6913-2010 (654, 643)

Paavo Nurmen stadionin suorituspaikkojen joustopäällysteen ja nurmikentän uusiminen

Tiivistelmä: -

Kh § 435

Va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 17.8.2010

Paavo Nurmi stadionin suorituspaikkojen joustopäällyste uusittiin vuonna 2006. Tuolloin päällysteeksi valittiin Polyuretaani Novotan. Päällystämisen hinta oli 515.000 euroa. Hankinnan kilpailutti kiinteistölaitos, joka myös maksoi hankinnan. Hankkeen toteutti Omni-Sica Oy. Työn valvonnasta vastasi kiinteistölaitos.

Pinnan uusiminen osoittautui varsin nopeasti epäonnistuneeksi ja sitä on jouduttu korjaamaan useita kertoja kuluneiden kesien aikana. Radan käyttöä on haitannut koko sen käyttöajan kenttäpinnoitteen jatkuva kuoriutuminen useasta kohdasta. Pinnoitteen toimittaja on paikannut päällystettä takuutyönä, vaikka takuuaika normaalisti pinnoitteelle on 2 vuotta. Urakoitsija on kuitenkin jatkanut takuutöitä jatkuvien virheiden vuoksi. Pinnoiteurakkaa ei ole otettu lopullisesti vastaan urakan ehtojen mukaisesti. Urakoitsijan vastuu pinnoitteen laadusta ja korvausvelvollisuus tulee selvittää viipymättä.

Liikuntalautakunta päätti 8.6.2010 § 77 esittää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle, että lautakunta puoltaa Paavo Nurmen stadionin suorituspaikkojen joustopäällysteen ja nurmikentän uusimista mutta esittää, ettei Kiinteistöliikelaitos pienennä muita liikuntaan suunnattuja investointimäärärahoja ja että vuoden 2006 tehdyn osin epäonnistuneen investoinnin jäljellä olevan pääoman investointivuokran (n. 400.000 €) periminen lopetetaan. Samalla liikuntalautakunta ehdottaa, että kiinteistöliikelaitos harkitsisi mahdollisuutta ylittää investointibudjettiansa vuonna 2010 ja 2011 Turku-imagolle tärkeän Paavo Nurmi stadionin korjausinvestointia vastaavalla summalla.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 22.6.2010 § 409, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee liikuntalautakunnan päätöksen tiedoksi ja toteaa samalla, että vuoden 2006 päällysteen uusimisen jälkeen ilmenneet ongelmat ovat korjattavissa normaalien vuosikorjausten puitteissa. Samalla johtokunta kuitenkin totesi, että päällysteen käyttöikä saattaa olla arvioitua lyhyempi ja päällyste saattaa tulla lähivuosina uudistettavaksi. Mikäli päällyste tultaisiin uusimaan edellyttää kiinteistölaitoksen johtokunta, että uusimisen kustannukset maksaa normaaliin tapaan täysimääräisesti liikuntalautakunta vuosivuokran kautta. Edelleen johtokunta edellyttää, että myös vuoden 2006 investoinnin kustannukset maksaa liikuntalautakunta vuosivuokrana.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja päätti päätöksellään 24.6.2010 § 3 ottaa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 22.6.2010 § 409. Kaupunginhallitus päätti 28.6.2010 § 405, ettei se käsittele asiaa ilman viranhaltijan esittelyä.

Kesäkuun jälkeen radan tila on huonontunut radikaalisti ja kenttään on syntynyt uusia pullistumia, joita ei esiintynyt, kun kiinteistöliikelaitoksen johtokunta teki radalle katselmuksen kesäkuussa. Näiden muutosten johdosta IAAF (Kansainvälinen yleisurheiluliitto) on asettanut kentän kilpailukieltoon järjestämiensä kilpailujen osalta, koska kenttä ei nykykunnossaan täytä liiton olosuhdevaatimuksia. Nykyisellään pinnoite ei mahdollista 2011 Kalevan kisojen järjestämistä Paavo Nurmen stadionilla. Kentällä ei myöskään voida järjestää SM-kilpailuja, koska Suomen Urheiluliitto edellyttää vastaavaa sertifikaattia kuin IAAF.

Kentän käyttäjät ovat tehneet kaupungille vetoomuksen (nähtävillä kokouksessa) radan olosuhteiden korjaamisesta. Kaupunginhallitus merkinnee vetoomuksen tiedokseen.

Oheismateriaali 1IAAF:n kirje

Oheismateriaali 2Suomen Urheiluliiton kirje

Oheismateriaali 3kuvat radan pullistumista

Oheismateriaali 4Vetoomus

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 19.8.2010

Paavo Nurmi stadionin radan kunto on huonontunut selvästi Kiinteistöliikelaitoksen ja kaupunginhallituksen käsiteltyä asiaa kesäkuussa. Vioittumisen seurauksena Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on perunut stadionille myönnetyn sertifikaatin siten, että ilman laajempaa peruskorjausta suorituspaikat on asetettu kansainvälisten- ja SM-kilpailutasoisten tapahtumien osalta kilpailukieltoon. Tämä ei mahdollista myöskään Kalevan Kisojen järjestämistä Paavo Nurmi stadionilla kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Kaupungin onkin ryhdyttävä viipymättä toimenpiteisiin kentän saattamiseksi kansainvälisen liiton edellyttämälle tasolle.

Ainoa tarkoituksenmukainen tapa saattaa kenttä sertifikaatin edellyttämälle tasolle on peruskorjata ratapinnoite niin nopeasti kuin mahdollista, jotta ensi kesän Kalevan Kisat voidaan menestyksellisesti järjestää Turussa. Tällöin ainoa nykyisin ensisijaisena pidettävä pintarakenne on rullatavarana tasaiselle alustalle liimattava matto, jonka tunnetuin tuotemerkki on Mondo. Pinnan asentamiseen on Suomessa useampia yrityksiä, joten urakka voidaan kilpailuttaa normaalilla tavalla.

Kaupunginhallitus päättänee, että Paavo Nurmi stadionin päällysteen ja kentän peruskorjausta aikaistetaan vuosille 2010-2011 ja toteutetaan 31.3.2010 päivätyn rakennussuunnitelman mukaisesti pitäen sisällään ratojen päällysteen vaihtamisen Mondoon tai vastaavaan. Kiinteistöliikelaitoksen tehtäväksi tulisi antaa peruskorjausurakan hankinnan käynnistäminen välittömästi siten, että investointi sisällytetään Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelmaan.  Kiinteistöliikelaitoksen liikuntavirastolta perimää vuosivuokraa tulisi samalla korottaa 60 000 € vuodessa alkaen vuodesta 2011. Kaupunginhallituksen tulisi siten myös esittää kaupunginvaltuustolle talousarvioehdotuksensa yhteydessä, että kaupunginvaltuuston 31.5.2010 § 94 päättämää talousarvion ohjelukutasoa korotetaan liikuntaviraston osalta vastaavasti 60.000 € vuoden 2011 alusta lukien. Asian kiireellisyyden vuoksi pöytäkirja tulisi tarkastaa ja panna täytäntöön välittömästi. Lisäksi nykyisen pinnoitteen urakoitsijan (Omni-Sica) vastuut ja korvausvelvollisuus tulisi selvittää viipymättä Kiinteistöliikelaitoksen ja keskushallinnon lakiasioiden toimesta.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Paavo Nurmi stadionin päällysteen ja kentän peruskorjausta aikaistetaan vuosille 2010-2011,

että peruskorjaus toteutetaan 31.3.2010 päivätyn rakennussuunnitelman mukaisesti sisältäen ratojen päällysteen vaihtamisen Mondoon tai vastaavaan,

että Kiinteistöliikelaitoksen tehtäväksi annetaan käynnistää peruskorjausurakan hankinta välittömästi ja investointihanke sisällytetään Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelmaan,

että Kiinteistöliikelaitoksen liikuntavirastolta perimää vuosivuokraa korotetaan 60 000 € vuoden 2011 alusta lukien,

että Kiinteistöliikelaitoksen tulee yhdessä keskushallinnon lakiasioiden kanssa viipymättä selvittää nykyisen pinnoitteen urakoitsijan vastuut ja korvausvelvollisuus,

että päätös voidaan panna täytäntöön heti mahdollisista valituksista huolimatta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää esittää talousarvioehdotuksensa yhteydessä kaupunginvaltuustolle, että liikuntaviraston ohjelukutasoa korotetaan 60.000 €:lla vuodesta 2011 alkaen.

PäätösKaupunginhallitus päätti kumota Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 22.6.2010 § 409.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti,

että Paavo Nurmi stadionin päällysteen ja kentän peruskorjausta aikaistetaan vuosille 2010-2011,

että peruskorjaus toteutetaan 31.3.2010 päivätyn rakennussuunnitelman mukaisesti sisältäen ratojen päällysteen vaihtamisen Mondoon tai vastaavaan,

että Kiinteistöliikelaitoksen tehtäväksi annetaan käynnistää peruskorjausurakan hankinta välittömästi ja investointihanke sisällytetään Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelmaan,

että Kiinteistöliikelaitoksen liikuntavirastolta perimää vuosivuokraa korotetaan 60 000 € vuoden 2011 alusta lukien,

että Kiinteistöliikelaitoksen tulee yhdessä keskushallinnon lakiasioiden kanssa viipymättä selvittää nykyisen pinnoitteen urakoitsijan vastuut ja korvausvelvollisuus ja

että päätös voidaan panna täytäntöön heti mahdollisista valituksista huolimatta.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää talousarvioehdotuksensa yhteydessä kaupunginvaltuustolle, että liikuntaviraston ohjelukutasoa korotetaan 60.000 €:lla vuodesta 2011 alkaen.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedKeskushallinto, talousasiat
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedLiikuntapalvelukeskus