Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1911.01.2010 Pj
Peruspalvelulautakunta23216.06.201026
Kaupunginhallitus44323.08.201010 Pj

10142-2009 (652)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan lähipalvelupisteitä koskevaan selvityspyyntöön

Tiivistelmä: -

Kh § 19

Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnala 11.1.2010:

Kaupunginhallitus päätti 12.10.2009 pykälässä 9 Kj äänestämällä, että se ei ota käsiteltäväkseen peruspalvelulautakunnan 30.9.2009 pykälässä 397 äänestyksen jälkeen tekemää päätöstä perusterveydenhuollon toimipisteverkosta. Näin peruspalvelulautakunnan päätös jäi voimaan.

Päätöksen mukaan useita pieniä terveysasemia lopetettiin ja niiden väestö ohjattiin perustettaviin suurempiin yksiköihin.

Päätöksessä todettiin erikseen: ”Suikkilan, Maarian ja Paattisten nykyiset terveysasemat jatkavat ns. lähipalvelupisteinä, joissa neuvolatoiminnan lisäksi voidaan antaa rajoitetusti avosairaanhoidon palveluita, kuten hoitajan ja lääkärin vastaanottopalveluita ja reseptien uusintaa.”

Pyydän selvitystä, miten, minkä verran ja koska lähipalvelupisteissä on tarkoitus antaa avosairaanhoidon palveluita sekä miten toiminta on käytännössä lähtenyt käyntiin. Lisäksi kysyn, miten alueiden asukkaat saavat tiedon lähipalvelupisteiden kulloisestakin palveluvalmiudesta.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perla § 232

Perusterveydenhuolto, avosairaanhoidon ylilääkäri Katariina Korkeila 28.5.2010:

Kaupunginhallitus päätti 12.10.2009, että se ei ota käsiteltäväkseen peruspalvelulautakunnan 30.9.2009 tekemää päätöstä perusterveyden­huollon toimipisteverkosta. Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnala on 11.1.2010 pyytänyt selvitystä siihen, miten, minkä verran ja milloin lähipalvelupisteissä on tarkoitus antaa avosairaanhoidon palveluita sekä miten toiminta on käytännössä lähtenyt käyntiin. Hihnala kysyy myös, miten alueiden asukkaat saavat tiedon lähipalvelupisteiden kulloisestakin palveluvalmiudesta.

Perusterveydenhuollon terveysasemaverkosto

Terveyslautakunta hyväksyi perusterveydenhuollon kehittämissuunnitelmassa (Terla 13.8.2008 § 145) ehdotuksen siitä, että 14 terveysaseman sijasta Turun terveysasemaverkosto koostuisi yhdeksästä isommasta terveysasemasta. SOTE-organisaatiouudistuksen mukaiset terveysasematoimipisteet hyväksyttiin perusterveydenhuollon toimipisteverkkona peruspalvelulautakunnassa 30.9.2009.

Terveysasemaverkoston muutosten myötä Turku pystyi vastaamaan PARAS -hankkeen tuomiin vaateisiin noin 20 000 asukkaan terveysasemakokonaisuuksista. Tällä myös ennakoitiin tulevaa terveydenhuoltolakia ja siihen liittyvää asukkaan valinnanvapautta tarjoamalla palveluita isommissa yksiköissä keskitetysti. Keskitetty palvelu on ollut perusteltua myös niukkojen resurssien vuoksi.

Terveysasemat 1.1.2010

Mäntymäki 1

Mäntymäki 2

Mäntymäki 3 (sis. Lauste, Huhkola)

Keskusta 1

Keskusta 2 (sis. Maaria*)

Keskusta 3 (uusi terveysasema, sis. Jyrkkälä, Pansio*, Suikkila*, Paattinen*)

Runosmäki (sis. Mullintie*)

Kirkkotie

Varissuo

* jatkaa lähipalvelupisteenä

Pienet toimipisteet ovat haavoittuvia sekä lääkäri- että hoitajatyövoiman saannin suhteen. Hoitajaresursseja sitoutuu pienille terveysasemille suhteellisesti enemmän kuin isompiin toimipisteisiin. Nykyisten vaatimusten mukaisesti ns. perusterveydenhuollon lisäkoulutusta suorittava lääkäri ei saa työskennellä terveysasemalla ilman täyslaillistetun lääkärin ohjausta. Koska sijaislääkärit ovat useimmiten tällaisia lääkäreitä, sijaistyövoimaa ei ole voitu käyttää pienillä terveysasemilla ilman täyslaillistettua ohjaajaa. Pienillä terveysasemilla ei myöskään ole ollut mahdollisuutta tarjota laboratorio- tai röntgentutkimuksia asiakkaille, vaan niitä varten on pitänyt matkustaa joka tapauksessa isommalle terveysasemalle. Yhden lääkärin/hoitajan toimipisteet ovat myös työturvallisuutta ajatellen ongelmallisia.

Terveysasemaverkkomuutoksessa terveysasemien toimitilojen osalta päästiin aiempaa tarkoituksenmukaisempiin toimipisteisiin:

Selvitys lähipalvelupisteiden avosairaanhoidon palveluista

Edellä olevassa luettelossa merkityistä lähipalvelupisteistä on mahdollista saada terveyspalveluita seuraavasti:

Maaria:

Pansio:

Suikkila:

Paattinen:

Mullintie:

Lähipalvelupisteiden toiminnasta ilmoitetaan internet-sivuilla ja tarvittaessa alueen sanomalehdissä sitä mukaa kun muutoksia nykyiseen tilanteeseen tulee. Myös lähipalvelupisteiden ovissa on ajantasaiset tiedotteet palveluista.

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 28.5.2010:

Esitän, että peruspalvelulautakunta lähettää kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan selvityspyyntöön edellä olevan selvityksen vastauksenaan.

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist 7.6.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan selvityspyyntöön edellä olevan vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 443

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 16.8.2010:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPeruspalvelulautakunta
tiedHihnala Sakari