Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42316.08.2010 Kj

9414-2010 (70)

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan Seppo Lehtisen selvityspyyntö eräiden Turun kaupunkikonserniin kuuluvien elinkeinoyhtiöiden toiminnasta vuosina 2005 -2009

Tiivistelmä: -

Kh § 423

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Seppo Lehtinen 16.8.2010:

Turku Science Park Oy, Turun Koneteknologiakeskus Oy ja Pilot Turku Oy ovat Turun kaupunkikonserniin kuuluvia elinkeinoyhtiöitä. Ne on perustettu Turun elinkeinostrategian mukaisesti kehittämään osaamista ja yritystoimintaympäristöä. Osakeyhtiöt ovat luonteeltaan kehitys- ja osittain markkinointiyhtiöitä, mutta niiden toimintamalli, rahoitusrakenne ja henkilöstön määrä ovat erilaisia.

Näiden yhtiöiden toimintaa ja tavoitteiden toteutumista on pyritty konsernitasolla arvioimaan kaksi kertaa vuodessa toiminta- ja talousraportin ja kerran vuodessa Turun kaupungin tilinpäätöksen yhteydessä. Tällä tavalla saatava tieto on kuitenkin ao. yhtiöiden itsensä tuottamaa, eikä välttämättä mittaa yhtiöiden tulosta panos-tuotos -suhteessa. On lisäksi huomioitava, että tulosta arvioivien mittareiden luotettavuus ja yhtiöiden toiminnan sisällön arvioinnin taso vaativat tarkastelua.

Kehittääksemme Turun kaupungin talouden ja toiminnan seurantaa, muodostaaksemme ao. yhtiöiden toiminnasta kokonaisarvion sekä löytääksemme toiminnalle mahdollisia kehittämiskohteita on tämän edellytyksenä luotettavan tiedon kokoaminen em. yhtiöiden toiminnasta pidemmän aikajakson osalta. Koska nykyinen järjestelmämme ei tätä tietoa pysty kootusti tuottamaan esitän, että Turun kaupungin toimesta laaditaan Turku Science Park Oy:stä, Turun Koneteknologiakeskus Oy:stä ja Pilot Turku Oy:stä, kustakin yhtiöstä erikseen, selvitys näiden yhtiöiden toiminnasta, tavoitteista ja niiden toteutumisesta, tuloksesta sekä yhtiöihin osoitetusta taloudellisesta panostuksesta. Kokonaiskuvan hahmottumisen kannalta viiden vuoden tarkastelujakso mittaisi luotettavasti tilannetta, jolloin ajanjakson tulisi olla vuoden 2005 - 2009. Selvityksen tulisi olla valmis ennen Turun kaupungin vuoden 2011 talousarvion hyväksymistä.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, strategia ja viestintä