Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40628.06.20101 Kj

10598-2003 (641)

Yliopistonmäen kiinteistön vuokraaminen Turun yliopistolle

Tiivistelmä: -

Kh § 406

Va. Johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 28.6.2010:

Taustaa

Turun kaupunki on luovuttanut vuonna 1953 Turun Yliopisto –nimisen säätiön käyttöön 18.660 neliömetrin suuruisen alueen niin pitkäksi ajaksi kuin aluetta käytetään Turun yliopiston tarkoituksiin. Yliopistosäätiölle luovutettu maa-alue siihen myöhemmin liitettyine lisäalueineen muodostaa nykyisin 45.503 neliömetrin suuruisen korttelin 9 tontin n:o 22 Turun kaupungin 1. kaupunginosassa.

Turun kaupunki omistaa edelleen korttelin 9 tontin 22. Käyttöoikeuden luovutus oli pääosin vastikkeeton. Vastikkeettomuudella Turun kaupungin tarkoituksena oli tukea taloudellisesti tuolloin yksityisenä yliopistona toiminutta Turun yliopistoa.

Kun Turun yliopisto valtiollistettiin vuonna 1974 Turun kaupunki katsoi, ettei yliopiston valtiollistaminen muuta Turun kaupungin ja Turun Yliopisto –nimisen säätiön välillä muun muassa korttelin 22 tontin 9 alueesta tehtyjä luovutus- ja hallintasopimusehtoja ja että tonttia koskeva hallintaoikeus voidaan siten siirtää Suomen valtiolle entisin ehdoin niin pitkäksi ajaksi kuin tonttia käytetään Turun yliopiston tarkoituksiin.

Kun Turun kaupunki antoi suostumuksensa tontin 22 käyttöoikeuden siirtoon valtiolle, pysyivät luovutusehdot muuttumattomina, maa-alue oli yliopiston käytössä ilman, että mikään taho peri siitä korvausta.

Muun muassa Turun kaupungin omistama tontti 22 siirrettiin vuonna 1995 lailla 30/1995 valtion kiinteistölaitoksen hallintaan, josta sittemmin muodostettiin valtion budjettitalouden ulkopuolella toimiva liikelaitos (1057/1998). Liikelaitoksen nimi muutettiin Senaatti-kiinteistöksi (1209/2001) ja siitä annettiin oma Senaatti-kiinteistöjä koskeva liikelaitoslaki (1196/2003).  Mainitun lainsäädännön keskeinen merkitys oli siinä, että valtion kiinteistövarallisuus siirrettiin liikelaitoksen taseeseen ja käyttöomaisuus arvostettiin käypään arvoon. Liikelaitos ryhtyi perimään tiloja käyttävältä Turun yliopistolta markkinaehtoista vuokraa.

Turun kaupunki pyysi 3.4.2008 opetusministeriöltä selvitystä siitä, miten Turun kaupungin tontin 22 vastikkeettomaan luovutukseen perustuva Turun yliopistolle tarkoittama taloudellinen tuki on ohjautunut ja ohjautuu Turun yliopiston käyttöön.

Opetusministeriö antoi vastauksensa 21.9.2009. Vastaukseen oli liitetty Senaatti Kiinteistöjen valmistelema lausunto asiassa.

Vastauksessa todettiin, että Senaattikiinteistöjen käsityksen mukaan tontista tulee tehdä perustettavan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa maanvuokrasopimus, jolla kiinteistön hallinta siirretään yhtiölle.

Oheismateriaali 1OPM 21.9.2010 vastaus

Neuvottelut Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa totinvuokrajärjestelyistä ja päätynyt esittämään mallia, jossa kaupunki luovuttaisi n. 90.000 €:n korvausta vastaan hallintaoikeuden Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle. Kyseessä ei olisi varsinainen maanvuokrasopimus vaan hallintaoikeuden luovuttamista koskeva sopimus, jota Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:llä ei olisi oikeutta siirtää kolmannelle taikka käyttää vuokraoikeutta vakuutena.

Tällöin Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ei perisi Turun yliopistolta maanvuokraa lainkaan osana tilojen vuokraa vaan vuokrataso määräytyisi ainoastaan rakennusten pääoma ja ylipitokustannuksista. Kaupunki, yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy varmistaisivat määrätyin ajoin, että vuokrataso ei sisällä maanvuokraa.

Järjestelyssä on huomioitu se, että uusien yliopistojen perustamisen yhteydessä yliopistoille on annettu vain tilapäinen oikeus alv vähennyksiin ja mikäli tontti vuokrattaisiin Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle käypään alv:een hintaan, jäisi peritty alv yliopiston lopulliseksi kustannukseksi, mikäli vähennysoikeus siirtymäajan jälkeen poistettaisiin.

Yliopistonmäen kiinteistön arvioitu käypä vuokra nykyhetken käytetyllä rakennusoikeudella on n. 520.000 €. Vuokran määrä korottuisi mahdollisen lisärakennusoikeuden käytön myötä. Tontin käypä arvo olisi tällöin n. 13 M€. (laskettu sillä perusteella, että vuosivuokra on 4 % tontin arvosta)

Vaihtoehtoiset toimintamallit kaupungin tuen kohdistamisessa

Kiinteistöliikelaitoksen esittämän mallin ongelmana on se, että kaupunki tuki yliopistolle jää näkymättömiin ja keskustelu vuokratason oikeellisuudesta ja siitä vaikuttaako kaupungin lahjoitus oikean määräisenä yliopiston vuokratasoon, jatkuisi mahdollisesti myös tulevaisuudessa.

Tämän vuoksi on arvioitu vaihtoehtoisia malleja, jolla kaupungin Turun yliopistolle yliopistokiinteistön käytön muodossa antama tuki saadaan selkeämmin näkyviin.

Vaihtoehtoisina malleina on arvioitu kiinteistön luovuttamista tai vuokraamista Turun yliopistolle nimellisestä korvauksesta. Yliopistolla on uuden yliopistolain myötä oikeus omistaa ja hallita kiinteistöjä. Näissä järjestelyissä Turun yliopisto jälleenvuokraisi maa-alueen Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle, joka maksaisi käypää vuokraa maa-alueesta ja vuokratulo olisi käytettävissä yliopiston toimintaan. Kiinteistöliikelaitos on suhtautunut kielteisesti maa-alueen omistusoikeuden luovuttamiseen.

Eräänä mallina on arvioitu järjestelyä, jossa kaupunki ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy sopivat maa-alueen kaupasta ja kaupunki myy kiinteistön yhtiölle. Samalla kaupunki päättäisi lahjoittaa myyntivoiton Turun yliopistolle.

Toimivalta kiinteistön luovuttamiseen tai vuokraamiseen on valtuustolla hallintosäännön 30 §:n nojalla. Myös kiinteistön tai myyntivoiton lahjoittamisesta päättäminen kuuluu valtuuston toimivaltaan.

Turun yliopiston ja kaupungin välisissä neuvotteluissa on päädytty esittämään mallia, jossa kaupunki vuokraisi Yliopistonmäen kiinteistön Turun yliopistolle 50 vuoden ajaksi yhden euron vuosivuokralla. Vuokrausmallissa Kaupunki säilyttäisi omistusoikeuden kiinteistöön ja yliopisto hallitsi maa-aluetta vuokraoikeuden nojalla. Näin yliopisto voisi edelleen vuokrata alueen Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle. Järjestelyllä toteutettaisiin samaa tarkoitusta, joka kaupungilla on ollut vuonna 1953, jolloin maa-alueen käyttöoikeus luovutettiin Turun yliopistolle vastikkeetta.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun kaupunki vuokraa Turun yliopistolle 45.503 neliömetrin suuruisen korttelin 9 tontin n:o 22 Turun kaupungin 1. kaupunginosassa yhden euron vuosivuokralla 50 vuoden ajaksi.

Kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään muista vuokrauksen ehdoista täytäntöönpanon yhteydessä.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lehtisen Laaksosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.