Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40128.06.20105 Kj

7988-2010 (113, 021)

Kaupunginjohtajan viran täyttö

Tiivistelmä:

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen ilmoitti kaupunginhallituksen 21.6.2010 kokouksessa irtisanoutuvansa kaupunginjohtajan tehtävästä 1.9.2010 lukien. Kaupunginhallitukselle esitetään, että valtuustolle ehdotetaan Aleksi Randellin valitsemista kaupunginjohtajan virkaan 1.9.2010 ja 31.12.2012 väliseksi määräajaksi.

Kh § 401

Va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 22.6.2010:

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen ilmoitti kaupunginhallituksen 21.6.2010 kokouksessa irtisanoutuvansa kaupunginjohtajan tehtävästä 1.9.2010 lukien. Kaupunginjohtajan määräaikainen virkasuhde olisi päättynyt ilman irtisanomista 31.12.2012.

Kuntalain 24 § 1 momentin mukaan kunnan johtajan valitsee valtuusto. Virka voidaan saman pykälän kolmannen momentin mukaan täyttää toistaiseksi määräajaksi.

Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kelpoinen tehtävään on henkilö, joka koulutuksensa tai käytännön kokemuksensa perusteella on katsottava tehtävään päteväksi. Kaupunginjohtajan viran vakanssinumero on 000100 ja kiinteä palkka tällä hetkellä 14.238.29 €. Palkkaan ei makseta lisiä. Kaupunginjohtajan kanssa on lisäksi tehty johtajasopimus, jossa on sovittu eräistä virkaan liittyvistä seikoista, kuten mm. virkasuhteen päättämistä koskevasta korvauksesta.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n pääsäännön mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Pykälän 3 momentin mukaan virkasuhteeseen voidaan ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi. Mikäli virka täytetään kaupunginjohtajan aiemman toimikautta vastaavaksi määräajaksi vuoden 2012 loppuun, voi kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunginjohtaja otetaan ilman julkista hakumenettelyä.

Esittelystä säädetään hallintosäännön 12 §:ssä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on erityisestä syystä oikeus esitellä asia. Muiden kuin kaupunginhallituksen esittelystä on määrätty seuraavasti: Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksesta ilman viranhaltijan esittelyä. Hallintosäännön puheenjohtajan esittelyä koskeva säännös koskee nimenomaisesti varsinaista kokopäiväistä kaupunginhallituksen puheenjohtajaa. Hänen ollessa estyneenä esittelyyn sovelletaan säännöstä, jonka mukaan kaupunginhallituksen tulee toimielimenä päättää puheenjohtajan esittelystä.

Puheena olevassa asiassa valitaan irtisanoutuneen kaupunginjohtajan tilalle uutta kaupunginjohtajaa ja tällä perusteella katson, että hallintosäännön erityinen syy puheenjohtajan esittelystä on käsillä ja kaupunginhallitus voi päättää asiasta.

Tehdessään valtuustolle esityksen kaupunginjohtajan viran täytöstä kaupunginhallituksen tulee päättää valittavan henkilön lisäksi mm. seuraavista asioista:

-    Viran määräaikaisuus ja määräajan pituus

-    Hakumenettely tai täyttö ilman julkista hakumenettelyä (kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 § 3 mom.)

-    Kielitaitovaatimus (hallintosääntö 47 §)

-    Esittelystä (hallintosääntö 12 §)

-    Johtajasopimuksesta

Kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Seppo Lehtinen 24.6.2010:

Esitän, että kaupunginhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että kaupunginjohtajan virka täytetään kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 momentin ilman hakumenettelyä. Kysymyksessä on avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi. Lisäksi esitän, että virka täytetään 1.9.2010 ja 31.12.2012 väliseksi määräajaksi ja kielitaitovaatimukseksi asetetaan sama kielitaito kuin valtion kaksikielisen kunnan henkilöstölle, jolta edellytetään kelpoisuusvaatimuksena korkeakoulututkintoa. (Laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta 6 §)

Edelleen esitän, että kaupunginhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, kaupunginjohtajan virkaan otetaan viran nykyisin palkkaehdoin suostumuksensa mukaisesti valtiotieteen maisteri Aleksi Randell. Randell on sopiva virkaan sekä täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Lisäksi kaupunginhallituksen tulee tehdä täytäntöönpanon yhteydessä päätös johtajasopimuksen tekemisestä.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksesta ilman viranhaltijan esittelyä.

Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle

Kaupunginvaltuusto päättää ottaa valtiotieteen maisteri Aleksi Randellin kaupunginjohtajan virkaan (vaknro. 000100) nykyisin palkkaehdoin 1.9.2010 ja 31.12.2012 väliseksi määräajaksi.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunginjohtajan viran kielitaitovaatimukseksi asetetaan sama kielitaito kuin valtion kaksikielisen kunnan henkilöstölle, jolta edellytetään kelpoisuusvaatimuksena korkeakoulututkintoa. (Laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta 6 §)

Kaupunginhallituksen tulee tehdä täytäntöönpanon yhteydessä päätös johtajasopimuksen tekemisestä.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksesta ilman viranhaltijan esittelyä.

Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle

Kaupunginvaltuusto päättää ottaa valtiotieteen maisteri Aleksi Randellin kaupunginjohtajan virkaan (vaknro. 000100) 14 238,29 € kokonaispalkalla 1.9.2010 ja 31.12.2012 väliseksi määräajaksi.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunginjohtajan viran kielitaitovaatimukseksi asetetaan erinomainen suomenkielen taito ja tyydyttävä ruotsinkielen taito.

Kaupunginhallituksen tulee tehdä täytäntöönpanon yhteydessä päätös johtajasopimuksen tekemisestä.

Päätös tehtiin kolmessa vaiheessa esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Ensimmäisessä vaiheessa Artesola Rinteen kannattamana ehdotti, että asiaa ei käsitellä puheenjohtajan selostuksen perusteella vaan asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi ja tuotavaksi kaupunginhallituksen päätettäväksi viranhaltijan esittelystä siten, että virka julistetaan julkisesti haettavaksi. Virka täytetään ajalle 1.10.2010-31.12.2012 ja viran kelpoisuusvaatimuksena on sen lisäksi mitä kaupunginhallituksen johtosäännön 11 §:ssä säädetään, erinoimainen suomen kielen ja hyvä ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito, sekä tyydyttävä englannin kielen suullinen taito. Muu kielitaito voidaan lukea eduksi. Palkkaus sopimuksen mukaan.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyä puheenjohtajan selostuksesta ilman viranhaltijan esittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

Asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Lehtinen, Ahola, Ilola, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Vierimaa, Arve, Laaksonen, Sarlund ja Palonheimo.

Artesolan palautusehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Rinne.

Toisessa vaiheessa Artesola Rinteen kannattamana ehdotti, että ehdotus asian käsittelystä puheenjohtajan selostuksesta ilman viranhaltijan esittelyä hylätään.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä kaupunginhallitus päätti äänin 11-2, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä.

Esittelijän päätösehdotuksen puolesta, jonka mukaan asia käsitellään puheenjohtajan selostuksesta ilman viranhaltijan esittelyä äänestivät Lehtinen, Ahola, Ilola, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Vierimaa, Arve, Laaksonen, Sarlund ja Palonheimo.

Artesolan hylkäysehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Rinne.

Kolmannessa äänestyksessä olivat vastakkain Artesolan Rinteen kannattamana tekemä ehdotus, että kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle kaupunginjohtajan viran julistamista julkisesti haettavaksi ja esittelijän muutettu päätösehdotus.

Suoritetussa nimenhuutoäänesyksessä esittelijän muutettu päätösehdotus voitti Artesolan Rinteen kannattaman tekemän muutosehdotuksen äänin 11-2.

Päätökseksi tulleen esittelijän muutetun päätösehdotuksen puolesta äänestivät Lehtinen, Ahola, Ilola, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Vierimaa, Arve, Laaksonen, Sarlund ja Palonheimo.

Artesolan muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Rinne.

 

 

 

 

 

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto