Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28303.05.2010 Kj
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta4017.05.20104
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta4803.06.20104
Kaupunginhallitus37621.06.201011 Kj
Kaupunginhallitus40028.06.20103 Kj

5559-2010 (150)

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntö

Tiivistelmä: -

Kh § 283

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinne:

Turun kaupunki allekirjoitti vuonna 2007 ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina Euroopan tasa-arvon perusasiakirjan. Turku on saanut paljon huomiota asiassa. Edustajamme sai olla mukana myös Euroopan tasa-arvotoimikunnan 25-vuotisjuhlassa Italiassa, Pisassa. Kuntaliitto pitää koko ajan esillä tasa-arvoasioita perusasiakirjan mukaisesti ja mainitsee Turun esimerkillisenä kaupunkina.

Miten Turun kaupungin hallintokunnat ovat huomioineet tämän perusasiakirjan asioita? Miten asiakirja näkyy tasa-arvotoimikunnan työskentelyssä?

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tastm § 40

EhdotusTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta käsittelee asiaa.

PäätösToimikunta käsitteli asiaa ja toi esille seikkoja, jotka tulee huomioida kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntöä varten laadittavassa lausunnossa:

Tastm § 48

Henkilöstösuunnittelija Anna-Mari Sopenlehto 3.6.2010:

 

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinne on tehnyt selvityspyynnön Turussa vuonna 2007 kaupunginvaltuustossa hyväksytyn eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan suunnitteluvelvoitteen ja tasa-arvotyön edistymisestä Turun kaupungilla.

 

Turun kaupungilla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien edellyttämä suunnittelutyö on yhdistetty YVTA –suunnitelmiksi. Suunnitelmat koostuvat:

·nykytilaa kartoituksesta

·kehittämissuunnitelmista

·toteutuneen seurannasta

·jatkotyöstämisestä ja

·vastuutahoista.

 

Virastot ja liikelaitokset ovat laatineet omat suunnitelmansa vuosina 2006–2007 ja päivityskierros on tehty 2008–2009. Suunnitelmissa tarkastellaan viranomaisen toimintaa kaupungin periaatteiden mukaan asiakkaille tuotetun palvelun sekä työnantajaroolin ja työyhteisöjen näkökulmasta.

 

Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoperiaatteita tullaan päivittämään vuoden 2010 aikana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusuudistusten, Turussa hyväksytyn eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan sekä virastojen ja liikelaitosten YVTA-suunnitelmista saatujen kehittämistarpeiden pohjalta.

 

Turussa keskeisiksi kehittämistarpeiksi nousevat:

·toiminnallinen tasa-arvotyö

·valtavirtaistaminen

·viestintä ja tiedottaminen

·kuntalaisten kuuleminen ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa

·henkilöstön koulutus ja tiedon lisääminen YVTA-asioiden tiimoilta

 

Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan tiimoilta Turun kaupungilla on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan toimesta kiinnitetty huomiota mm. seuraaviin asioihin:

·Poliittinen päätöksenteko ja puheenjohtajavalinnat

·Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on tehnyt lakialoitteen, joka liittäisi tasa-arvoisen nimeämisen koskemaan myös toimielinten puheen- ja varapuheenjohtajia

 

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan tehtävänä on

·seurata kaupungin virastoissa – ja liikelaitoksissa tapahtuvaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön edistymistä sekä antaa pyydettäessä lausuntoja teemaan liittyen,

·seurata kaupungin rekrytointeja ja ylemmän sekä keskijohdon virkojen jakautumista ja huomauttaa tarvittaessa tasa-arvolain hengen toteutumisesta

·eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan suunnitteluvelvoitteen käynnistäminen ja kaupungin tasa-arvon ja yhdenvertaisuusperiaatteiden päivittäminen tulee olemaan toimikunnan syksyn 2010 työlistalla

 

Kuntien taloudellinen tilanne on kiristymässä ja erilaiset velvoitteet mm. suunnittelutöiden tiimoilta, kuormittavat jo entuudestaan kireällä puurtavaa henkilöstöä ja muita resursseja. Mikäli suunnitelmat halutaan saada toiminnallisiksi ja eläviksi, tulee suunnittelu- ja valtavirtaistamistyöhön suunnata lisää resursseja.

 

Turku on saanut kutsun osallistua yhtenä pilottikuntana Kuntaliiton projektiin Eurooppalainen paikallis- ja aluehallinnon tasa-arvon peruskirja kuntien toiminnallisen tasa-arvon systemaattisen edistämisen välineenä. Projektin päämääränä on lisätä tietoa ja osaamista tasa-arvon systemaattiseksi edistämiseksi kunnissa poliittisella ja käytännön tasoilla eurooppalaisen paikallis- ja aluehallinnon tasa-arvon peruskirjan avulla. Projektin on tarkoitus alkaa syksyllä 2010.

 

Päätös         Toimikunta keskusteli asiasta ja päätti lähettää lausunnon kaupunginhallitukselle.

Kh § 376

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan lausunnon tiedokseen ja samalla merkitä Rinteen selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hovirinnan Artesolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 400

Pöydältä 21.6.2010 § 376

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta
tiedRinne Pirjo