Vuokrasopimus

 

 

1. Osapuolet.                     Vuokranantaja:

NewCo Oy

Y-tunnus

Osoite


Vuokralainen:

Turun kaupunki, Tilaliikelaitos

Y-tunnus 0204819-8

Linnankatu 34

20100 Turku

 

(Yhteyshenkilö: vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen, 02-2624 329)

 

2. Vuokrakohde                  Vuokrakohde sijaitsee osoitteessa Joukahaisenkatu 3, 20520 Turku (Kiinteistöosakeyhtiö ICT), ja käsittää seuraavat huoneistot:

 

P-kerros: huoneistot nrot 001 – 003;

1-kerros: huoneistot nrot 101 – 111, 113, 114, 128 ja 129;

2-kerros: huoneistot nrot 201, 202, 206 ja 207;

3- kerros: huoneistot nrot 301, 302 ja 308;

4-kerros: huoneistot nrot 401 ja 404; sekä

5-kerros: huoneisto nro 501.

 

Vuokrattava huoneistopinta-ala on yhteensä 9884 m2. Tilat vuokrataan käytettäväksi opetus-, toimisto- ja kokoustarkoitukseen ja oheistiloiksi. Vuokralainen sitoutuu noudattamaan käyttötarkoitusta.

 

Vuokrasopimuksella vuokrataan myös kiinteistöyhtiön autohallissa yhteensä 80 autopaikkaa (nrot AP1 – AP39, AP95 – AP123 ja AP 169 – AP180).

 

3. Vuokra

 

3.1. Vuokran määrä

 

Vuokrattavien tilojen kokonaisvuokra on x (x) euroa per kuukausi. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa olevan verokannan mukainen arvonlisävero. Verollinen kokonaisvuokra tämän vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä on x (x) euroa kuukaudessa.

 

Vuokran määrä kattaa pääomavuokran ja ylläpitokustannukset.

 

Autopaikoista vuokra on x (x) euroa kuukaudessa.

 

Vuokra maksetaan kalenterikuukausittain etukäteen viimeistään kunkin kuukauden 5. päivänä vuokranantajan ilmoittamalle pankkitilille. Vuokranmaksun mahdollisesti viivästyessä vuokralainen suorittaa maksamattomalle määrälle eräpäivästä maksupäivään laskettavan, kulloinkin voimassa olevan viivästyskorkoa säätelevän lain mukaisen viivästyskoron.

 

 

3.2. Indeksitarkistus

 

Vuokra sidotaan täysimääräisesti elinkustannusindeksiin (1951:10=100). Perusindeksinä on tammikuun 2010 pisteluku. Vertailuindeksinä on tarkistusajankohtana viimeksi julkaistu pisteluku. Indeksitarkistus tehdään kerran vuodessa, jolloin perusvuokra tarkistetaan vastaamaan perusindeksin ja vertailuindeksin välillä tapahtunutta muutosta. Tarkistusajankohta on 1. tammikuuta vuosittain 1.1.2012 alkaen. Tarkistettua vuokraa maksetaan tarkistusajankohdasta lukien Vuokranantajan kirjallisen ilmoituksen perusteella. Pisteluvun aleneminen ei alenna vuokraa.

 

Mikäli elinkustannusindeksiä ei voida soveltaa tai sen laskeminen lopetetaan, sidotaan vuokra kuluttajahintaindeksiin tai vastaavaan indeksiin käyttäen perusindeksinä tammikuun 2010 indeksiä ja noudattaen soveltuvin osin vuokrantarkistuksen laskennassa edellä mainittuja periaatteita.

 

3.3. Muut vuokranlisäykset

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävän vuokran määrään.

 

3.4. Arvonlisäverovelvollisuus

 

Vuokralainen vastaa siitä, että vuokrakohde koko vuokrakauden ajan on arvonlisäverovähennykseen oikeuttavassa käytössä. Mikäli vuokranantaja vuokrasopimuksesta johtuen ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, on vuokralainen velvollinen korvaamaan vuokranantajalle siitä aiheutuvan vahingon täysimääräisesti.

 

4. Vakuus                           Osapuolet ovat sopineet, että vuokralainen ei luovuta erillistä vakuutta vuokrasuhteesta aiheutuvien velvoitteidensa täyttämisestä.

 

5. Vuokra-aika                     Tämä vuokrasopimus astuu voimaan kun molemmat osapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Vuokrasopimus on määräaikainen (20 vuotta) ja voimassa x.x.2010 – x.x.2030, minkä jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana 12 kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla, ellei jompikumpi osapuoli kirjallisesti irtisano sopimusta vähintään 12 kk ennen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymistä.

 

                                            Vuokralainen saa tilat hallintaansa samaan aikaan kuin vuokrasopimus astuu voimaan.

 

 

6. Käyttökustannukset       Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan seuraavista tilojen käyttöön liittyvistä palveluista:

                                           - aula- ja vahtimestaripalvelut;

- vuokratilojen sisäpuolisesta puhtaanapito ja siivouksen jätehuolto sekä WC-paperit ja käsipyyhepaperit;

- viherkasvihuolto;

- keittiötilojen laitteet ja niiden kunnossapito ja määräaikaishuollot sekä keittiön kalusteet;

- jätehuolto poislukien keittiön ja puhdastilan jätehuolto; sekä

- postin nouto- ja jakelupalvelu ja luottamuksellisen aineiston kuljetus- ja tuhoamispalvelu.

 

                                           Mikäli joko vuokralainen tai vuokranantaja ei ole tyytyväinen edellä mainittuihin vuokranantajan kustantamiin palveluihin, vuokralaisella tai vuokranantajalla on oikeus irtisanoa kyseiset palvelusopimukset tämän vuokrasopimuksen osalta 12 kk:n irtisanomisajalla. Tällöin vuokran määrää tarkistetaan irtisanottujen palvelusopimusten hinnan mukaisesti.

 

7. Vuokrakohteen kunto

 

7.1. Hoito, kunnossapito ja muutostyöt vuokrakauden aikana

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan vuokrattavan kohteen vaipan, rakenteiden, rakennuksiin liittyvien LVI- ja sähkölaitteistojen korjauksista. Näiden kustannusten osalta on erikseen voimassa osakkeenomistajan ja kiinteistöyhtiön välinen normaali vastuunjako.

 

Vuokranantaja vastaa tilojen paloturvallisuuden ylläpidosta viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla sekä mahdollisista uusista viranomaismääräyksistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista.

 

Vuokranantaja on oikeutettu teettämään vuokrasuhteen aikana vuokratiloissa tavanmukaisia kunnossapitotöitä ilman, että vuokralainen saa korvausta siltä ajalta, mikä näihin töihin kuluu. Vuokranantaja saa tehdä korjauksia ja muutoksia vuokratuissa tiloissa ilmoitettuaan töistä etukäteen vuokralaiselle kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Vuokranantajan on pyrittävä tavanmukaisten kunnossapitotöiden suorittamiseen ajankohtana, josta aiheutuu vähiten vuokralaisen toiminnalle haittaa ja häiriötä. Kunnossapitotyöt on suoritettava yhteisesti sovittuna ajankohtana. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista korjauksista on ilmoitettava kuusi kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

Vuokranantaja vastaa veden, lämpöenergian, ilmastoinnin ja sähkön jakelun rajoituksista, puutteellisuuksista tai epäsäännöllisyyksistä ja niistä aiheutuneista vahingoista vain jos nämä ovat aiheutuneet vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä. Vuokranantaja ei vastaa tulipalosta, ilkivallasta, vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta vastaavanlaisesta syystä vuokralaisen toiminnalle, omaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä.

 

Jos vuokrakohdetta tai sen osaa ei voida käyttää edellä mainittujen veden, lämpöenergian tai sähkön toimittamisessa tai viemäriverkostossa olevien tai muiden vastaavien puutteiden takia, vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksusta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jona vuokrakohdetta tai sen osaa ei ole voitu käyttää, jos vika tai puute johtuu vuokranantajan syyksi luettavasta laiminlyönnistä. Edellä mainituista syistä aiheutuvat keskeytykset tai häiriöt vuokrattavien tilojen käytössä eivät kuitenkaan oikeuta vuokralaista irtisanomaan vuokrasopimusta ennenaikaisesti eivätkä ne vapauta vuokralaista osaksikaan vuokran maksuvelvollisuudesta, mikäli keskeytykset ja häiriöt ovat vain lyhytkestoisia ja tilapäisiä.

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan huoneistoa huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että huoneiston käyttäjät noudattavat kiinteistön järjestysmääräyksiä ja muita huoneiston käyttöön liittyviä määräyksiä sekä mitä muuten terveyden, siisteyden ja järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Vuokralainen vastaa siitä, että huoneistossa harjoitettava toiminta täyttää säädösten, määräysten ja lupien ehdot.

 

Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan viipymättä vuokranantajalle havaitsemistaan vioista ja puutteista.

 

Vuokralainen vastaa kustannuksellaan vuokrakohteen sisäpuoliseen sisustukseen (mukaan lukien pintamateriaalit) liittyvistä korjauksista sekä toiminnallisten lisä- ja muutostöiden, mukaan lukien mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien aiheuttamista kustannuksista. Muutos- ja parannustöitä ei kuitenkaan saa suorittaa ilman vuokranantajan kirjallista lupaa.

 

Vuokralainen vastaa kustannuksellaan omistamiensa tai hallitsemiensa koneiden, kalusteiden, laitteiden sekä muun irtaimiston ylläpidosta, korjauksesta, huollosta, vakuuttamisesta sekä mahdollisesta uusimisesta kuluineen. Vuokralainen vastaa myös lamppujen ja valaisinputkien vaihtamisesta.

 

7.2. Tilat vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokrasuhteen päätyttyä tilat on vuokralaisen toimesta palautettava luonnollista kulumista lukuun ottamatta siihen kuntoon kuin ne olivat tilojen luovutushetkellä, ellei toisin kirjallisesti sovita.

 

Vuokra-ajan päättyessä pidetään vuokratuissa tiloissa katselmus. Vuokralaisen on siivottava tilat luovutuskuntoon ennen katselmusta. Katselmuksessa mahdolliset todetut sellaiset puutteellisuudet tai viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on vuokralaisen välittömästi korjattava. Mikäli vuokralainen ei korjaa mainittuja puutteellisuuksia tai vikoja kohtuullisessa ajassa, on vuokranantajalla oikeus korjauttaa ne vuokralaisen kustannuksella.

 

Vuokrasopimuksen päättyessä on kaikki luovutetut avaimet, kulkukortit ym. palautettava vuokranantajalle. Ellei kaikkia avaimia, kulkukortteja ym. palauteta, korvaa vuokralainen tästä aiheutuvat kustannukset, kuten lukkojen sarjoituksen, vuokranantajalle.

 

Vuokralaisen vuokrakauden aikana suorittamat lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi ilman eri korvausta vuokra-ajan päätyttyä, mikäli osapuolet eivät erikseen ole sopineet toisin. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus irrottaa ja viedä pois vuokratiloihin kustantamansa ja asentamansa koneet ja laitteet (lukuun ottamatta kiinteästi asennettuja ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteita tms.) edellyttäen, että tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot korjataan vuokranantajan hyväksymällä tavalla.

 

8. Vuokraoikeuden siirtäminen

 

Kaupunki saa edelleenvuokrata tällä vuokrasopimuksella vuokraamansa tilat joko kokonaan tai osittain. Kaupungin vuokralaisella ei ole edelleenvuokrausoikeutta. Vuokralaisen mahdollisesta vaihtumisesta kaupunki on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti hyvissä ajoin etukäteen vuokranantajalle.

 

Vuokrattujen tilojen mahdollinen edelleenvuokraus ei poista tai vähennä Vuokralaisen tästä vuokrasopimuksesta aiheutuvia velvollisuuksia.

 

Mikäli alivuokraus tai edelleenvuokraus aiheuttaa tilanteen, jossa vuokranantaja ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vastaa niistä vuokranantajalle tässä sopimuksessa mainittu vuokralainen.

 

9. Muut ehdot

 

9.1. Vuokralaisen opasteet, kilvet ja valvontakamerat

 

Vuokralainen saa kustannuksellaan kiinnittää toimintansa edellyttämät opasteet, mainoskyltit, kilvet, valvontakamerat yms. vuokrakohteen sisäseiniin ja kiinteistön ulkoseiniin saatuaan tähän vuokranantajan, kiinteistöyhtiön ja tarvittaessa myös viranomaisten erillisen kirjallisen suostumuksen. Tarvittavat viranomaisluvat hankkii vuokralainen kustannuksellaan vuokranantajan ja kiinteistöyhtiön suostumuksella ja valtuuttamana. Laitteiden kiinnittämisessä on noudatettava vuokranantajan ohjeita.

 

Vuokralainen vastaa kustannuksellaan opasteiden, kylttien, kilpien yms. poistamisesta ja poistamisesta aiheutuneiden jälkien korjaamisesta vuokrasopimuksen päättyessä.

 

9.2. Yhteiset tilat

 

Vuokralaisen tai hänen henkilökuntaansa kuuluvan tulee tämän lisäksi noudattaa niitä ohjeita, jotka vuokranantaja tai kiinteistöyhtiö on vuokralaiselle autopaikoituksesta antanut.

 

Kuormaus- ja purkualueet sekä huoltokäytävät tulee pitää vapaina eikä niitä saa käyttää tavaransäilytystiloina. Vuokralaisen tulee välittömästi siirtää saapuvat tavaransa omiin tiloihinsa. Jos vuokralainen jättää tavaroita yhteisiin tiloihin eikä poista niitä kirjallisen kehotuksen jälkeen, on vuokranantajalla oikeus poistaa ja varastoida tavarat vuokralaisen kustannuksella.

 

9.3. Ympäristövastuut

 

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan huoneistoa käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla.

 

Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

10. Muutokset, sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tätä sopimusta voidaan muuttaa vain osapuolten kirjallisella sopimuksella. Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan sopijapuolten välisin neuvotteluin. Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Turun käräjäoikeudessa.

 

Sopimukseen sovelletaan liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain määräyksiä, ellei tästä sopimuksesta tai sen liitteistä muuta johdu.

 

11. Liitteet                          Tähän sopimukseen kuuluvat varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi seuraavat liitteet:

 

Liite 1 – pohjapiirustukset

 

Varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi sopimussuhteessa noudatetaan myös liitteissä sovittuja periaatteita. Jos liitteiden ja varsinaisen sopimuslomakkeen välillä on ristiriitaa, noudatetaan ensisijassa sopimuslomakkeella sovittua.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi (2) yhtäpitävää kappaletta, yksi kaikille osapuolille.

 

 

Turussa,      2010

 

 

 

Turun kaupunki, Tilaliikelaitos                 NewCo Oy

 

 

 

____________________                        _____________________

 

Martti Kuitunen

liikelaitosjohtaja

Vuokrasopimus

 

 

1. Osapuolet                      Vuokranantaja:

NewCo Oy

Y-tunnus

Osoite


Vuokralainen:

Turun kaupunki, Tilaliikelaitos

Y-tunnus 0204819-8

Linnankatu 34

20100 Turku

 

(Yhteyshenkilö: vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen, 02-2624 329)

 

2. Vuokrakohde                  Vuokrakohde sijaitsee osoitteessa Joukahaisenkatu 3, 20520 Turku (ICT-talo) ja käsittää kiinteistön 1-kerroksessa sijaitsevan ruokalahuoneiston nro 130 a.

 

Todetaan, että ruokala (huoneistot 130 ja 130 a) käsittää yhteensä 779 m2 + 10 m2:n varastotilan, josta vuokrauksen kohteena oleva huoneisto nro 130 a:n osuus on 347 m2 + vastaava suhteellinen osuus varastosta.

 

Vuokrattava huoneistopinta-ala on yhteensä 347,0 m2 + sitä vastaava suhteellinen osa varastotilasta.

 

Tilat vuokrataan käytettäväksi ravintolatarkoitukseen. Vuokralainen sitoutuu noudattamaan käyttötarkoitusta.

 

3. Vuokra

3.1. Vuokran määrä

 

Vuokrattavien tilojen kokonaisvuokra on x (x) euroa per kuukausi. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa olevan verokannan mukainen arvonlisävero. Verollinen kokonaisvuokra tämän vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä on x (x) euroa kuukaudessa.

 

Vuokran määrä kattaa pääomavuokran ja ylläpitokustannukset.

 

Vuokra maksetaan kalenterikuukausittain etukäteen viimeistään kunkin kuukauden 5. päivänä vuokranantajan ilmoittamalle pankkitilille. Vuokranmaksun mahdollisesti viivästyessä vuokralainen suorittaa maksamattomalle määrälle eräpäivästä maksupäivään laskettavan, kulloinkin voimassa olevan viivästyskorkoa säätelevän lain mukaisen viivästyskoron.

 

 

3.2. Indeksitarkistus

 

Vuokra sidotaan täysimääräisesti elinkustannusindeksiin (1951:10=100). Perusindeksinä on tammikuun 2010 pisteluku. Vertailuindeksinä on tarkistusajankohtana viimeksi julkaistu pisteluku. Indeksitarkistus tehdään kerran vuodessa, jolloin perusvuokra tarkistetaan vastaamaan perusindeksin ja vertailuindeksin välillä tapahtunutta muutosta. Tarkistusajankohta on 1. tammikuuta vuosittain 1.1.2012 alkaen. Tarkistettua vuokraa maksetaan tarkistusajankohdasta lukien Vuokranantajan kirjallisen ilmoituksen perusteella. Pisteluvun aleneminen ei alenna vuokraa.

 

Mikäli elinkustannusindeksiä ei voida soveltaa tai sen laskeminen lopetetaan, sidotaan vuokra kuluttajahintaindeksiin tai vastaavaan indeksiin käyttäen perusindeksinä tammikuun 2010 indeksiä ja noudattaen soveltuvin osin vuokrantarkistuksen laskennassa edellä mainittuja periaatteita.

 

3.3. Muut vuokranlisäykset

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävän vuokran määrään.

 

3.4. Arvonlisäverovelvollisuus

 

Vuokralainen vastaa siitä, että vuokrakohde koko vuokrakauden ajan on arvonlisäverovähennykseen oikeuttavassa käytössä. Mikäli vuokranantaja vuokrasopimuksesta johtuen ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, on vuokralainen velvollinen korvaamaan vuokranantajalle siitä aiheutuvan vahingon täysimääräisesti.

 

4. Vakuus                           Osapuolet ovat sopineet, että vuokralainen ei luovuta erillistä vakuutta vuokrasuhteesta aiheutuvien velvoitteidensa täyttämisestä.

 

5. Vuokra-aika                     Tämä vuokrasopimus astuu voimaan kun molemmat osapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Vuokrasopimus on määräaikainen (20 vuotta) ja voimassa x.x.2010 – x.x.2030, minkä jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana 12 kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla, ellei jompikumpi osapuoli kirjallisesti irtisano sopimusta vähintään 12 kk ennen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymistä.

 

                                            Vuokralainen saa tilat hallintaansa samaan aikaan kuin vuokrasopimus astuu voimaan.

 

6. Käyttökustannukset       Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan seuraavista tilojen käyttöön liittyvistä palveluista:

                                           - aula- ja vahtimestaripalvelut;

- vuokratilojen sisäpuolisesta puhtaanapito ja siivouksen jätehuolto sekä WC-paperit ja käsipyyhepaperit;

- viherkasvihuolto;

- keittiötilojen laitteet ja niiden kunnossapito ja määräaikaishuollot sekä keittiön kalusteet; sekä

- postin nouto- ja jakelupalvelu ja luottamuksellisen aineiston kuljetus- ja tuhoamispalvelu.

 

                                           Mikäli joko vuokralainen tai vuokranantaja ei ole tyytyväinen edellä mainittuihin vuokranantajan kustantamiin palveluihin, vuokralaisella tai vuokranantajalla on oikeus irtisanoa kyseiset palvelusopimukset tämän vuokrasopimuksen osalta 12 kk:n irtisanomisajalla. Tällöin vuokran määrää tarkistetaan irtisanottujen palvelusopimusten hinnan mukaisesti.

 

7. Vuokrakohteen kunto

 

7.1. Hoito, kunnossapito ja muutostyöt vuokrakauden aikana

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan vuokrattavan kohteen vaipan, rakenteiden, rakennuksiin liittyvien LVI- ja sähkölaitteistojen korjauksista. Näiden kustannusten osalta on erikseen voimassa osakkeenomistajan ja kiinteistöyhtiön välinen normaali vastuunjako.

 

Vuokranantaja vastaa tilojen paloturvallisuuden ylläpidosta viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla sekä mahdollisista uusista viranomaismääräyksistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista.

 

Vuokranantaja on oikeutettu teettämään vuokrasuhteen aikana vuokratiloissa tavanmukaisia kunnossapitotöitä ilman, että vuokralainen saa korvausta siltä ajalta, mikä näihin töihin kuluu. Vuokranantaja saa tehdä korjauksia ja muutoksia vuokratuissa tiloissa ilmoitettuaan töistä etukäteen vuokralaiselle kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Vuokranantajan on pyrittävä tavanmukaisten kunnossapitotöiden suorittamiseen ajankohtana, josta aiheutuu vähiten vuokralaisen toiminnalle haittaa ja häiriötä. Kunnossapitotyöt on suoritettava yhteisesti sovittuna ajankohtana. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista korjauksista on ilmoitettava kuusi kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

Vuokranantaja vastaa veden, lämpöenergian, ilmastoinnin ja sähkön jakelun rajoituksista, puutteellisuuksista tai epäsäännöllisyyksistä ja niistä aiheutuneista vahingoista vain jos nämä ovat aiheutuneet vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä. Vuokranantaja ei vastaa tulipalosta, ilkivallasta, vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta vastaavanlaisesta syystä vuokralaisen toiminnalle, omaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä.

 

Jos vuokrakohdetta tai sen osaa ei voida käyttää edellä mainittujen veden, lämpöenergian tai sähkön toimittamisessa tai viemäriverkostossa olevien tai muiden vastaavien puutteiden takia, vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksusta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jona vuokrakohdetta tai sen osaa ei ole voitu käyttää, jos vika tai puute johtuu vuokranantajan syyksi luettavasta laiminlyönnistä. Edellä mainituista syistä aiheutuvat keskeytykset tai häiriöt vuokrattavien tilojen käytössä eivät kuitenkaan oikeuta vuokralaista irtisanomaan vuokrasopimusta ennenaikaisesti eivätkä ne vapauta vuokralaista osaksikaan vuokran maksuvelvollisuudesta, mikäli keskeytykset ja häiriöt ovat vain lyhytkestoisia ja tilapäisiä.

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan huoneistoa huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että huoneiston käyttäjät noudattavat kiinteistön järjestysmääräyksiä ja muita huoneiston käyttöön liittyviä määräyksiä sekä mitä muuten terveyden, siisteyden ja järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Vuokralainen vastaa siitä, että huoneistossa harjoitettava toiminta täyttää säädösten, määräysten ja lupien ehdot.

 

Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan viipymättä vuokranantajalle havaitsemistaan vioista ja puutteista.

 

Vuokralainen vastaa kustannuksellaan vuokrakohteen sisäpuoliseen sisustukseen (mukaan lukien pintamateriaalit) liittyvistä korjauksista sekä toiminnallisten lisä- ja muutostöiden, mukaan lukien mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien aiheuttamista kustannuksista. Muutos- ja parannustöitä ei kuitenkaan saa suorittaa ilman vuokranantajan kirjallista lupaa.

 

Vuokralainen vastaa kustannuksellaan omistamiensa tai hallitsemiensa koneiden, kalusteiden, laitteiden sekä muun irtaimiston ylläpidosta, korjauksesta, huollosta, vakuuttamisesta sekä mahdollisesta uusimisesta kuluineen. Vuokralainen vastaa myös lamppujen ja valaisinputkien vaihtamisesta.

 

7.2. Tilat vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokrasuhteen päätyttyä tilat on vuokralaisen toimesta palautettava luonnollista kulumista lukuun ottamatta siihen kuntoon kuin ne olivat tilojen luovutushetkellä, ellei toisin kirjallisesti sovita.

 

Vuokra-ajan päättyessä pidetään vuokratuissa tiloissa katselmus. Vuokralaisen on siivottava tilat luovutuskuntoon ennen katselmusta. Katselmuksessa mahdolliset todetut sellaiset puutteellisuudet tai viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on vuokralaisen välittömästi korjattava. Mikäli vuokralainen ei korjaa mainittuja puutteellisuuksia tai vikoja kohtuullisessa ajassa, on vuokranantajalla oikeus korjauttaa ne vuokralaisen kustannuksella.

 

Vuokrasopimuksen päättyessä on kaikki luovutetut avaimet, kulkukortit ym. palautettava vuokranantajalle. Ellei kaikkia avaimia, kulkukortteja ym. palauteta, korvaa vuokralainen tästä aiheutuvat kustannukset, kuten lukkojen sarjoituksen, vuokranantajalle.

 

Vuokralaisen vuokrakauden aikana suorittamat lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi ilman eri korvausta vuokra-ajan päätyttyä, mikäli osapuolet eivät erikseen ole sopineet toisin. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus irrottaa ja viedä pois vuokratiloihin kustantamansa ja asentamansa koneet ja laitteet (lukuun ottamatta kiinteästi asennettuja ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteita tms.) edellyttäen, että tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot korjataan vuokranantajan hyväksymällä tavalla.

 

8. Vuokraoikeuden siirtäminen

 

Kaupunki saa edelleenvuokrata tällä vuokrasopimuksella vuokraamansa tilat joko kokonaan tai osittain. Kaupungin vuokralaisella ei ole edelleenvuokrausoikeutta. Vuokralaisen mahdollisesta vaihtumisesta kaupunki on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti hyvissä ajoin etukäteen vuokranantajalle.

 

Vuokrattujen tilojen mahdollinen edelleenvuokraus ei poista tai vähennä Vuokralaisen tästä vuokrasopimuksesta aiheutuvia velvollisuuksia.

 

Mikäli alivuokraus tai edelleenvuokraus aiheuttaa tilanteen, jossa vuokranantaja ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vastaa niistä vuokranantajalle tässä sopimuksessa mainittu vuokralainen.

9. Muut ehdot

 

9.1. Vuokralaisen opasteet, kilvet ja valvontakamerat

 

Vuokralainen saa kustannuksellaan kiinnittää toimintansa edellyttämät opasteet, mainoskyltit, kilvet, valvontakamerat yms. vuokrakohteen sisäseiniin ja kiinteistön ulkoseiniin saatuaan tähän vuokranantajan, kiinteistöyhtiön ja tarvittaessa myös viranomaisten erillisen kirjallisen suostumuksen. Tarvittavat viranomaisluvat hankkii vuokralainen kustannuksellaan vuokranantajan ja kiinteistöyhtiön suostumuksella ja valtuuttamana. Laitteiden kiinnittämisessä on noudatettava vuokranantajan ohjeita.

 

Vuokralainen vastaa kustannuksellaan opasteiden, kylttien, kilpien yms. poistamisesta ja poistamisesta aiheutuneiden jälkien korjaamisesta vuokrasopimuksen päättyessä.

 

9.2. Yhteiset tilat

 

Vuokralaisen tai hänen henkilökuntaansa kuuluvan tulee tämän lisäksi noudattaa niitä ohjeita, jotka vuokranantaja tai kiinteistöyhtiö on vuokralaiselle autopaikoituksesta antanut.

 

Kuormaus- ja purkualueet sekä huoltokäytävät tulee pitää vapaina eikä niitä saa käyttää tavaransäilytystiloina. Vuokralaisen tulee välittömästi siirtää saapuvat tavaransa omiin tiloihinsa. Jos vuokralainen jättää tavaroita yhteisiin tiloihin eikä poista niitä kirjallisen kehotuksen jälkeen, on vuokranantajalla oikeus poistaa ja varastoida tavarat vuokralaisen kustannuksella.

 

9.3. Ympäristövastuut

 

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan huoneistoa käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla.

 

Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

9.4. Vuokralaisen muut velvollisuudet

 

Vuokralainen vastaa vuokranantajaan nähden siitä haitasta ja vahingosta, minkä vuokrakohteen käyttäminen saattaa kolmannelle aiheuttaa.

 

10. Muutokset, sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tätä sopimusta voidaan muuttaa vain osapuolten kirjallisella sopimuksella. Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan sopijapuolten välisin neuvotteluin. Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Turun käräjäoikeudessa.

 

Sopimukseen sovelletaan liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain määräyksiä, ellei tästä sopimuksesta tai sen liitteistä muuta johdu.

 

11. Liitteet                          Tähän sopimukseen kuuluvat varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi seuraavat liitteet:

 

Liite 1 – pohjapiirustukset

 

Varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi sopimussuhteessa noudatetaan myös liitteissä sovittuja periaatteita. Jos liitteiden ja varsinaisen sopimuslomakkeen välillä on ristiriitaa, noudatetaan ensisijassa sopimuslomakkeella sovittua.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi (2) yhtäpitävää kappaletta, yksi kaikille osapuolille.

 

 

Turussa,       2010

 

 

 

Turun kaupunki, Tilaliikelaitos                 NewCo Oy

 

 

 

____________________                        _____________________

 

Martti Kuitunen

liikelaitosjohtaja