Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37321.06.20108 Kj

1810-2010 (011, 034)

Takauksen voimassaolon vahvistaminen Euroopan Investointipankille

Tiivistelmä: -

Kh § 373

Kaupunginlakimies Jaana Lehtonen 10.6.2010:

Turun kaupunginvaltuusto on 28.10.2002 § 238 (9989-2002) päättänyt, että Turun kaupunki myöntää omavelkaisen takauksen myöhemmin Turku Science Park osakeyhtiöön sulautuvan Turun Biolaakso Oy:n (y-tunnus 1485010-2) Euroopan Investointipankilta (EIB) nostamille yhteensä enintään 28.000.000 euron lainoille. Valtuuston päätös on pantu täytäntöön allekirjoittamalla 11.11.2002 Euroopan Investointipankin kanssa takaussopimus.

Silloisen Turun Biolaakso Oy:n toiminta on 30.11.2002 lakannut sen sulauduttua Turku Science Park Oy:öön (y-tunnus 1731542-0), mistä lähtien velallisena edellä tarkoitetussa lainassa on ollut Turku Science Park Oy. Laina on myönnetty alkuvaiheessa olevien bioteknologiayritysten tuotanto- ja tuotekehitystilojen suunnittelua sekä rakentamista varten. Euroopan Investointipankilta nostetun lainan jäljellä oleva lainapääoma on 15.000.000 euroa (10.6.2010 tilanne).

Turun kaupunki omistaa Turku Science Park Oy:n osakkeita suoraan 90,33 % ja välillisesti Turku Energia Oy:n kautta 6,33 % eli konsernin omistusosuus sanotussa yhteisössä on yhteensä 96,66 %.

Turku Science Park Oy:n tarkoitus on jatkossa keskittyä elinkeinopoliittisiin palveluihin ja irtautua kiinteistötoiminnasta. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi yhtiö on 16.2.2010 § 9 (1810-2010) saanut Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta konserniohjeen koskien yhtiön suunnittelemaa yritysjärjestelyä. Turku Science Park Oy:n konsernirakennetta muutetaan siten, että nykyinen Turun Biolaakso Oy (y-tunnus 1798326-9) sulautuu Turku Science Park Oy:öön. Tämän jälkeen yhtiö jakautuu kokonaisjakautumisella, jolla Turku Science Park Oy purkautuu selvitysmenettelyttä ja sen kaikki varat ja velat siirtyvät kahdelle jakautumisessa perustettavalle osakeyhtiölle: Turku Science Park Oy:lle ja TScP Kiinteistöt Oy:lle.

Turku Science Park Oy:n yhtiökokous on 28.4.2010 hyväksynyt jakautumissuunnitelman, jonka mukaan purkautuvan yhtiön varat ja velat siirtyvät vastaanottaville yhtiöille seuraavasti:

-          TScP Kiinteistöt Oy:öön siirretään jakautuvan yhtiön kiinteistöliiketoiminta ja siihen liittyvät varat, velat, oikeudet ja velvollisuudet mukaan lukien Kiinteistöosakeyhtiö Datacityn, Kiinteistö Oy Focun ja Kiinteistöosakeyhtiö Electrocityn osakkeet,

-          Turku Science Park Oy:öön siirretään jakautuvan yhtiön muut varat, velat, oikeudet ja velvollisuudet  eli yhtiön tiedepuiston kehittämiseen liittyvä liiketoiminta mukaan lukien ICT Turku Oy:n, Biocelex Oy:n, Top Analytica Oy Ab:n ja Karolinska Development AB:n osakkeet.

Turku Science Park Oy:n ilmoituksen mukaan sen tarkoitus on siirtää edellä mainittu EIB:n laina TScP Kiinteistöt Oy:öön. Laina on aikanaan nostettu muun muassa Kiinteistö Oy Focun omistamien rakennusten rakennuttamiseen.

Jakautumissuunnitelman mukaan Turku Science Park Oy:n nykyisille osakkeenomistajille annetaan kutakin osaketta vastaan yksi uuden perustettavan Turku Science Park Oy:n osake ja yksi uuden perustettavan TScP Kiinteistöt Oy:n osake.

Osa edellä viitatusta kiinteistövarallisuudesta on mukana Turun kaupunginvaltuuston 29.3.2010 § 65 (13004-2009) hyväksymässä niin sanotussa Kupittaa-hankkeessa.

Euroopan Investointipankki on pyytänyt takaajalta eli Turun kaupungilta liitteen mukaista vahvistusta takauksen voimassaolosta ennen 23.6.2010. Velkoja voi halutessaan vastustaa rekisteröintiä, jolloin sulautuminen tai jakautuminen raukeaa, ellei velallinen maksa velkaa pois tai aseta turvaavaa vakuutta.

Liite 1Takuuvelvoitteiden vahvistaminen

Yritysjärjestelyssä lainasopimuksen velallinen vaihtuu. Euroopan Investointipankin ja Turun kaupungin välisen takaussopimuksen mukaan muutokset lainasopimuksessa tulee etukäteen alistaa takaajan hyväksyttäväksi. Liitteen mukaisessa vahvistuskirjeessä kaupunki vahvistaa, että takaus on edelleen voimassa velallisen vaihtumisesta huolimatta.

Kuntalain 23 §:n mukaan kunnanhallitus vastaa muun muassa valtuuston päätösten täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Kunnanhallitus valvoo kunnan etua ja, jollei johtosäännössä toisin määrätä, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa.

Kaupunginhallitus päättänee edellä mainitun liitteen mukaisen vahvistuksen antamisesta Euroopan Investointipankille. Samalla kaupunginhallitus päättänee, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti ja että päätös voidaan panna täytäntöön sen lainvoimaisuutta odottamatta.

Liite 1Takuuvelvoitteiden vahvistaminen

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Euroopan Investointipankille vahvistuksen liitteen mukaisen takauksen voimassaolosta.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti ja voidaan panna täytäntöön sen lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvLehtonen Jaana


Liitteet:

Kh § 373
Liite 1:Takuuvelvoitteiden vahvistaminen