Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37221.06.20107 Kj

6495-2010 (033)

Kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakeminen vuonna 2010

Tiivistelmä: -

Kh § 372

Valtiovarainministeriö 17.5.2010:

 

Kunnan valtionosuutta voidaan kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 §:n mukaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti (aikaisemman lainsäädännön mukainen kuntien harkinnanvarainen rahoitus-avustus) valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Sen arvioinnissa otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.

 

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä. Suunnitelma tulee liittää valtionosuuden korotusta koskevaan hakemukseen. Valtionapuviranomainen voi asettaa korotuksen myöntämiselle ja käytölle myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja. Valtionosuuden korotus voidaan seuraavina vuosina jättää myöntämättä tai se voidaan myöntää alennettuna, jos suunnitelmaa tai asetettuja ehtoja ei ole noudatettu.

 

Valtiovarainministeriö on päättänyt, että avustuksen myöntämisen ehtona on myös, että kunta toteuttaa kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 9 §:n mukaisen arviointiryhmän ehdotuksen mukaiset toimenpiteet palveluiden edellytyksen turvaamiseksi. Edellä mainittu ehto koskee niitä kuntia, joihin on asetettu kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 9 §:n mukainen arviointiryhmä.

 

Harkinnanvaraisen valtionosuuden korotukseen on käytettävissä 20.000.000 euroa. Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 48 §:n 2 momentin mukaan rahoitusavustusta on haettava valtiovarainministeriön päättämään ajankohtaan mennessä.

 

Valtiovarainministeriö on päättänyt, että hakemukset tulee toimittaa 31.8.2010 mennessä osoitteeseen:

 

Valtiovarainministeriö

Kuntaosasto

PL 28

00023 VALTIONEUVOSTO

 

Kopio hakemuksesta pyydetään toimittamaan Suomen Kuntaliitolle.

 

Hakemuksessa tulee yksilöidä ne perusteet ja erityisolosuhteet, joita kunta pitää syynä kuluvan vuoden talouden tasapainottamiseen liittyviin ongelmiin. Perusteluissa on syytä painottaa sellaisia tietoja, joita ei voida saada yleisistä tilastoista.

 

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 §:n 2 momentin mukaan valtionapuviranomainen voi asettaa avustuksen myöntämiselle ja käytölle myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja. Edellä mainitun lain-kohdan perusteella ministeriö asettaa valtionosuuden korotuksen käytölle seuraavat ehdot hyväksytyn talouden tasapainotussuunnitelman lisäksi:

 

1. Korotus ei saa aiheuttaa vastaavan suuruista kunnan omassa päätäntävallassa olevien menojen lisäystä. Tämä koskee sekä käyttö- että investointimenoja. Korotus on tarkoitettu osaksi kunnan omia talouden tervehdyttämistoimenpiteitä, joihin kunnan on syytä varautua avustuksesta riippumatta.

 

2. Korotus on tarkoitettu varautumiseen niihin talouden tervehdyttämistarpeisiin, jotka ovat syntyneet kunnan talouden aikaisemman kehityksen johdosta. Tällaisia tarpeita ovat varautuminen velanhoitokustannuksiin, alijäämien kattamiseen ja tiedossa oleviin tuloperusteiden jo tapahtuneisiin muutoksiin.

 

Edellä mainitun tasapainotussuunnitelman lisäksi hakemukseen pyydetään liittämään oheiset liitelomakkeet (3 kpl) täytettyinä.

 

Liitteen 1 huomautuksia – sarakkeessa on kerrottava mm. poikkeuksellisten satunnaisten tulojen lähteet ja todennäköisen toteutuman poikkeamat talousarviosta. Liitelomakkeessa 2 tulee arvioida erityisesti vuoden 2010 tilannetta. Perusteluissa tulee erityisesti tuoda esille ne toimenpiteet, joita kunta on tehnyt tai on tekemässä poikkeuksellisten tai tilapäisten talousongelmien parantamiseksi. Liitteessä 3 tulee arvioida talouden tervehdyttämistoimenpiteitä ja niiden euromääräisiä vaikutuksia kunnan talouteen.

 

Lomakkeet ovat saatavissa sähköisessä muodossa valtiovarainministeriön verkkosivuilla osoitteesta: www.vm.fi, valikosta ”Kunta-asiat/Kuntatalous/Valtionosuudet”.

 

Kuntien harkinnanvaraisesta valtionosuuksien korotuksesta päättää valtiovarainministeriön esityksestä valtioneuvosto. Kuntien valtionosuuslain 49 §:n 6 momentin mukaan korotuksen maksamisen ajankohdasta päättää valtionapuviranomainen. Myönnetyt korotukset maksetaan kuitenkin vuoden 2010 loppuun mennessä.

 

Hakemuksia koskeviin kysymyksiin vastaavat: Neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen, p. (09) 160 32207 ja ylitarkastaja Ville Salonen, p. (09) 160 32215. (sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi)

Talousarviopäällikkö Heikki Silpola 7.6.2010:

 

Valtiovarainministeriö on kirjeellään 17.5.2010 julistanut kuntien haettavaksi harkinnanvaraiset valtionosuuden korotukset vuodelle 2010. Korotuksiin on käytettävissä 20 milj. euroa. Kunnan valtionosuutta voidaan kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 §:n mukaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti (aikaisemman lainsäädännön mukainen kuntien harkinnanvarainen rahoitus-avustus) valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Sen arvioinnissa otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.

 

Harkinnanvaraisen korotuksen myöntämisen muut ehdot selviävät em. kirjeestä.

 

Hakemukset tulee toimittaa elokuun loppuun mennessä.

 

Viime vuosina Turun kaupunki ei ole anonut harkinnanvaraista rahoitusavustusta. Hakemus jätettiin viimeksi vuonna 1999, mutta avustusta ei tällöin myönnetty.

 

Turun kaupungin taloudellinen tilanne on ollut kaikki Suomen kunnat huomioon ottaen kohtuullinen. Viime vuoden tilinpäätös oli ylijäämäinen pitkästä aikaa. Ongelmia on edelleen menojen ja tulojen tasapainottamisessa. Vuoden 2009 tilinpäätöksessä Turulla oli velkaa 1.869 euroa asukasta kohti, kun Tilastokeskuksen mukaan kunnilla oli vuoden lopussa lainaa jokaista asukasta kohti keskimäärin 1.872 euroa. Kaupungin taloudellisen tilanteen kohentaminen sisältyykin seuraaviin vuosiin yhteisenä suurena haasteena.

 

Yhteenvetona voi todeta, että vaikka taloudessa on vielä tällä hetkellä ongelmia, ei ole olemassa mitään poikkeuksellista erityisperustetta tänä vuonna, jonka voisi esittää korotushakemuksen tueksi. Valtiovarainministeriö on päättänyt, että korotuksen myöntämisen ehtona on myös, että kunta toteuttaa kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 9 §:n mukaisen arviointiryhmän ehdotuksen mukaiset toimenpiteet palveluiden edellytyksen turvaamiseksi. Edellä mainittu ehto koskee niitä kuntia, joihin on asetettu kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 9 §:n mukainen arviointiryhmä. Koska Turku ei ole mukana kuntaliitoksissa, mahdollisuudet harkinnanvaraiseen valtionosuuden korotuksen saamiseen tämän avulla ovat vähissä. Talouden vastuualue esittää, että Turun kaupunki ei hae harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta vuonna 2010.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, ettei se hae harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta vuonna 2010.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat