Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35707.06.20108 Otj

5654-2009 (010, 011)

Lausunnon antaminen Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiölle omaisuuden myyntiä, avustuksen lahjoittamista ja koulutuksenjärjestämislupien siirtoa koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiö on pyytänyt perustajiltaan kannanottoa säätiön omaisuuden myyntiä, avustuksen lahjoittamista ja koulutuksenjärjestämislupien siirtoa koskevasta asiasta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se toteaisi lausuntonaan, että sillä ei ole asiassa huomautettavaa.

Kh § 357

Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiö 14.5.2010:

 

Opetusministeriö käynnisti keväällä 2006 ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoamisen vauhdittamiseksi hankkeen, jonka tavoitteena on riittävän vahvan rakenteellisen, taloudellisen ja toiminnallisen perustan muodostaminen ammatillisen koulutuksen järjestämiselle alueilla ja eri alojen koulutuksessa sekä koulutuksen vaikuttavuuden ja tehokkuuden lisääminen.

 

Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön hallitus hyväksyi kokouksessaan 27.11.2009 valmistelevien neuvottelujen käynnistämisen koskien Kaarinan kaupungin, Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön (Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildning) ja Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen kuntayhtymän järjestämän ammatillisen koulutuksen yhdistämistä 1.1.2011 alkaen siten, että Kaarinan kaupungin ylläpitämän Kaarinan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen, Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön ylläpitämän Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutin ja Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen koulutuskuntayhtymän ylläpitämän Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen toiminnot yhdistetään.

 

Yhdistymisen tavoitteena on ammattiopistostrategian mukainen vahvan koulutuksenjärjestäjän muodostaminen siten, että turvataan yhdistyvien koulutuksenjärjestäjien koulutuksen ja työelämäyhteistyön kehittämismahdollisuudet. Kuntayhtymässä turvataan jäsenkuntien tasapuolinen päätösvalta ja oppilaitosten kuntayhtymälle vastuullinen itsenäinen operatiivinen toiminta. Neuvotteluissa valmisteltujen koulutusyhteistyön järjestämistä koskevan sopimuksen ja perussopimuksen mukaisesti Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutti muodostaisi oman tulosalueensa, jolla on oma rehtori ja neuvottelukunta.

 

Yhdistyminen toteutettaisiin siten, että muut koulutuksenjärjestäjät fuusioituisivat Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen koulutuskuntayhtymään ja siirtäisivät koulutuksenjärjestämislupansa ja omaisuutensa laajentuvalle koulutuskuntayhtymälle. Koska säätiö ei voi olla kuntayhtymän jäsen, kuntayhtymän jäsenkunnaksi on perussopimusluonnoksessa otettu Länsi-Turunmaan kaupunki, jonka alueella koulutusta järjestetään.

Säätiön koulutuksenjärjestämislupien ja omaisuuden siirtämisestä laajentuvalle kuntayhtymälle on käyty useita neuvotteluja Patentti- ja rekisterihallituksen ja Opetusministeriön kanssa. Koska Patentti- ja rekisterihallitus katsoo säätiön omaisuuden luovuttamisen olevan säätiölain vastaista, neuvotteluissa on päädytty esittämään omaisuuden myymistä laajentuvalle kuntayhtymälle. Opetusministeriön mukaan säätiö voi myydä valtiolta korvauksetta saamansa kiinteistöt kuntayhtymälle niin, että valtion lahjoittama osuus siirtyisi edelleen korvauksetta ja kuntayhtymä sitoutuisi noudattamaan luovutuskirjan ehtoja ja että säätiön rahoittamien peruskorjausten osalta maksettaisiin myyntihintaa. Myyntihinta muodostuisi siten säätiön suorittamien peruskorjausten kirjanpitoarvon ja säätiön aikana hankitun aktivoidun irtaimen omaisuuden arvon perusteella. Yhdistymistä valmistelevat osapuolet

esittivät myyntihinnan määräämistä vuoden 2009 tasearvon mukaisesti, jolloin säätiön suorittamien peruskorjausten kirjanpitoarvo oli 30.603,12 euroa ja säätiön aikana hankitun aktivoidun irtaimen omaisuuden arvo 148.331,20 euroa, yhteensä 178.934,41 euroa. Patentti- ja rekisterihallitus on ilmoittanut hyväksyvänsä menettelyn.

 

Koska Patentti- ja rekisterihallitus ei hyväksy säätiön kiinteän ja irtaimen omaisuuden Iahjoittamista Länsi-Turunmaan kaupungille peruspääomaosuuden maksamiseen Peimarin koulutuskuntayhtymälle, Länsi-Turunmaan peruspääomaosuus tulee suorittaa rahana tai muuna omaisuutena. Patentti- ja rekisterihallituksen ilmoituksen mukaan säätiö voi lahjoittaa rahaa Länsi-Turunmaan kaupungille koulutuskuntayhtymän peruspääoman maksamiseksi sen jälkeen, kun säätiön säännöt on muutettu niin, että säätiön tarkoitus ei enää ole koulutuksen järjestäminen vaan tukeminen. Säätiön sääntöjä ollaan muuttamassa esitetyllä tavalla, ja uudet säännöt ovat olleet esitarkastuksessa Patentti- ja rekisterihallituksessa. Yhdistymistä valmistelevat osapuolet esittävät, että säätiö lahjottaisi omaisuuden myyntihinnan suuruisen avustuksen Länsi-Turunmaan kaupungille luovutettavaksi kaupungin osuudeksi laajentuvan kuntayhtymän peruspääomaan.

 

Koulutuksenjärjestämislupien siirron ja omaisuuden myynnin jälkeen säätiö jatkaisi toimintaansa kalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistäjänä ja toteuttaisi tarkoitustaan jakamalla avustuksia kalatalous- ja luonnonvara-alan koulutuksen tukemiseksi. Säätiö voidaan lakkauttaa patentti- ja rekisterihallituksen suostumuksella, jos sen varojen käyttäminen sille määrättyyn tarkoitukseen olisi niiden vähyyden vuoksi kokonaan tai huomattavalta osalta hyödytöntä. Kun säätiön rahavirta on tyrehtynyt ja varallisuutta ei enää ole, säätiö voidaan purkaa. Tällöin sen jäljellä oleva omaisuus lahjoitetaan sääntöjen sallimaan tarkoitukseen. Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön sääntöjen mukaan sen varat tulee käyttää sellaiseen tarkoitukseen, joka on lähellä säätiön alkuperäistä tarkoitusta. Säätiön hallitus päättää siitä, kenelle varat luovutetaan.

 

Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön (Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildning) perustajilta pyydetään kannanottoa säätiön omaisuuden myymiseen, avustuksen lahjoittamiseen Länsi-Turunmaan kaupungille ja koulutuksenjärjestämislupien siirtoon muodostettavalle koulutuskuntayhtymälle 4.6.2010 mennessä. Mikäli säätiön perustajalta ei ole saatu kannanottoa kyseiseen päivämäärään mennessä, katsotaan sen hyväksyvän esityksen sellaisenaan.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 3.6.2010:

Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildings rs – Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiö on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa koulutuksenjärjestämislupien siirrosta, omaisuuden myynnistä ja raha-avustuksesta Länsi-Turunmaan kaupungille. Lausuntoa pyydetään säätiön perustajilta.

Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön hallitus hyväksyi kokouksessaan 27.11.2009 valmistelevien neuvottelujen käynnistämisen koskien Kaarinan kaupungin, Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön (Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildning) ja Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen kuntayhtymän järjestämän ammatillisen koulutuksen yhdistämistä 1.1.2011 alkaen siten, että Kaarinan kaupungin ylläpitämän Kaarinan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen, Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön ylläpitämän Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutin ja Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen koulutuskuntayhtymän ylläpitämän Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen toiminnot yhdistetään.

Aiotun koulutuskuntayhtymän perustaminen ei ole seudullisen koulutustarjonnan ja aluevaikuttavuuden näkökulmasta katsoen paras mahdollinen vaihtoehto. Sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen, maaseutuoppilaitoksen sekä kalatalouden ja merenkulun oppilaitoksen yhdistämisestä on vaikea hahmottaa koulutusalojen toisiaan vahvistavia tekijöitä. Tarkoituksenmukaisempi ratkaisu olisi muodostaa Turun seudulle laaja ja vahva ammatillista opetusta tarjoava yhteenliittymä. Peimarin koulutuskuntayhtymä voisi olla ensiaskel tähän suuntaan, jos strategisena päämääränä olisi yhdistyä laajempaan kokonaisuuteen tulevaisuudessa.

Oheismateriaali 1Perussopimusluonnos

Oheismateriaali 2Luonnos sopimukseksi koulutusyhteistyön järjestämisestä

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää todeta lausuntonaan, että Turun kaupungilla ei ole huomautettavaa Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön - Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildings rs lausuntopyynnössä esitettyyn omaisuuden myymiseen, avustuksen lahjoittamiseen tai koulutuksenjärjestämislupien siirtoon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKalatalouden ja merenkulun koulutussäätiö
tiedKeskushallinto, lakiasiat