Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus33907.06.20107 Kj

6885-2010 (042, 101)

Taantuman hoitoon varatun määrärahan käyttö turkulaisten nuorten kesätyöllistämiseen

Tiivistelmä:

Aiempien päätösten mukaisten kesätöiden lisäksi kaupungin virastoihin/laitoksiin on mahdollista sijoittaa kesätöihin n. 160 turkulaista koululaista ja opiskelijaa. Esitetään, että kaupunginhallituksen taantumasta johtuvien kustannusten hoitoon varatusta määrärahasta varataan 500 000 € nuorten kesätyöntekijöiden ja korkeakouluharjoittelijoiden palkkaukseen.

Kh § 339

Henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen, henkilöstösuunnittelija Anne Kujanpää 2.6.2010:

Nuorten työllistymismahdollisuuksien edistäminen on tärkeää syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa. Nuoret saavat tärkeää työkokemusta tulevaa uravalintaansa/jatkotyöllistymistään ajatellen ja kaupungin virastot ja laitokset saavat käyttöönsä nuorten työpanoksen. Tulevina vuosina Turku tulee kilpailemaan useilla aloilla työvoimasta ja on tärkeää tavoittaa turkulaiset nuoret mahdollisen tulevan työnantajan näkökulmasta.

Turun kaupunki on useiden vuosien ajan järjestänyt kesätöitä turkulaisille nuorille. Ns. koululaiskesätyöt on tarkoitettu 16–18 -vuotiaille. Koululaiskesätyöt ovat 1 kk mittaisia ja ne arvotaan hakijoiden kesken. Käytännön järjestelyt hoidetaan nuorisoasiankeskuksessa. V. 2010 koululaisia on palkattu 320 henkilöä. Hakijoita oli yli 1000. Tämän lisäksi sosiaali- ja terveystoimen kuntoutumispalvelut järjestää yhteistyössä sosiaalityön kanssa kesätöitä sellaisille opiskelijoille, jotka hakevat toimeentulotukea kesän ajaksi. Nämä opiskelijoiden kesätyöt kestävät max. 2 kk ja vuosittain niitä järjestetään n. 100–120 henkilölle. Lisäksi on erillinen määräraha korkeakouluharjoitteluun, jolla on palkattu tutkintoon sisältyvää työharjoittelua suorittamaan 20 korkeakouluopiskelijaa 3 kuukaudeksi.

Apulaiskaupunginjohtajat ja henkilöstöasioiden vastuualue ovat selvittäneet, että näiden kesätöiden lisäksi kaupungin virastoihin/laitoksiin on mahdollista sijoittaa kesätöihin n. 160 turkulaista koululaista ja opiskelijaa 1-2 kk työsuhteisiin. Lisäksi olisi mahdollista sijoittaa kaupungin virastoihin ja laitoksiin n. 20 korkeakouluopiskelijaa. Näiden kustannukset ovat arviolta lähes 500 000 €.

Kaupunginhallituksen tilillä 1 04 18 41 on 5 M € määrärahavaraus taantumasta johtuvien kustannusten hoitoon. Koululais- ja opiskelijakesätöiden mahdollistamiseksi määrärahasta tulisi varata 500 000 € käytettäväksi turkulaisten nuorten kesätyöllistämiseen ja korkeakouluharjoittelijoiden palkkaukseen.

Kesätyöt järjestetään jo vakiintuneiden kesätyökäytäntöjen mukaisesti. Koululaisten työsuhteiden kesto on 1 kk, työaika 85 % täydestä työajasta ja palkka on 725 €/kk. Opiskelijoille tarkoitetut työpaikat ovat 1-2 kk mittaisia ja kuukausipalkka on 1 100 €/kk. Henkilöstöasioiden vastuualue ohjeistaa kesätyöjärjestelyt virastoille/laitoksille.

Koululaisten kesätyöpaikat tarjotaan ensisijaisesti aiemmin suoritetussa arvonnassa varasijalla jääneille sekä muuten hakuun osallistuneille. Opiskelijoille tarkoitetut kesätyöpaikat laitetaan kaupungin nettisivuille sähköiseen hakuun.

Määrärahan käyttöoikeus siirretään henkilöstöasioiden vastuualueelle. Virastot/laitokset toimittavat työsuhteiden päättymisen jälkeen selvityksen kesätyösuhteiden palkkaus- ja työjärjestely-, työväline- ja materiaalikuluista henkilöstöasioiden vastuualueelle ja rahat siirretään virastoille.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunginhallituksen tililtä 1 04 18 41 varataan 500 000 € ylimääräiseen turkulaisten nuorten kesätyöllistämiseen ja korkeakouluharjoittelujaksojen toteuttamiseen ja

että varatun määrärahan käyttöoikeus myönnetään henkilöstöjohtajalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJoukkoliikennetoimisto
tpvJätteenpolttoliikelaitos
tpvKeskushallinto
tpvKeskushallinto, sisäinen tarkastus
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKiinteistöpalveluliikelaitos
tpvKulttuuriasiainkeskus
tpvKunnallistekniikkaliikelaitos
tpvLiikuntapalvelukeskus
tpvNuorisoasiainkeskus
tpvOpetuspalvelukeskus
tpvRakennusvalvontatoimisto
tpvRevisiotoimisto
tpvRuokapalvelukeskus Katerinki
tpvRuotsinkielinen työväenopisto
tpvSosiaali- ja terveystoimi
tpvSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tpvTalotoimiliikelaitos
tpvTilaliikelaitos
tpvTurun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut
tpvTurun ammattikorkeakoulu
tpvTurun Satama
tpvTurun Seudun Kehittämiskeskus
tpvTurun suomenkielinen työväenopisto
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVesiliikelaitos
tpvViherliikelaitos
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tpvYmpäristönsuojelutoimisto
tpvSalmi-Tuominen Marja