Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 322 24.05.2010 1 Kj

6309-2010 (060)

Hankintalainsäädännön muutosten aiheuttamat toimenpiteet

Tiivistelmä:

Hankintalainsäädäntö uudistuu 1.6.2010. Muutoksien myötä julkisia hankintoja koskevat kansalliset kynnysarvot, suorahankinnoista ilmoittaminen, muutoksenhakusäännökset, odotusaikasääntely, seuraamukset ja hankintapäätösten tiedoksiantotavat ja täytäntöönpanon edellytykset muuttuvat. Muutokset tulevat voimaan 1. kesäkuuta 2010. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintalainsäädännön muutokset huomioidaan siten, että 1.6.2010 lukien kumotaan kaupunginhallituksen 18.6.2007 § 428 hyväksymät hankintaohjeet siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen sekä pienhankintaohjeet. Kaupunginjohtajalla on kaupungin hallintosäännössä annetut valtuudet antaa hankintoja koskevat menettelytapaohjeet. Kaupunginjohtaja voisi antaa uudet hankintoja koskevat menettelytapaohjeet tulemaan voimaan samasta ajankohdasta lukien.

Kh § 322

Hankintalakimies Jukka Vanto 20.5.2010:

 

Turun kaupunginhallitus on päätöksellään 18.6.2007 § 428 Turun kaupungin voimassaolevat hankintaohjeet ja pienhankintaohjeet. Hankintaohjeisiin on tehty vain kuntalain säännöksestä johtuva muutos niiden voimassaolon aikana.

 

Kaupungin hankintaohjeistuksen kiireellinen muutostarve johtuu siitä, että laki julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalain) muuttamisesta (321/2010) laki vesi- ja energiahuollon, laki liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annetun lain (erityisalojen hankintalain) muuttamisesta (322/2010) sekä laki markkinaoikeuslain muuttamisesta (323/2010) ovat annettu 30.4.2010. Muutokset tulevat voimaan 1.6.2010. Muutoksien myötä julkisia hankintoja koskevat kansalliset kynnysarvot, suorahankinnoista ilmoittaminen, muutoksenhakusäännökset, odotusaikasääntely, seuraamukset ja hankintapäätösten tiedoksiantotavat ja täytäntöönpanon edellytykset muuttuvat. Voimassaolevat hankintaohjeet ja pienhankintaohjeet ovat joiltain osin ristiriidassa sekä 1.6.2010 voimaan astuvien lainmuutosten kanssa että kaupungin omien ja muuttuneiden, johtosääntöihin lukeutuvien yleissääntöjen kanssa. Lisäksi hankintaohjeistuksessa on esimerkiksi valtion virastojen nimimuutoksista aiheutuvia virheellisiä tietoja.

 

Tulevista muutoksista on järjestetty kaupungin sisäistä koulutusta ja tiedotusta syksystä 2009 lähtien. Voimassaolevat hankintaohjeet ja pienhankintaohjeet eivät kuitenkaan kaikilta osin ole 1.6.2010 voimaan astuvan lainsäädännön mukaisia. Lain esitöiden (HE 190/2009 vp) mukaan lait oli tarkoitettu tulemaan voimaan viimeistään 20.12.2009. Varsin pian kuitenkin ilmeni, ettei tähän tavoitteeseen päästä. Hankintayksiköiden kannalta muutoksiin varautuminen on ollut haasteellista, koska lain sisältö on muuttunut hallituksen esityksestä vielä eduskuntakäsittelyn aikana, eikä lainmuutosten voimaantulon ajankohdasta ole ollut varmaa tietoa ennen vappuaattoa 2010. Kaupungin voimassaolevat hankintaohjeet ja pienhankintaohjeet ovat valmisteltu seitsemänjäsenisen sekä kahden asiantuntijajäsenen muodostaman työryhmän toimesta.

 

Voimassaolevat hankintaohjeet ja pienhankintaohjeet ovat kaupunginhallituksen hyväksymät ja kaupunginhallitus voi päättää niiden kumoamisesta. Kaupungin nykyisen hallintosäännön 39 §:n mukaan kaupunginjohtaja antaa hankintoja koskevat menettelytapaohjeet.

 

Hankinta- ja logistiikkakeskus on keskustellut ohjeistuksen uudistamisen tavasta muun muassa va. johtavan kaupunginsihteerin sekä kaupunginjohtajan avustajan / strategiajohtajan kanssa. Käytyjen keskustelujen pohjalta on päädytty esittämään sellaista ratkaisua, että kaupunginhallituksen päätettyä hankintaohjeiden ja pienhankintaohjeiden kumoamisesta 1.6.2010 lukien kaupunginjohtaja voisi antaa uudet hankintoja koskevat menettelytapaohjeet tulemaan voimaan samasta ajankohdasta lukien. Uudet hankintoja koskevat menettelytapaohjeet on tarkoitus antaa sensisältöisinä, että nykyisiin hankintaohjeisiin tehtäisiin 1.6.2010 lukien vain välttämättömimmät muutokset. Jatkossa ja tarpeen niin edellyttäessä hankintoja koskevien menettelytapaohjeiden kokonaisuudistus valmisteltaisiin siten, että kaupungin hallintokunnille, virastoille ja liikelaitoksille sekä kaupungin hankinta-asioihin liittyville sidosryhmille varattaisiin kohtuullinen aika antaa niistä lausuntonsa.

 

Hankintalakimies Jukka Vanto ja hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen 21.5.2010:

 

Kaupunginhallitus päättänee, että 1.6.2010 lukien kumotaan kaupunginhallituksen 18.6.2007 § 428 hyväksymät hankintaohjeet siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen sekä pienhankintaohjeet.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupunginhallituksen 18.6.2007 § 428 hyväksymät hankintaohjeet, siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen sekä pienhankintaohjeet kumotaan 1.6.2010 lukien. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJoukkoliikennetoimisto
tiedJätteenpolttoliikelaitos
tiedKeskushallinto
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tiedKeskushallinto, sisäinen tarkastus
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedKiinteistöliikelaitos
tiedKiinteistöpalveluliikelaitos
tiedKulttuuriasiainkeskus
tiedKunnallistekniikkaliikelaitos
tiedLiikuntapalvelukeskus
tiedNuorisoasiainkeskus
tiedOpetuspalvelukeskus
tiedRakennusvalvontatoimisto
tiedRevisiotoimisto
tiedRuokapalvelukeskus Katerinki
tiedRuotsinkielinen työväenopisto
tiedSosiaali- ja terveystoimi
tiedSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tiedTalotoimiliikelaitos
tiedTilaliikelaitos
tiedTurun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut
tiedTurun ammattikorkeakoulu
tiedTurun Satama
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus
tiedTurun suomenkielinen työväenopisto
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVesiliikelaitos
tiedViherliikelaitos
tiedYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tiedYmpäristönsuojelutoimisto
tiedPursiainen Sari