Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta17205.05.20101
Peruspalvelulautakunta17812.05.20103
Kaupunginhallitus30917.05.20101 Pj

2350-2010 (112)

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotantojohtajan viran, vak.nro 390001, uudelleen haettavaksi julistaminen

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa 12.2.- 8.3.2010 julkisesti haettavana ollut palvelutuotantojohtajan virka laitetaan uuteen hakuun. Virkaan jätti hakemuksensa kuusi hakijaa, joista yksi peruutti hakemuksensa. Lautakunnan lausunnon lisäksi viran kelpoisuusvaatimuksia esitetään muutettavaksi siten, että virkaan valittavalta edellytetään suomen ja ruotsin kielen hyvää suullista ja kirjallista taitoa.

Perla § 172

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 4.5.2010:

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa on ollut haussa palvelutuotantojohtajan virka. Palvelutuotantojohtajan viran kelpoisuusehtona on ollut tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Lisäksi virkaan valittavalta vaaditaan hyvä suomen ja ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito.

Viran hakuaika oli 12.2.-8.3.2010. Virkaa haki määräajassa 6 hakijaa. Yksi hakijoista on peruuttanut hakemuksensa 26.4.2010.

Hakuprosessin aikana on vahvistettu uusi hallintosääntö. Uuden hallintosäännön mukaan kielitaitosäännön yleinen vaatimus johtavassa asemassa olevien viranhaltijoiden molempien kotimaisten kielten hyvästä kirjallisesta ja suullisesta taidosta on poistettu ehdottomana vaatimuksena. Kielitaitovaatimus vahvistetaan kuitenkin kunkin viran osalta erikseen.

Peruspalvelulautakunnan johtosäännön 8 §:n mukaan palvelutuotantojohtajan ottaa kaupunginhallitus kuultuaan peruspalvelulautakuntaa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 § 2 mom:n mukaan virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen voi perustellusta syystä päättää hakuajan jatkamisesta, uudesta hakumenettelystä tai virkasuhteen täyttämättä jättämisestä. Tällainen syy voi olla esim. silloin kun kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita on vain vähän.  

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että palvelutuotantojohtajan virka laitetaan uuteen hakuun.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti.

Perla § 178

Pöydältä 5.5.2010 § 172.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kjell Wennström esitti lisäyksenä päätökseen, että virka laitetaan uuteen hakuun kelpoisuusvaatimuksia muuttamatta.

Asia raukesi kannattamattomana.

Kh § 309

Vs. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors:

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotantojohtajan virka on ollut julkisesti haettavana 12.2 – 8.3.2010 välisen ajan, jona aikana virkaa haki kuusi hakija. Yksi hakijoista on peruuttanut hakemuksensa 26.4.2010.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 § 2 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen voi perustellusta syystä päättää uudesta hakumenettelystä. Perusteltuna syynä voi olla esimerkiksi kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden vähäinen määrä. Peruspalvelulautakunnan johtosäännön 8 § mukaan palvelutuotantojohtajan ottaa kaupunginhallitus kuultuaan peruspalvelulautakuntaa.

Virkaan tai toimeen otettavan tulee hallintosäännön 47 § mukaan täyttää viran tai toimen vahvistetut kelpoisuusvaatimukset.

Viran tai toimen kelpoisuusvaatimuksista päättää sen perustava viranomainen, ellei niitä ole laissa, asetuksessa tai toimielimen johtosäännössä määrätty. Palvelutuotantojohtajan virka on perustettu kaupunginhallituksen päätöksellä 16.6.2008.

Sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotantojohtajan kelpoisuusvaatimukseksi on vahvistettu tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus ja riittävä johtamistaito.

Hallintosäännön 47 § mukaan kelpoisuusvaatimuksiin on sisällytettävä kielitaitovaatimus, mikäli tehtävän tai työn luonne sitä edellyttää eikä hallintosäännön 46 § 3 momentin mukaista menettelyä katsota riittäväksi. Kyseisen menettelyn mukaan viran hakuilmoitukseen otetaan maininta, jonka mukaan viran menestyksellinen hoito edellyttää suomen ja ruotsin kielen hyvää suullista ja kirjallista taitoa tai että se luetaan eduksi virkaan otettaessa. Kelpoisuusvaatimuksen muuttamisesta on päätettävä erikseen.

Hakuprosessin aikana on vahvistettu uusi hallintosääntö. Samalla on kumottu kielitaitosääntö, johon sisältynyt vaatimus johtavassa asemassa olevien viranhaltijoiden molempien kotimaisten kielten hyvästä kirjallisesta ja suullisesta taidosta on poistunut.  

Hallintosäännön 47 § mukaan suomen ja/tai ruotsin kielen kelpoisuusvaatimukseksi voidaan asettaa vain suullinen taito, kirjallinen taito tai ymmärtämisen taito. Kustakin taidosta voidaan vaatimustasoksi asettaa arvosana tyydyttävä, hyvä tai erinomainen sen mukaisesti kuin valtion henkilöstön osalta on määrätty.

Virkaa aiemman hakuajan kuluessa hakeneet on perusteltua huomioida uudelleenhaussa.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 14.5.2010:

Peruspalvelulautakunnan alaisen palvelutuotantojohtajan virka on sellainen kaupungin johtamistason virka, jossa tehtävän luonne edellyttää hyvää suomen ja ruotsin kielen suullista ja kirjallista taitoa. Hallintosäännön mukaisesti ja kielitaitosäännön kumoamisen vuoksi tulee kaupunginhallituksen muuttaa sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotantojohtajan viran kelpoisuusvaatimuksia siten, että niihin lisätään vaatimus suomen ja ruotsin kielen hyvästä suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotantojohtajan viran kelpoisuusvaatimuksiksi vahvistetaan tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus ja riittävä johtamistaito sekä hyvä suomen ja ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito ja

että virka (vak. nro 390001) julistetaan uudelleen haettavaksi ja

että virkaa edellisellä hakukerralla hakeneiden hakemukset otetaan virkaa täytettäessä huomioon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lundahnin Elon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.