Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30517.05.20102 Pj

2828-2010 (002, 003)

Yhteistyön jatkaminen Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n kanssa ja Turun kaupungin osallistuminen yhdistyksen toimintaan vuosina 2011-2014

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen päätettyä 3.11.2008 jatkaa yhteistyötä Itämeren alueen Terveet kaupungit ry:n kanssa uudistetulla yhteistyömallilla siten, että se aiempaa paremmin sitoo yhdistyksen toiminnan kaupungin hyvinvoinnin edistämisen tavoitteisiin sopimusohjausmallin periaatteella, yhdistyksen hallitus on tehnyt esityksen yhteistyösopimuksen uudistamiseksi kaupunginhallituksen päätöksen pohjalta sekä laatinut luonnoksen yhdistyksen sääntöjen muuttamiseksi Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun yhdistyttyä sekä kaupunginhallituksen oikeutettua apulaiskaupunginjohtajan sopimaan yhteistyön jatkamisen muodosta kaupungin ja yhdistyksen välillä.

Kh § 305

Vs. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 11.5.2010:

 

Itämeren alueen Terveet Kaupungit – yhdistys on perustettu 12.5.1998 yhdessä Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Kansaneläkelaitoksen kesken edistämään yhteistyötä ja verkostoitumista hyvinvoinnin edistämiseksi Itämeren alueella.

 

Vuonna 2009 yhdistyksen jäseniä olivat kaupungin lisäksi Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulu ja Kansaneläkelaitos. Yhdistyksen ja Turun kaupungin kesken on tehty sopimus yhteistyöstä 20.5.2002. Yhdistys toimii yhteistyössä Turun kaupungin Terve Kaupunki – toiminnan kanssa.

 

Kaupunginhallitus päätti 3.11.2008, että yhteistyötä yhdistyksen kanssa jatketaan ja oikeutti palvelutointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan sopimaan yhdistyksen rahoittajien ja yhdistyksen kanssa yhteistyön jatkamisen muodosta. Yhdistyksen hallitus on neuvottelujen pohjalta valmistellut uutta yhteistyömallia, joka sitoo yhdistyksen toiminnan kaupungin hyvinvoinnin edistämisen tavoitteisiin sopimusohjausmallin periaatteella.

 

Turun kaupunki on ollut mukana myös WHO:n Eurooppalaisessa Terve Kaupunki verkostossa ja saavuttanut siellä vankan aseman muun muassa terveysliikunnan edistämisen asiantuntijana. Turun kaupunginhallituksen päätöksellä 3.11.2008 Turku on mukana verkoston viidennellä toimintakaudella vuosina 2009–2013.

 

Itämeren alueen Terveet Kaupungit -yhdistyksen esityksen mukaan yhdistyksen toiminnan tarkoitus on edistää yhteistyötä ja verkostoitumista hyvinvoinnin edistämiseksi Itämeren alueella ja yhdistyksen tavoitteena on voida jatkaa Maailman terveysjärjestö WHO:n yhteistyökeskuksena, jonka aseman ylläpitäminen edellyttää kaupungin sitoutumista yhteistyöhön keskuksen voimassaolon ajaksi. WHO:n Terve Kaupunki – ohjelman päätavoitteena on saada terveys ja huvinvointi kaupungeissa sekä päätöksentekoon että toimintaan, jotta yksilön terveyttä edistävät valinnat helpottuvat.

 

Yhdistyksen esityksessä todetaan yhdistyksen saaneen jokaista Turun kaupungin panostamaa euroa vastaan kaksi euroa ulkopuolista rahoitusta. Viiden vuoden aikana yhdistyksen 965.000 euron toimintamenoista Turun osuus on ollut 380.000 euroa. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä EU/muu rahoitus on ollut 571.000 euroa.

 

Oheismateriaali 1              Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n hallituksen esitys Turun kaupungin osallistumiseksi yhdistyksen toimintaan vuosina 2011 – 2014.

 

Yhdistyksen ja kaupungin välisen voimassa olevan sopimustekstin (20.5.2002) mukaan Terve Kaupunki – projektin koordinaattorin työnantajana toimi Turun kaupunki. Uudella sopimuksella vahvistetaan nykyinen toimintakäytäntö, jonka mukaan kaupunki rahoittaa yhdistyksen toimintaa koordinaattoria vastaavan toiminnanjohtajan palkan ja työnantajavelvoitteiden maksamiseksi, mutta työnantajana on yhdistys.

 

Sopijapuolten välisen kumppanuuden tiivistämiseksi uudessa sopimuksessa on huomioitu yhdistyksen toiminnan sitominen Turun kaupunkitutkimusyksikköön ja yhteistyö Turun Itämeritalon toimijoiden kanssa. Turun Kaupunkitutkimusohjelma/-yksikkö ja yhdistys toimivat samojen tavoitteiden hyväksi, joten kaupungin ja yhdistyksen kumppanuus on sekä toiminnallisesti tarkoituksenmukaista että taloudellisesti järkevää.

 

Liite 1                                 Yhteistyösopimus

 

Yhdistyksen sääntöjen tarkistaminen on tarpeen yhtäältä kaupunginhallituksen oikeutettua apulaiskaupunginjohtajan sopimaan yhteistyön jatkamisen muodosta kaupungin ja yhdistyksen välillä ja toisaalta sen vuoksi, että Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun yhdistyminen vaikuttaa yhdistyksen jäsenmäärään ja sen kautta sääntöihin.

 

Yhdistyksen hallituksen esittämän sääntöluonnoksen mukaan keskeiset muutokset koskevat yhdistyksen hallituksen kokoonpanoa ja yhdistyksen sääntömääräisten kokousten määrää. Turun kaupunki nimeäisi uusien sääntöjen mukaan kaksi jäsentä yhdistyksen vähintään neljäjäseniseen hallitukseen.

 

Liite 2                                 Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n hallituksen sääntömuutosesitys

Oheismateriaali 2Yhteistyösopimus 20.5.2002

Oheismateriaali 3Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n säännöt 29.3.2004

Oheismateriaali 4Kaupunginhallituksen päätös 3.11.2008

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 10.5.2010:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry valtuutetaan hakemaan Maailman terveysjärjestö WHO:n yhteistyökeskusstatusta vuosille 2011–2014 ja

että Turun kaupunki sitoutuu yhdistyksen toiminnan rahoittamiseen nykyisellä tasolla kuitenkin enintään talousarvioon tarkoitusta varten hyväksytyn määrärahan suuruisella summalla.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää hyväksyä jatkotyöstettäväksi yhdistyksen toiminnan linkittämisen Turun kaupungin ja Turun yliopiston yhteiseen Kaupunkitutkimusyksikköön vuoden 2010 aikana ja

hyväksyä osaltaan yhdistyksen sääntömuutokset sekä esityksen kaupungin ja yhdistyksen väliseksi sopimukseksi, siten, että niihin voidaan vuoden 2010 aikana käytävissä jatkoneuvotteluissa tehdä vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedItämeren Alueen Terveet Kaupungit ry
tiedKeskushallinto, kaupunkitutkimus ja tietoyksikkö
tiedKeskushallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 305
Liite 1:Turun kaupungin ja Itämeren alueen terveet kaupungit ry:n yhteistyösopimus
Liite 2:Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n hallituksen sääntömuutosesitys