Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta20827.04.20102 Ymp
Kaupunginhallitus31017.05.20101 Yj

4758-2010 (232)

Turun pohjavesialueiden suojelusuunnitelma

Tiivistelmä:

Turun ja Kaarinan kaupungit, Ruskon kunta ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat yhteistyössä valmistelleet pohjavesialueiden suojelusuunnitelman em. kuntien pohjavesialueille. Suojelusuunnitelman tarkoitus on toimia ohjeena ja apuna viranomaisvalvonnassa, maankäytön suunnittelussa sekä alueita koskevien lupahakemusten käsittelyssä. Suojelusuunnitelmamenettely täydentää ja korvaa vesilain mukaisen suoja-aluepäätöstä koskevan menettelyn.

Ympkaalk § 208

Ympäristönsuojelutoimisto 19.4.2010 / Olli-Pekka Mäki

Turun ja Kaarinan kaupungit, Ruskon kunta sekä Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ovat valmistelleet suojelusuunnitelman kuntien pohjavesialueille. Suunnitelma laadittiin kaikkiaan 13 I-luokan pohjavesialueelle. Turun osalta Munittulan, Lentokentän, Huhtamäen ja HK-Ruokatalon pohjavesialueet sijaitsevat kokonaan Turun alueella. Kaarningon pohjavesialue sijaitsee osittain Kaarinan kaupungin ja Antintalon pohjavesialue osittain Ruskon kunnan alueella.

Suojelusuunnitelman tarkoitus on toimia ohjeena ja apuna viranomaisvalvonnassa, maankäytön suunnittelussa sekä alueita koskevien lupahakemusten käsittelyssä. Pohjavesitietoja hyödyntävät mm. vesihuoltolaitokset, ympäristönsuojelu-, rakennus-, kaavoitus- ja terveydensuojeluviranomaiset sekä kunnan asukkaat ja toiminnanharjoittajat.

Suunnitelman tarkoituksena on pyrkiä suojelemaan I-luokan pohjavesialueita ehkäisemällä pohjaveden laadun heikkenemistä ja säilyttää pohjavesiesiintymien antoisuudet ennallaan. Tavoitteena on lisäksi välttää uusia pohjaveteen kohdistuvia riskejä ja minimoida olemassa olevia.

Suojelusuunnitelmamenettely täydentää ja korvaa vesilain mukaisen varsin pitkän ja raskaan suoja-aluepäätöstä koskevan menettelyn. Suojelusuunnitelmia ei vahvisteta aluehallintovirastoissa ja näin sillä ei ole välittömiä tai sitovia juridisia seurausvaikutuksia.

Suojelusuunnitelmaan on koottu tiedot mm. pohjavesialueiden geologiasta, vedenottamoista ja antoisuuksista, pohjaveden virtauksista, pinnan korkeuksista sekä pohjaveden laadusta. Suunnitelmassa on esitetty myös tarkistuksia pohjavesialueiden rajauksiin sekä tehty muutosehdotuksia pohjavesiluokan muuttamiseksi. Pohjavesille riskejä aiheuttavat toiminnat on kerätty eri toimintojen osalta varsin kattavasti. Pohjavesialueita koskevat toimenpide-ehdotukset on koottu suunnitelman loppuun taulukkoon vastuutahoineen ja aikatauluineen.

Suojelusuunnitelma kokonaisuudessaan on nähtävillä kokouksessa.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Turun, Kaarinan ja Ruskon pohjavesialueiden suojelusuunnitelmasta

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää merkitä pohjavesialueiden suojelusuunnitelman tiedokseen. Lautakunta päättää lähettää suunnitelman kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi Turun kaupungin osalta.

Lisäksi ympäristö- ja kaavoituslautakunta esittää, että suojelusuunnitelma otetaan huomioon m. kaupungin maankäytön suunnittelussa, lupa-asioiden käsittelyssä ja muissa kaupungin pohjavesialueita koskevissa viranomaistehtävissä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 310

Liite 1Turun, Kaarinan ja Ruskon pohjavesialueiden suojelusuunnitelma (Arkistoitu erikseen)

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää Turun kaupungin osalta hyväksyä liitteenä 1 olevan Turun, Kaarina ja Ruskon pohjavesialueiden suojelusuunnitelman.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että suojelusuunnitelma tulee ottaa huomioon mm. kaupungin maankäytön suunnittelussa, lupa-asioiden käsittelyssä ja muissa kaupungin pohjavesialueita koskevissa viranomaistehtävissä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedJätteenpolttoliikelaitoksen johtokunta
tpvJätteenpolttoliikelaitos
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedKiinteistöpalveluliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöpalveluliikelaitos
tiedKunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta
tpvKunnallistekniikkaliikelaitos
tiedSatamaliikelaitoksen johtokunta
tiedTalotoimiliikelaitoksen johtokunta
tpvTalotoimiliikelaitos
tiedTilaliikelaitoksen johtokunta
tpvTilaliikelaitos
tpvTurun Satama
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tpvVesiliikelaitos
tiedViherliikelaitoksen johtokunta
tpvViherliikelaitos
tiedYmpäristö- ja kaavoituslautakunta
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto


Liitteet:

Kh § 310
Liite 1:Turun, Kaarinan ja Ruskon pohjavesialueiden suojelusuunnitelma