Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28003.05.2010 Kj

5400-2010 (100, 015)

Johtoryhmän asettaminen edustamaan kaupunkia työnantajana Tehy ry:n jättämän työtaisteluilmoituksen johdosta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunginjohtaja oikeutetaan päätöksellään asettamaan johtoryhmä edustamaan Tehy ry:n mahdollisen työtaistelun aikana kaupunkia työnantajana ja vastaamaan työtaistelun edellyttämien asioiden hoitamisesta. Tehy ry:n ilmoittamassa työtaistelussa on kyse ylityö- ja vuorovaihtokiellosta, ei lakosta. Työntekijät hoitavat muutoin työtehtävänsä normaalisi säännöllisten työaikojensa ja työvuorojensa puitteissa.

Kh § 280

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 3.5.2010:

Tehy ry antoi 21.4.2010 työtaisteluilmoituksen. Sen mukaan Tehy on julistanut 6.5.2010 alkavan ylityö- ja vuorovaihtokiellon, joka koskee kahdeksan kuntatyönantajan palveluksessa toimivia Tehyn jäseniä.

Työtaistelun piiriin kuuluvat seuraavat kuntatyönantajat:

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Helsingin kaupunki

Varsinaissuomen sairaanhoitopiiri

Turun kaupunki

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tampereen kaupunki

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Oulun kaupunki.

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu vain päivähoito ja kotihoito. Lähtökohtaisesti kaikki muut sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnot ovat työtaistelun piirissä.

On perusteltua, että työnantajaa edustamaan asetetaan ns. johtoryhmä, joka voi edustaa työnantajaa työtaistelutilanteessa, jossa usein vaaditaan nopeitakin päätöksiä. Johtoryhmän tehtävänä on mm. yhteydenpito ja mahdolliset neuvottelut työtaisteluun osallistuvien kanssa, työtaistelusta tiedottaminen ja yhteydenpito Kunnalliseen työmarkkinalaitokseen päin sekä tarvittava tiedottaminen tiedotusvälineille. Lisäksi johtoryhmä antaa kaupunkilaisille tietoja kaupungin toimintojen jatkuvuudesta työtaistelun aikana. Tarkoituksenmukaista on, että kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan nimeämään päätöksellään johtoryhmän sekä oikeuttaa johtoryhmän edustamaan kaupunkia työnantajana ja vastaamaan työtaistelun edellyttämien asioiden hoitamisesta.

Pääsääntöisesti muutoin kaupungin virastojen ja laitosten toiminnasta vastaavat työtaistelun aikana samat elimet kuin normaalissakin tilanteessa eli viime kädessä virastopäälliköt ja asianomaiset luottamushenkilöelimet. Virastopäälliköitten tehtävänä on mm. neuvotella omalta osaltaan työtaistelun aikana välittömästi virastoissa ja laitoksissa hoidettavista toimenpiteistä kiireellisissä tapauksissa.

Liite 1KT:n tiedotteet liittyen Tehy ry:n työtaisteluun

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupunginjohtaja oikeutetaan päätöksellään asettamaan johtoryhmän edustamaan työtaistelun aikana kaupunkia työnantajana ja vastaamaan työtaistelun edellyttämien asioiden hoitamisesta

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tpvPukkinen Mikko


Liitteet:

Kh § 280
Liite 1:KT:n tiedotteet liittyen Tehy ry:n työtaisteluun