Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27703.05.20102 Kj

3765-2010 (015)

Turun kaupungin edustajien nimeäminen vuoden 2011 valtakunnallisten kotiseutupäivien päätoimikuntaan

Tiivistelmä: -

Kh § 277

Kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto 26.3.2010:

Kotiseututyön vuotuinen suurtapahtuma Suomessa on Kotiseutupäivät, valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla. Kotiseutupäiviä on vietetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1949 lähtien. Vuoden 2009 Valtakunnalliset kotiseutupäivät olivat järjestyksessään 61. ja pidettiin Nilsiässä. Tämän vuoden päivät tapahtuvat Joensuussa.

Suomen Kotiseutuliitto myönsi vuoden 2011 valtakunnallisten kotiseutupäivien järjestämisoikeuden Turun kaupungille. Turussa valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään 28.–31.7. 2011. Tämän mukaisesti Turun kaupunki toimii tapahtuman pääjärjestäjänä.

Tämän mukaisesti Turun kaupunki toimii tapahtuman järjestelyistä vastaavana pääjärjestäjänä. Tapahtuma on luonteeltaan seudullinen ja sen tavoitteena on tuoda esille alueen kulttuuria ja erityispiirteitä. Turun kaupungin ja naapurikuntien muodostaman varsinaisen kaupunkiseudun lisäksi tavoitteena on tuoda esille saaristoa ja saariston kulttuurin perinteitä ja liittymistä kaupunkiseudun elämään.

Ohjelmaan sisältyy Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksen lisäksi retkiä, seminaarin sekä oheisohjelmaa. Retket suuntautuvat erillisen valmistelun perusteella valittaviin järjestelyissä mukana olevien kuntien kohteisiin. Seminaarissa käsitellään Turun seudun kannalta keskeisiä teemoja.

Kulttuuripääkaupunkivuotena järjestettävät kotiseutupäivät tuovat kaupunkiin vieraita poikkeuksellisen paljon eri puolilta Suomea. Tapahtuma saa kulttuurivuoden näkyvyyttä ja lisää vuorovaikutusta kotiseututoimijoiden kesken.

Kotiseutupäivät järjestetään Suomen Kotiseutuliiton tukemana ja ohjauksessa yhteistyössä toiminnallisten ja taloudellisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Toiminnallisiksi ja myös taloudellisiksi yhteistyökumppaneiksi on kutsuttu Turkuseura, Varsinais-Suomen liitto, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Turun kulttuuripääkaupunkisäätiö, Turun Yliopisto, Åbo Akademi, Turun Kauppakamari sekä Turun kaupungin naapureina olevat kunnat (Kaarina, Lieto, Masku, Raisio, Naantali, Länsi-Turunmaa). Taloudellisiksi yhteistyökumppaneiksi haetaan seudulla toimivia yrityksiä.

Suomen Kotiseutuliiton laatiman valtakunnallisten kotiseutupäivien järjestämisoppaan mukaan tärkeimmät kotiseutupäivien päätökset tekee tai vahvistaa päätoimikunta, joka kokoontuu yleensä 2-3 kertaa vuodessa ennen tapahtumaa ja kerran sen jälkeen. Suomen Kotiseutuliitto nimeää kotiseutupäivien päätoimikuntaan puheenjohtajan ja vähintään kaksi muuta jäsentä ja vastaava pääjärjestäjäkunta (Turku) varapuheenjohtajan. Muilta osin päätoimikunnan nimeämisestä ja sen jäsenmäärästä sovitaan erikseen edellä mainittujen järjestäjien kesken.

Yleensä päätoimikunnan jäseniksi nimitetään ainakin yksi jokaisen järjestäjätahon edustaja, joita voi olla Suomen Kotiseutuliiton ja pääjärjestäjän lisäksi muut järjestäjäkunnat, alueen maakunnan liitto ja muut järjestäjätahot kuten kotiseutuyhdistykset.

Päätoimikunnan sihteerinä toimii kotiseutupäivien pääsihteeri, joka myös valmistelee kokousasiat.

Edellä olevan mukaisesti Turussa järjestettävien valtakunnallisten kotiseutupäivien päätoimikunnan kokoonpanoksi tulisi ehdottaa seuraavaa:

Suomen Kotiseutuliitto3, joista 1 puheenjohtajana
Turun kaupunki  3, joista 1 varapuheenjohtaja
Turun museokeskus 1
Turku-seura  1
Varsinais-Suomen liitto 1
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä1
Turun Ortodoksinen seurakunta1
Turun Yliopisto 1
Åbo Akademi  1
Turun Kauppakamari 1
muut osallistujakunnat  1/kunta

Kotiseutupäivien käytännön järjestelyistä vastaa työvaliokunta, jonka nimeää tai nimityksen vahvistaa päätoimikunta. Työvaliokunnan puheenjohtajana on yleensä pääjärjestäjäkunnan edustaja. Turku on vastaavana järjestäjänä nimennyt kotiseutupäivien pääsihteeriksi hallintosuunnittelija Helena Heikniemi-Pääkkösen.

Käytännössä ohjelmatarjonta sovitetaan kulttuuripääkaupunkivuoden toimintaan yhteistyössä kulttuuripääkaupunkisäätiön edustajien kanssa.

Päävastuu kotiseutupäivien kustannuksista on Turulla. Tämän lisäksi tapahtuman kustannuksiin tulee saada rahoitusta yhteistyökumppaneilta mm. järjestelyihin mukaan tulevilta kunnilta.

Kotiseutupäivien kokonaiskustannuksiksi arvioidaan enintään n. 250.000 €, joka on tarkoitus kerätä seuraavista lähteistä:

- osallistumismaksut 70.000 €
- sponsoritulot  40.000 €
- yhteistyökunnat100.000 €
- muut yhteistyökumppanit 40.000 €.

Yhteistyökuntien osuus on tarkoitus kerätä 0,35 €:n panostuksena asukasta kohden, jolloin Turun osuudeksi muodostuisi n. 62.000 €, jonka lisäksi Turku vastaa pääsihteerin palkka- ym. kuluista sekä muista hallintokuluista.

Edellä olevan perusteella kaupunginhallituksen tulisi osaltaan hyväksyä edellä selvitetty päätoimikunnan kokoonpano sekä nimetä päätoimikuntaan 3 jäsentä, joista yksi toimii päätoimikunnan varapuheenjohtajana.

Luottamustoimikunnan sihteeri Tuomas Heikkinen:

Luottamuselintoimikunta päätti 29.4.2010 esittää Turun kaupungin edustajiksi vuoden 2011 valtakunnallisten kotiseutupäivien päätoimikuntaan Birgit Salinin ja Pekka Ruolan (vpj).

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää nimetä edustajikseen vuoden 2011 valtakunnallisten kotiseutupäivien päätoimikuntaan Birgit Salinin ja Pekka Ruolan (vpj). Kokouksessa nimetään lisäksi yksi edustaja.

PäätösKaupunginhallitus päätti nimetä edustajikseen vuoden 2011 valtakunnallisten kotiseutupäivien päätoimikuntaan Birgit Salinin, Pekka Ruolan (vpj) ja Seppo Lehtisen.

Päätös täydennyksestä tehtiin Lundahnin Randellin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedSuomen Kotiseutuliitto
tiedLuottamuselintoimikunta
tpvLehmusto Jouko K.
tiedLehtinen Seppo
tiedRuola Pekka
tiedSaaranen Helvi
tiedSalin Birgit
tiedVirtamo Nina