Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28503.05.20101 Pj

5232-2010 (001, 065, 5124)

Maahanmuuttajille järjestettävän suomen kielen opetuksen hankinta yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa

Tiivistelmä:

Alle 25-vuotiaiden maahanmuuttajanuorten suomen kielen opetuksen järjestämisestä vastaavat kaupunki ja työvoimaviranomaiset. Opetuksen järjestämiseksi valituille kohderyhmille vuosina 2010-2011 esitetään, että opetuksen hankinta kilpailutetaan yhteistyössä siten että kaupunginhallitus valtuuttaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen huolehtimaan kilpailuttamismenettelyn toteuttamisesta ja hankintapäätöksen tekemisestä.

Kh § 285

Vs. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja erityisasiantuntija Marit Holmberg 27.4.2010:

 

Maahanmuuttajien suomen kielen opetuksen kehittäminen ja väliinputoajanuorten kotoutumisen tukeminen on kaupunginvaltuuston vuosille 2007–2011 hyväksymän (12.2.2007 § 38) ja kaupunginhallituksen linjaaman (14.1.2008 § 28) kaupungin kotouttamisohjelman mukainen keskeinen kehittämisasia.

 

Kaupunginhallitus päätti 18.5.2009 § 293 perustaa työryhmän kuvamaan kotouttamislain mukaista suomenkielen opetuksen järjestämisvastuuta ja toteuttamistapaa sekä tekemään ehdotukset järjestämisvastuun, rahoituksen ja palveluiden tuottamisen selkeyttämisestä. Kaupunginhallituksen 16.6.2009 § 373 päätöksen mukaisesti on valmisteltu maahanmuuttajien suomen kielen opetuksen tulevaisuuden mallia Turun seudulla. Valmistelussa on huomioitu käynnissä olevissa maahanmuuttajien palveluohjaushankkeissa (PALO ja DROP IN) luotuja toimintamalleja kielen opetuksesta oppivelvollisuusiän ohittaneille.

 

Suomen kielen opetuksesta 15–24-vuotiaille maahanmuuttajanuorille vastaavat työvoimaviranomaiset ja kunnat yhteisesti siten, että kaupungin vastuulla ovat paitsi peruskouluikäiset myös kunnan kotouttamisvastuulla olevat 15–17-vuotiaat väliinputoajanuoret, jotka eivät ole peruskouluopetuksen piirissä ja joilla ei ole riittävää suomen tai ruotsin kielen taitoa. Ryhmään kuuluvat myös luku- ja kirjoitustaidottomat nuoret sekä 15-vuotiaana tai sitä vanhempana Suomeen tulleet nuoret, joista osa on käynyt peruskoulun omassa maassaan, mutta joiden suomen kielen taito on puutteellinen tai peruskoulu on kesken. ELY-keskus vastaa 17 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista työvoimapoliittisten toimenpiteiden piirissä olevien suomen kielen opetuksesta ja kotouttamiskoulutuksesta

 

Kaupunginhallituksen päätökseen perustuva työryhmä on valmistellut suomen kielen opetuksen järjestämistä yhteishankintana kaupungin ja ELY-keskuksen kesken siten, että kumpikin osapuoli vastaa hankkeen rahoituksesta vastuullaan olevien henkilötahojen osalta. Kaupungin vastuulle kuuluvien nuorten opetuksen osalta hankinnan arvon arvioidaan olevan enintään 80.000 jakautuen tasan vuosille 2010 -2011. Vuoden 2010 talousarvioon tilille 1 04 14 98 10 perusturvajärjestelyt on varattu määräraha maahanmuuttajien suomen kielen opetukseen ja toimintakäytäntöjen edelleen kehittämiseen.

 

Suomen kielen opetusta on aiemmin järjestetty projektirahoituksella (2003) ja kaupungin tilapäisellä rahoituksella (vuosina 2004–2006 työllisyysraha, vuonna 2007 keskitetty kotouttamisraha). OPITA-hankkeen puitteissa vastaavalle kohderyhmälle järjestetyn opetuksen rahoitus päättyy 31.5.2010. Osa OPITA-hankkeen oppilaista siirtyisi syksyllä nyt esitettävän menettelyn mukaisesti hankittavaan suomen kielen opetukseen.

 

Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan esitystä kotouttamislain kokonaisuudistuksesta. Ennen uutta lainsäädäntöä on asetettu maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen ja siihen liittyvän alkuvaiheen ohjauksen uudistamista koskeva kokeiluhanke ”Osallisena Suomessa”. Hankkeessa painotetaan nykyistä enemmän kielen opetusta sekä suomalaiseen yhteiskuntaan perehdyttävää koulutusta. Kokeilun jälkeen päätetään pysyvästä mallista, joka säädetään kotouttamislaissa.

 

Mallia tullaan kokeilemaan 10–15 kunnassa. Mallissa puhutaan ns. kolmen polun mallista, jossa otetaan huomioon erilaiset kotoutujat mm. lapset ja nuoret.

 

Turun kaupunki ja ELY-keskus ovat yhdessä valmistelemassa hankehakemusta, jolla pyritään mukaan Osallisena Suomessa -hankkeeseen ja vaikuttamaan pysyvän ja uudenlaisen mallin luomiseen maahanmuuttajien kotoutumisen alkuun. Painopisteeksi on yhteistyöneuvotteluissa sovittu nuorten, alle 25-vuotiaiden kotoutumisen ja suomen kielen opetuksen tehostaminen. Hankkeeseen toivotaan lisäksi saatavan mukaan seudun muut kunnat. Asiaa on käsitelty 28.4.2010 Paras-hankkeen palvelutyöryhmässä.

 

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 28.4.2010:

EhdotusKaupunginhallitus päättää valtuuttaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen puolestaan huolehtimaan 15–24-vuotiaiden maahanmuuttajanuorten suomen kielen opetuksen hankintamenettelystä julkisten hankintojen hankintalain säännösten mukaisesti avoimella menettelyllä siten, että tarjouspyyntö valmistellaan kaupungin ja ELY-keskuksen yhteisessä työryhmässä ja että hankintapäätöksen tekee ELY-keskus.

Samalla kaupunginhallitus päättää valtuuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan allekirjoittamaan hankinnasta valittujen toimijoiden kanssa tehtävän puitesopimuksen kaupungin osalta.

PäätösKaupunginhallitus päätti valtuuttaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen puolestaan huolehtimaan 15–24-vuotiaiden maahanmuuttajanuorten suomen kielen opetuksen hankintamenettelystä julkisten hankintojen hankintalain säännösten mukaisesti avoimella menettelyllä siten, että tarjouspyyntö valmistellaan ja hyväksytään kaupungin ja ELY-keskuksen kanssa ja että hankintapäätöksen tekee ELY-keskus.

Samalla kaupunginhallitus päätti valtuuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan hyväksymään tarjouspyynnön sekä allekirjoittamaan hankinnasta valittujen toimijoiden kanssa tehtävän puitesopimuksen kaupungin osalta.

Päätös tehtiin yksimielisesti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri
tiedKyttä Maija
tiedRuohonen Regina
tiedSaaranen Helvi