Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26027.04.2010 Kj

5188-2010 (001, 523)

Kaupunginhallituksen II varapuheenjohtajan Katri Sarlundin Turun linnan tauluja koskeva aloite

Tiivistelmä: -

Kh § 260

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Katri Sarlund 27.4.2010:

Kaupunginhallitus vaatii Valtion taidemuseota palauttamaan Turun linnaan sieltä Helsinkiin siirretyt arvomaalaukset.

”Albert Edelfeltin teos "Kaarle Herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista" sekä Erik Löfgrenin teos "Kuningas Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär" kuvaavat merkittävällä tavalla Turun linnan, Varsinais-Suomen ja maamme historiaa. Taulujen henkilöt ja tapahtumat liittyvät tosiasiallisesti Turun ja sen linnan historiaan ja esittävät elävällä tavalla maamme menneisyyden merkkitapahtumia. Teokset kuuluvat myös jatkossa säilytettäväksi Turun linnan seinien sisällä.

Teokset ovat olleet Turussa kaikkien nähtävänä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Moni suomalainen muistaa ne jo pienenä koululaisena tehdyiltä opintoretkiltä. Lukuisat suomalaiset ovat tunteneet vaikuttavat teokset suorastaan vavahduttaviksi, koska on pystynyt kokemaan ne tapahtumien alkuperäisympäristössä. Tätä kokemusta Ateneumin taidemuseo ei taulujen sijoitusympäristönä pysty koskaan tarjoamaan.

Turun kaupunginhallitus hämmästelee Valtion taidemuseon perusteluja näin merkittävässä kulttuuripoliittisessa asiassa. Vastaavilla perusteluilla Valtion taidemuseon pitäisi käydä keräämässä pois kaikki arvoteokset muista vastaavista esimerkiksi valtion arvokohteista, koska niissäkin syödään ja juodaan tiloissa, joissa on arvotaidetta seinillä. Historialliset taulut on tarkoitettu suomalaisten katsottaviksi, ei vain valtionhallinnon säilytettäviksi. Mikäli katsotaan, että linnan turvallisuustasoa pitää parantaa, Turun kaupunki osallistuu mielellään keskusteluun linnan valtio-omistajan kanssa tarvittavista toimenpiteistä.

Turun ja Euroopan vuoden 2011 kulttuuripääkaupungin kaupunginhallitus vaatii, että Valtion taidemuseo käynnistää pikaiset toimenpiteet teosten palauttamiseksi Turun linnaan.”

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää edellä olevan kirjeen Valtion Taidemuseolle ja velvoittaa kaupungin johdon käymään asiaa koskevat neuvottelut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausValtion taidemuseo
tpvKeskushallinto, kaupungin johto
tiedSarlund Katri