Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26427.04.20102 Oj

2687-2010 (111, 021, 112)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu opetuslautakunnan päätös 31.3.2010 § 64 ja sen edellyttämät toimenpiteet

Tiivistelmä:

Opetustoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja on 9.4.2010 päättänyt ottaa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi opetuslautakunnan päätöksen 31.3.2010 § 64. Em. päätöksellään opetuslautakunta on mm. päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että tilaamisesta vastaavan palvelujohtajan virkaa ei tule perustaa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että opetuslautakunnan em. päätös kumotaan, että opetustoimeen perustetaan lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessin tilaajatoiminnoista vastaava palvelujohtajan virka ja että virka julistetaan julkisesti haettavaksi.

Kh § 264

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 21.4.2010:

 

Kaupunginvaltuusto on päättänyt 26.4.2004 § 105 kaupungin ylimmän johdon kehittämisestä ja järjestämisestä sekä siirtymisestä sopimusohjausmalliin.

 

Kaupunginvaltuusto on 14.12.2009 § 280 kohdalla päättänyt, että varhaiskasvatus siirretään opetustoimen hallinnon alaisuuteen 1.8.2010 alkaen. Kaupunginhallituksen asiaa koskevassa täytäntöönpanopäätöksessä 15.12.2009 § 678 edellytettiin, että työryhmän tulee määritellä ja valmistella varhaiskasvatuksen tilaajatoiminnon resurssien siirto ja valmistella tilaajatoiminnasta vastaavan viran perustaminen hallintojaostolle.

 

Opetustoimi on valmistellut esityksen em. kaupunginhallituksen päätöksen mukaisen tilaamisesta vastaavan palvelujohtajan tehtävänkuvasta sekä viran perustamisesta 1.5.2010 lukien. Opetuslautakunta on 31.3.2010 § 64 kohdalla, esittelystä poiketen, äänestyksen jälkeen päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että tilaamisesta vastaavan palvelujohtajan virkaa ei perusteta.

 

Samaan aikaan em. prosessin kanssa on ollut käynnissä valmistelu Turun ammatti-instituutin ja opetustoimen yhdistämisestä samaan hallintokuntaan 1.1.2011 alkaen. Varhaiskasvatus siirtyy osaksi opetustointa tätä ennen eli 1.8.2010 alkaen. Uudesta 1.1.2011 toimintansa aloittavasta hallintokunnasta kaupunginhallitus teki linjapäätöksen 12.4.2010 § 212 eli kaksi viikkoa em. opetuslautakunnan päätöksen jälkeen. Linjapäätöksessään kaupunginhallitus päätti uuden kasvatus- ja opetustoimen johdosta ja pääprosesseista seuraavasti:

 

-Yhden hallintokunnan malli edellyttää yhtä virastopäällikköä, joka esittelee asiat molemmille lautakunnille. Virastopäällikkö vastaa lautakunnille strategisten palveluntuotantosopimusten tavoitteiden toteutumisesta.

 

-Virastopäällikön alaisuudessa ja tukena työskentelee kaksi palvelujohtajaa, joista kumpikin vastaa oman pääprosessin koordinaatiosta ja tilaajatehtävistä. Palvelujohtajat vastaavat operatiivisten palvelutuotantosopimusten valmistelusta ja tavoitteiden toteutumisesta virastopäällikölle.

 

-Kasvatus- ja opetustoimen viranhaltijajohdon muodostavat virastopäällikkö, palvelujohtajat (2 kpl) ja ruotsinkielisten palveluiden johtaja.

 

-Pääprosessit ovat nimeltään

1. Lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessi

2. Nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessi

 

-Jaostoille asiat esittelee palvelujohtaja, tulosaluejohtaja tai viraston yksikönjohtaja. Ruotsinkielisten jaostojen asiat esittelee ruotsinkielisten jaostojen määräämä viranhaltija, joka vastaa ruotsinkielisistä palveluista.

 

-Esittelyistä sekä päätösvallan siirtämisestä ja pidättämisestä päätetään tarkemmin myöhemmin laadittavissa johto- ja toimintasäännöissä.

 

Samalla kaupunginhallitus päätti, että ammattiopetuslautakunta valmistelee hallintojaostolle esityksen kaupunginhallituksen 15.12.2009 (§ 678) päätöstä vastaavan nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessin tilaajatoiminnasta vastaavan palvelujohtajan viran perustamisesta. Tämän esityksen valmistelu ammattiopetuslautakunnalle on käynnissä.

Osaamistoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja on päätöspöytäkirjallaan 9.4.2010 § 1 päättänyt käyttää otto-oikeutta opetuslautakunnan 31.3.2010 § 64 kohdalla tekemään päätökseen, koska se on ristiriidassa kaupunginhallituksen päätösten 15.12.2009 § 678 ja 12.4.2010 § 212 kanssa. Molemmat em. kaupunginhallituksen päätökset edellyttävät tilaajatoiminnasta vastaavan viran perustamista. Kaupunginhallituksen 12.4.2010 tekemässä linjapäätöksessä asiaa on täsmennetty siten, että ”uuden hallintokunnan virastopäällikön alaisuudessa ja tukena työskentelee kaksi palvelujohtajaa, joista kumpikin vastaa oman pääprosessin koordinaatiosta ja tilaajatehtävistä.”

 

Kaupunginhallituksen päätökset huomioiden on tarkoituksenmukaista, että varhaiskasvatuksen siirtyessä opetustoimeen 1.8.2010, tilaajatehtävistä vastaava viranhaltija hallintokunnassa siirtyisi vastaamaan myös 1.1.2011 aloittavan uuden hallintokunnan palvelujohtajan tehtävistä lasten- ja nuorten pääprosessin osalta.

 

Kaupunginhallitus on 12.4.2010 § 220 päättänyt palauttaa kasvatus- ja opetustoimen johtosäännön uudelleen valmisteltavaksi siten, että 1.8.2010 voimaantulevaan johtosääntöön tehdään vain ne muutokset, jotka ovat tarpeen varhaiskasvatuksen siirtyessä opetustoimeen ja että palvelujohtajan vakanssi otetaan huomioon johtosäännössä. Johtosääntöön tullaan palautuksen aikana lisäämään siirtymäsäännös, jonka nojalla kaupunginhallitus on toimivaltainen täyttämään mm. nyt perustettavaksi esitettävän palvelujohtajan viran.

 

Liite 1                                 Esitys vakanssin perustamisesta

 

Henkilöstön vastuualue on ilmoittanut, että perustettavaksi esitetyn palvelujohtajan viran tehtäväkohtainen palkka vastaa sosiaali- ja terveystoimen palvelujohtajan tehtäväkohtaista palkkaa. Palvelujohtajan viran kelpoisuusvaatimusten osalta henkilöstön vastuualue on ilmoittanut, että sille ei ole niihin huomautettavaa.

 

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että opetuslautakunnan päätös 31.3.2010 § 64 kumotaan,

että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana opetustoimi perustetaan 1.5.2010 lukien palvelujohtajan virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 6.081,74 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksiksi vahvistetaan tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus ja riittävä johtamistaito sekä ruotsinkielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito,

että palvelujohtajan virka julistetaan julkisesti haettavaksi ja

että muilta osin asia palautetaan opetustoimeen uudelleen valmisteltavaksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti 15.12.2009 § 678 kohdalla tekemäänsä päätöstä muuttaen,

että opetuslautakunnan päätös 31.3.2010 § 64 kumotaan,

että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana opetustoimi perustetaan 1.5.2010 lukien palvelujohtajan virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 5.200 €/kk siten, että 1.1.2011 alkaen vakanssin tehtäväkohtaista palkkaa arvioidaan uudelleen HAY Groupin toimesta laadittavan tehtävän vaativuusanalyysin ja kaupungin käytössä olevan vertailuaineiston perusteella ja että viran kelpoisuusvaatimuksiksi vahvistetaan tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus ja riittävä johtamistaito sekä ruotsinkielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito,

että palvelujohtajan virka julistetaan julkisesti haettavaksi ja

että muilta osin asia palautetaan opetustoimeen uudelleen valmisteltavaksi.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedOpetuslautakunta
tpvOpetustoimi
tpvKorhonen Ari-Pekka


Liitteet:

Kh § 264
Liite 1:Esitys vakanssin perustamisesta