Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5418.01.2010 Pj
Kaupunginhallitus26127.04.20101 Pj

793-2010 (423)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Kjell Lundahnin lastenkotien määrän supistamiseen liittyvään selvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsen Kjell Lundahn on 18.1.2010 § 54 tehnyt lastenkotien määrän supistamista koskevan selvityspyynnön. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi sosiaali- ja terveystoimen asiassa antaman selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 54

Kaupunginhallituksen jäsen Kjell Lundahn 18.1.2010:

Lehtitietojen mukaan sosiaali- ja terveystoimi suunnittelee kaupungin lastenkotien määrään supistamista (TS 13.1.2010). Sosialidemokraattinen kaupunginhallitusryhmä pyytää selvitystä seuraavista lastensuojeluun liittyvistä seikoista:

Aiotaanko laitoshoidon vähenevä paikkamäärä kompensoida hankkimalla sijoituspaikkoja kaupungin ulkopuolisista hoitolaitoksista?

Miten pitkä aika on nykyisin huostaanottopäätöksen ja sijoituspaikan saamisen välillä?

Mitkä ovat laitossijoituksen kustannukset kaupungille eri hoitolaitoksissa per lapsi per vuorokausi?

Aiotaanko lastensuojelun avohuollon resursseja lisätä ja miten avohuollon ja laitoshoidon välinen resurssien painotus jatkossa kehittyy?

Mikä on sijaisperhetoiminnan tilanne Turussa? Millainen prosessi sijaisperheen valinta on? Onko sijaisperheistä pulaa? Millaisia tukitoimenpiteitä sijaisperheille tarjotaan? Mitkä ovat perhesijoituksen kustannukset kaupungille keskimäärin?

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

Kh § 261

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja sijaishuollon toimistopäällikkö Tarja Salonius 5.2.2010:

Kaupunginhallituksen jäsen Kjell Lundahn esitti sosiaali- ja terveystoimelle lastenkotien määrän supistamista koskevan selvityspyynnön (Kh 18.1.2010 § 54). Lundahn viittaa lehtitietoihin, joiden mukaan sosiaali- ja terveystoimi suunnittelee kaupungin lastenkotien määrään supistamista (TS 13.1.2010). Selvityspyynnössä halutaan vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

1. Aiotaanko laitoshoidon vähenevä paikkamäärä kompensoida hankkimalla sijoituspaikkoja kaupungin ulkopuolisista hoitolaitoksista?

Sosiaali- ja terveystoimessa valmisteltavassa sijaishuollon rakennemuutoksessa on tavoitteena lisätä perhesijoituksia ja vähentää laitossijoituksia. Mikäli perhesijoitusten määrää saadaan suunnitelmien mukaisesti kasvamaan, vähenee ulkopuolisten lastensuojelulaitosten käyttö vaikka omia lastenkotipaikkojakin vähennetään. Muutos on suunniteltu toteutettavan kolmessa vuodessa. Vastaavanlaisista, jo toteutetuista rakennemuutoksista on kokemuksia mm. Vantaalta ja Kotkasta.

2. Miten pitkä aika on nykyisin huostaanottopäätöksen ja sijoituspaikan saamisen välillä?

Aika vaihtelee välittömän paikansaannin ja muutaman kuukauden välillä. Poikkeustapauksissa aika voi olla pidempi. Mikäli lapsella tai nuorella on hoidollisia erityisvaatimuksia, sopivan paikan löytyminen voi olla vaikeaa.

3. Mitkä ovat laitossijoituksen kustannukset kaupungille eri hoitolaitoksissa per lapsi per vuorokausi?

Vuorokausihinnat vaihtelevat 168€ - 465€/vrk välillä. Hintaan vaikuttaa hoidon vaativuus, joka määritellään yksilöllisesti kunkin lapsen erilaiset tarpeet huomioiden.

4. Aiotaanko lastensuojelun avohuollon resursseja lisätä ja miten avohuollon ja laitoshoidon välinen resurssien painotus jatkossa kehittyy?

Turun lastensuojelun kustannusrakenne on painottunut vahvasti sijaishuoltoon, jonka kustannukset ovat olleet kasvussa. Sijaishuollon kehittämisellä ja toimintakäytäntöjen muutoksella pyritään siirtämään lastensuojelun painopistettä vahvemmin avohuoltoon. Tätä kehitystä tuetaan ennaltaehkäisevän työn kehittämisellä (mm. lastenneuvolan perhetyön käynnistäminen), jota tehdään myös hallintokuntarajat ylittäen. Erityisen tärkeää on perheiden omien voimavarojen tukeminen. 

5. Mikä on sijaisperhetoiminnan tilanne Turussa? Millainen prosessi sijaisperheen valinta on?

Sijaisperhetoimintaa on tarpeen lisätä. Sosiaali- ja terveystoimi tekee perheiden rekrytoinnissa yhteistyötä Pelastakaa lapset ry:n kanssa. Kiinnostuksensa ilmaisseille perheille toimitetaan tarkempaa kirjallista materiaalia. Prosessi etenee haastatteluin, jonka jälkeen perheet arvioidaan, voidaanko heille suositella sijaisperheiden koulutusta (Pride-koulutus, kestoaika lukukausi). Koulutusjakson aikana perheet itse vielä arvioivat omaa tilannettaan ja halukkuuttaan sitoutua sijaisperheeksi. Lopuksi on vielä yhteisarvio prosessin jälkeen.

6. Onko sijaisperheistä pulaa?

Sijaisperheistä, jotka olisivat halukkaita ottamaan hieman vanhempia lapsia, on pulaa. On yleistä, että perheet haluavat aivan pienen lapsen.

7. Millaisia tukitoimenpiteitä sijaisperheille tarjotaan?

Nykyisin tukiperheille on liian vähän tukitoimenpiteitä. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä pyrkii tapaamaan perhettä ja lasta, mutta tapaamiset toteutuvat liian harvoin. Todelliseen tukemiseen tarvitaan lisää työtekijäresurssia tekemään sijaisperhevanhempien ja sijoitetun lapsen ja biologisten vanhempien kanssa yhteistyötä. Tällä hetkellä on rahallinen tuki ja sosiaalityöntekijän tuki sekä työnohjausta, jota pyritään järjestämään tarpeen mukaan.  

8. Mitkä ovat perhesijoituksen kustannukset kaupungille keskimäärin?

1.233 – 1.800€/kk/lapsi.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Kjell Lundahnin tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSosiaali- ja terveystoimi
tiedLundahn Kjell