Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23412.04.20102 Pj

4153-2010 (049)

Kaupungin näyttelyvakuusmenettelyn muuttaminen

Tiivistelmä:

Riskienhallintapäällikkö on esittänyt, että kaupunginhallituksen 19.5.2003 tekemä päätös kulttuuritoimen, Turun taidemuseon ja Forum Marinumin järjestämiin näyttelyihin annettavista vakuussitoumuksista kumotaan, koska päätökseen sisältynyt yhtäaikaisten vakuuksien yläraja on osoittautunut käytännössä epätarkoituksenmukaiseksi ja, että kaupunginhallitus päättää selkiyttää päätöksentekomenettelyä siten, että vakuuksista päätetään vakuuden arvoon perustuen porrastetusti joko viranhaltijapäätöksellä, lautakuntatasolla tai kaupunginhallituksessa sekä, että samalla luovutaan näyttelyesineiden korvaamista koskevien kaupungin antamien sitoumusten yhtäaikaisten vakuuksien rajasta.

Kh § 234

Riskienhallintapäällikkö Heikki Kunnas 7.4.2010:

 

Kaupungin näyttelyvakuusmenettelyä säätelee kaupunginhallituksen 19.5.2003 § 481 päätös ja kaupunginvaltuuston 9.6.2003 § 135 päätös, joka laajensi käytännön koskemaan myös Turun taidemuseota ja Forum Marinumia.

 

Merkittäviin näyttelyihin on myös mahdollista hakea (on haettu ja saatu) valtiontakuuta.

 

Kaupunginhallitus päätti 19.5.2003 § 481,

 

että kulttuurilautakunta oikeutetaan antamaan kaupungin kulttuuritoimen järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineille sattuvien mahdollisten vahinkojen korvaamista koskeva sitoumus, joka koskee myös esineiden kuljetusta naulasta naulaan -periaatteen mukaisesti,

 

että mikäli näyttelyn vakuutusarvo on enintään 135.000 euroa, päätöksen sitoumuksen antamisesta saa tehdä maakuntamuseon osalta museotoimen johtaja ja Wäinö Aaltosen museon osalta museonjohtaja sekä muiden kulttuurilaitosten osalta kulttuuritoimen johtaja,

 

että kulttuurilautakunnan tai sen alaisten viranhaltijoiden myöntämiä korvaussitoumuksia saa olla yhtaikaa voimassa enintään 800.000 euron arvosta,

 

että kulttuuritoimen on pidettävä kirjaa voimassa olevista sitoumuksista ja ilmoitettava niistä kaupunginkanslian talouskeskukselle vähintään neljännesvuosittain, ja

 

että tällä päätöksellä kumotaan kaupunginhallituksen 19.1.1998 § 68 tekemä päätös tilapäisnäyttelyvakuutusten korvaamisesta näyttelyesineitä koskevalla kaupungin sitoumuksella.

 

Kaupunginvaltuusto päätti 9.6.2003 § 135,

 

että kulttuurilautakunta oikeutetaan päättämään Forum Marinumin ja Turun taidemuseon järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineille sattuvien mahdollisten vahinkojen korvaamista koskevan sitoumuksen antamisesta siten, että sitoumus koskee myös esineiden kuljetusta naulasta naulaan -periaatteen mukaisesti,

 

että mikäli näyttelyn vakuutusarvo on enintään 135.000 euroa, päätöksen maksusitoumuksen antamisesta saa tehdä kulttuuritoimen johtaja, ja

 

että kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään edellä mainitun korvaussitoumuksen antamisesta niissä tapauksissa, joissa kulttuuritoimen, Forum Marinumin ja Turun taidemuseon järjestämille näyttelyille annettavien näyttelyesineiden korvaamista koskevien yhtaikaa voimassa olevien maksusitoumusten määrä ylittää 800.000 euroa.

 

Nykykäytännön ongelmat

 

Korvaussitoumusten yhteenlaskettu absoluuttinen yläraja 800.000 euroa aiheuttaa tietyissä tilanteissa sen, että hyvin pienikin näyttelyvakuus edellyttää kaupunginhallituksen päätöstä. Käytännössä näyttelyvakuuden kulttuurilautakunnan raja 800.000 ei ohjaa näyttelyiden toteuttamista. Näyttelyvakuutta haetaan aina, kun näyttely sitä edellyttää ja se on myös aina myönnetty.

Turun taidemuseon ja Forum Marinumin näyttelyvakuuden hakemisessa on laitoksille epäselvää, mihin tahoon he kulloinkin ovat yhteydessä, koska se riippuu kaupungin omien näyttelyvakuusarvojen tilanteesta.

 

Uusi toimintamalli

 

Riskienhallintapäällikkö on käynyt neuvotteluja kulttuuritoimen, museokeskuksen, Turun taidemuseon ja Forum Marinumin kanssa paremman toimintatavan luomiseksi näyttelyvakuustoimintaan.

 

Vakuutusarvoltaan suuriin näyttelyihin haetaan valtiontakuuta. Kaupungin ja Forum Marinumin järjestämien näyttelyiden ohjeelliseksi valtiontakuun hakemisrajaksi suositan 2 miljoonaa euroa. Turun taidemuseon näyttelyiden osalta rajaksi suositan 3 miljoonaa euroa (Taidemuseon oma ehdotus 3-5 miljoonaa euroa).

 

Valtiontakuun hakeminen on työläs prosessi ja se edellyttää hyvää turvatasoa. Kaupungin riskienhallinnan kannalta on suotavaa, että kaikki taidelaitokset hakevat aika-ajoin valtiontakuuta, koska silloin laitosten yleinen turvataso tulee tarkastettua valtion toimesta.

 

Kaupungin vakuuden osalta perusasiat pysyvät ennallaan. Kaupunki antaa harkintansa mukaan kaupungin kulttuuritoimen, Turun taidemuseon ja Forum Marinumin järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineille sattuvien mahdollisten vahinkojen korvaamista koskevan sitoumuksen, joka koskee myös esineiden kuljetusta naulasta naulaan -periaatteen mukaisesti.

 

Valmistelu ja päätöskäytäntöä selkiytetään siten, että kulttuuritoimi käsittelee tiettyyn rajaan asti omat näyttelynsä. Turun taidemuseon ja Forum Marinumin vakuushakemukset käsittelee keskushallinto. Kaikkiin kaupunginhallitukselle meneviin hakemuksiin antaa lausuntonsa riskienhallintapäällikkö.

 

Näyttelyvakuusmenettelystä poistetaan yhtäaikaisten näyttelyvakuuksien raja (800.000) ja korvataan se yksittäisen näyttelyn päätösrajalla.

Kulttuuritoimen näyttelyiden vakuudet päätetään viranhaltijapäätöksellä 150.000 euroon asti, lautakuntatasolla 500.000 euroon asti sekä kaupunginhallituksessa yli 500.000 euron vakuudet.

Turun taidemuseon ja Forum Marinumin näyttelyiden vakuudet päätetään viranhaltijatasolla 150.000 euroon asti ja kaupunginhallituksessa yli 150.000 euron vakuudet.

 

Vakuuksista pidetään ajantasaista kirjaa, vakuusarvot toimitetaan tilinpäätökseen vuosittain.

 

Kaupungin omien näyttelyiden vahingot korvataan vahinkorahastosta, jossa omavastuu hallintokunnalla on 2.000 euroa. Vastaava omavastuu toteutetaan Turun taidemuseon ja Forum Marinumin näyttelyvakuuksissa.

 

Kulttuurijohtajan ja lautakunnan päättämien vakuuksien yhtäaikaisten näyttelyvakuuksien arvo voi käytännön syistä nousta arviolta enintään 2-3 miljoonaan euroon. Riskienhallintapäällikön myöntämät jäänevät alle 1 miljoonaan euroon.

 

Kokonaisuudessaan arvioin vakuusarvojen jäävän yhtäaikaisesti enintään 10 miljoonaan euroon, koska arvokkaisiin näyttelyihin haetaan valtiontakuu, jolloin kaupungin kannettavaksi jää vain omavastuu (omavastuun alaraja on 20.000 euroa vakuutusarvon olessa alle 50 miljoonaa euroa ja yläraja 200.000 euroa vakuutusarvon ollessa yli 500 miljoonaa euroa). Kahden perättäisen ison näyttelyn vakuusarvot ovat kuljetusten aikana yhtäaikaisesti voimassa, joka nostaa vastuun hetkellisesti isoksi. Vuonna 2009 oli näyttelyvakuuksia yhtäaikaisesti suurimmillaan lähes 5 miljoonaa euroa, joista suurin oli 2,3 miljoonaa euroa.

 

Taidelaitokset ovat puoltaneet näyttelyvakuusmenettelyn toteuttamista esitetyllä tavalla.

 

Esitän, että kaupunki päättäisi kaupungin näyttelyvakuudesta seuraavaa:

 

Vakuusarvoltaan suuriin näyttelyihin pitää hakea valtiontakuuta ja valtiontakuun omavastuuosuus hoidetaan kaupungin vakuudella.

 

Kaupunki päättää antaa harkintansa mukaan kaupungin kulttuuritoimen, Turun taidemuseon ja Forum Marinumin järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineille sattuvien mahdollisten vahinkojen korvaamista koskevia sitoumuksia, jotka koskevat myös esineiden kuljetusta naulasta naulaan -periaatteen mukaisesti.

 

Sitoumusten päättäjät:

 

- Kulttuuritoimen näyttelyt:

Kulttuurijohtaja päättää vakuuksista 150.000 euroon asti.

Kulttuurilautakunta päättää vakuuksista 150.001-500.000 euroon asti.

Kaupunginhallitus päättää suuremmista vakuuksista.

 

- Turun taidemuseon ja Forum Marinumin näyttelyt:

Riskienhallintapäällikkö päättää vakuuksista 150.000 euroon asti.

Kaupunginhallitus päättää suuremmista vakuuksista.

 

Riskienhallintapäällikkö antaa lausunnon kaikkiin kaupunginhallitukselle tehtäviin näyttelyvakuusesityksiin.

 

Kulttuuritoimi ylläpitää kulttuurijohtajan sekä kulttuurilautakunnan päättämien yhtäaikaisten näyttelyvakuuksien määrää ja riskienhallintapäällikkö ylläpitää riskienhallintapäällikön sekä kaupunginhallituksen päättämien yhtäaikaisten näyttelyvakuuksien määrää. Molempien vuodenvaihteen määrätiedot toimitetaan tilinpäätökseen vuosittain.

 

Järjestävän tahon omavastuu vahinkotapauksissa on 2.000 euroa.

 

Kumotaan kaupunginhallituksen päätös 19.5.2003 § 481 ja kaupunginvaltuuston päätös 9.6.2003 § 135, jotka koskevat näyttelyvakuutta.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

 

Ehdotus       Kaupunginhallitus päättää,

 

että kaupungin kulttuuritoimen, Turun taidemuseon ja Forum Marinumin järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineille sattuvien mahdollisten vahinkojen korvaamiseksi voidaan antaa sitoumuksia, jotka koskevat myös esineiden kuljetusta naulasta naulaan – periaatteen mukaisesti siten, että järjestävän tahon omavastuu vahinkotapauksissa on 2.000 euroa ja että suuriin näyttelyihin pitää hakea valtiontakuuta, jonka omavastuuosuus hoidetaan kaupungin vakuudella,

 

että kulttuurijohtaja oikeutetaan päättämään edellä mainittujen sitoumusten antamisesta kulttuuritoimen järjestämien näyttelyjen osalta enintään 150.000 euron määräiseen vakuuteen asti,

 

että kulttuurilautakunta oikeutetaan päättämään edellä mainittujen sitoumusten antamisesta kulttuuritoimen järjestämien näyttelyjen osalta 150.001–500.000 euron suuruisten vakuuksien osalta,

 

että kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään edellä mainittujen sitoumusten antamisesta kulttuuritoimen järjestämien näyttelyjen osalta vakuuden arvon ylittäessä 500.000 euroa,

 

että kulttuuritoimi ylläpitää kulttuurijohtajan sekä kulttuurilautakunnan päättämien yhtäaikaisten näyttelyvakuuksien määrää ja toimittaa vuodenvaihteen määrätiedot tilinpäätökseen vuosittain,

 

että riskienhallintapäällikkö antaa lausunnon kaikkiin kaupunginhallitukselle tehtäviin näyttelyvakuusesityksiin,

 

että riskienhallintapäällikkö ylläpitää riskienhallintapäällikön sekä kaupunginhallituksen päättämien yhtäaikaisten näyttelyvakuuksien määrää ja toimittaa vuodenvaihteen määrätiedot tilinpäätökseen vuosittain ja

 

että riskienhallintapäällikkö oikeutetaan päättämään Turun taidemuseon ja Forum Marinumin järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineitä koskevien sitoumusten antamisesta enintään 150.000 euron määrään asti.

 

Kaupunginhallitus päättää samalla kumota 19.5.2009 § 481 tehdyn näyttelyvakuuksia koskevan kaupunginhallituksen päätöksen edellyttäen, että kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen 12.4.2010 tekemän ehdotuksen.

 

Lisäksi kaupunginhallitus päättää tehdä kaupunginvaltuustolle esityksen,

 

että Turun taidemuseon ja Forum Marinumin järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineille sattuvien mahdollisten vahinkojen korvaamiseksi voidaan antaa sitoumuksia, jotka koskevat esineiden kuljetusta naulasta naulaan - periaatteen mukaisesti siten, että järjestävän tahon omavastuu vahinkotapauksissa on 2.000 euroa ja että suuriin näyttelyihin pitää hakea valtiontakuuta, jonka omavastuuosuus hoidetaan kaupungin vakuudella,

 

että kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään edellä mainittujen sitoumusten antamisesta vakuuden arvon ylittäessä 150.000 euroa ja

 

että kaupunginvaltuusto samalla kumoaa 9.6.2003 § 135 tehdyn näyttelyvakuuksia koskevan kaupunginvaltuuston päätöksen.

 

PäätösKaupunginhallitus päätti tehdä kaupunginvaltuustolle esityksen,

että Turun taidemuseon ja Forum Marinumin järjestämien vaihtuvien näyttelyiden esineille sattuvien mahdollisten vahinkojen korvaamiseksi voidaan antaa sitoumuksia, jotka koskevat esineiden kuljetusta naulasta naulaan - periaatteen mukaisesti siten, että järjestävän tahon omavastuu vahinkotapauksissa on 2.000 euroa ja että suuriin näyttelyihin pitää hakea valtiontakuuta, jonka omavastuuosuus hoidetaan kaupungin vakuudella,

että kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään edellä mainittujen sitoumusten antamisesta vakuuden arvon ylittäessä 150.000 euroa ja

että kaupunginvaltuusto samalla kumoaa 9.6.2003 § 135 tehdyn näyttelyvakuuksia koskevan kaupunginvaltuuston päätöksen.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto