Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19422.03.20104 Yj
Kaupunginhallitus21306.04.20101 Yj
Kaupunginhallitus23812.04.20101 Yj

15055-2009 (230, 719)

Lausunnon antaminen Turun seudun jätehuolto Oy:lle energiahyötykäytön mahdollisista sijoituspaikoista

Tiivistelmä:

Turun seudun jätehuolto Oy on pyytänyt kuntia osoittamaan vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja jätteen energiahyötykäyttöä varten. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se toteaisi annettavassa lausunnossa, että Turun alueella energiahyötykäytön sijoituspaikkana kysymykseen tulee Topinojan kaatopaikan alue Metsämäen kaupunginosassa.

Kh § 194

Turun Seudun Jätehuolto 25.11.2009:

Korkein hallinto-oikeus on pitänyt voimassa Lounais-Suomen ympäristökeskuksen ja Vaasan hallinto-oikeuden päätökset olla myöntämättä ympäristölupaa Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:n jätteenpolttolaitokselle Turun Orikedolle. Turun nykyinen jätteenpolttolaitos on saanut ympäristöluvan vuoden 2014 loppuun. On ilmeistä, että jätteen energiahyötykäyttötoimintaa ei voida Orikedolla jatkaa kovin pitkään.

Jätteen energiahyötykäytön jatkaminen Turun seudulla vaatii toimenpiteitä uuden sijoituspaikan löytämiseksi. Päätöksenteon pohjaksi on laadittava ympäristövaikutusten arviointi vaihtoehtoisille sijoituspaikoille. Ympäristövaikutusten arviointia varten tarvitaan useita vaihtoehtoja. Tavoitteena on saada esimerkiksi neljä vaihtoehtoista sijoituspaikkaa.

Turun Seudun Jätehuolto Oy pyytää kuntia osoittamaan vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja jätteen energiahyötykäyttöä varten. Sijoituspaikkojen tulee olla sellaisia, että ne soveltuvat tai voidaan kaavoittaa tähän tarkoitukseen. Lämpöenergian hyödyntäminen kuntien kaukolämpöverkossa edellyttää laitoksen sijoittamista verkon läheisyyteen. Tästä syystä sijoituspaikkoja tiedustellaan seudullisessa kaukolämpöyhteistyössä olevilta kunnilta.

Jätteen materiaalihyötykäyttöön liittyvät laitostoiminnot on suunniteltu sijoitettavaksi Turun Seudun Jätehuollon hallitsemien jätekeskusten alueelle. Niiden ympäristövaikutukset on arvioitu vuonna 2004 valmistuneessa ympäristövaikutusten arviointiprosessissa.

Tavoitteenamme on jätteen energiahyötykäytön mahdollistaminen pidemmällä tähtäimellä myös Turun seudulla. Turun Seudun Jätehuolto pyytää vastauksia maaliskuun 2010 loppuun mennessä.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto/ Markku Toivonen 12.3.2010:

 

Turun Seudun Jätehuolto Oy on lähettänyt 25.11.2009 päivätyn kirjeen Kaarinan, Naantalin, Raision ja Turun kaupunginhallituksille. Kirjeessään yhtiö pyytää kuntia osoittamaan vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja jätteen energiahyötykäyttöä varten. Sijoituspaikkojen tulee olla sellaisia, että ne soveltuvat tai voidaan kaavoittaa tähän tarkoitukseen. Lämpöenergian hyödyntäminen kuntien kaukolämpöverkossa edellyttää laitoksen sijoittamista verkon läheisyyteen. Tästä syystä sijoituspaikkoja tiedustellaan seudullisessa kaukolämpöyhteistyössä olevilta kunnilta.

 

Tavoitteena on jätteen energiahyötykäytön mahdollistaminen pidemmällä tähtäimellä myös Turun seudulla. Turun Seudun Jätehuolto pyytää vastauksia maaliskuun 2010 loppuun mennessä.

 

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto:

 

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on vahvistettu ympäristöministeriössä 23.8.2004. Siinä jätehuollon toiminnoille on osoitettu alueita kaavamerkinnällä E - Erityistoimintojen alue. Näistä sijoittuu Turun kaupungin hallinnolliselle alueelle kaksi kohdetta, Oriketo ja Topinoja. Yksi sijoittuu Liedon kunnan Kailassuon alueelle, joka sijaitsee Tampereen moottoritien pohjoispuolella lähelle kuntien välistä rajaa. Turun kaupunki omistaa maa-alueita tällä alueella. Maakuntakaavan liitteenä olevalla yhdyskuntateknisen huollon teemakartalla 04 on Oriketo merkitty jätteenpolttolaitokseksi, Topinoja jätteenkäsittelypaikaksi ja Liedon Kailassuo jätteenkäsittelypaikan varaukseksi.

 

Turun oikeusvaikutteinen yleiskaava 2020 on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 11.12.2000 ja uudelleen 18.6.2001. Siinä edellä mainitut Oriketo ja Topinoja on merkitty kaavamerkinnällä E - Erityisalue. Muita jätteen energiahyötykäytön alueita ei yleiskaavassa ole osoitettu.

 

TSJ Oy:n kirjeessäkin mainittu Orikedon polttolaitos on voimassa olevassa, sisäasiainministeriössä 3.6.1974 vahvistetussa asemakaavassa merkitty kunnallisteknisten rakennusten ja laitosten korttelialueeksi polttolaitosta varten merkinnällä YTP.

 

Metsämäen kaupunginosassa sijaitseva Topinojan kaatopaikka on voimassa olevassa, sisäasiainministeriössä 17.5.1983 vahvistetussa asemakaavassa osoitettu kaatopaikaksi EK. Koko aluetta koskee kaavamääräys tä - täyttöalue. Alueelle on vireillä asemakaavanmuutos. Muutoksessa eteläinen osa alueesta esitetään yhdyskuntateknistä huoltoa ja jätteenkäsittelyä palvelevien laitosten korttelialueeksi ET-1. Kaavaselostuksessa todetaan, että alueelle varataan mahdollisuus rakentaa jätteenpolttolaitos, edellyttäen, että hankkeen toteuttamisesta laaditaan kaikki tarvittavat selvitykset laitoksen vaikutuksesta ympäristöön. Kaavaehdotus on lähetetty lausunnoille 14.1.2010. Saatujen lausuntojen, niihin valmisteltavien vastineiden ja mahdollisten muiden toimenpiteiden jälkeen kaavaehdotus etenee ympäristö- ja kaavoituslautakunnan käsittelyyn, virallisesti nähtäville (30 vrk) ja kaupunginhallituksen esityksestä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Maakuntakaavassa osoitettu ja Liedon kunnan puolella sijaitseva jätteenkäsittelypaikan varaus E on Liedon yleiskaavassa selvitysaluetta SEL-1, jonka soveltuvuus jätehuollon ja/tai moottoriurheilun käyttöön selvitetään. Lisäksi todetaan, että hankkeiden toteutus edellyttää kunnanvaltuuston hyväksymää asemakaavaa, jonka laadinnan yhteydessä selvitetään toiminnan ympäristövaikutukset.

 

Huomioiden Turun Seudun Jätehuolto Oy:n kirjeessään esittämät reunaehdot ja aiempi korkeimman hallinto-oikeuden Oriketoa koskeva päätös, tulee Turun alueella sijoituspaikkana kysymykseen Topinojan kaatopaikan alue Metsämäen kaupunginosassa.

 

Oheismateriaali 1              Kaavaotteet (8 kpl)

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

 

Ehdotus       Kaupunginhallitus päättää todeta lausuntonaan Turun seudun jätehuolto Oy:lle, että Turun alueella energiahyötykäytön sijoituspaikkana kysymykseen tulee Topinojan kaatopaikan alue Metsämäen kaupunginosassa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Randellin Lehtisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Merkittiin, että keskustelun kuluessa Sarlund teki Laaksosen kannattamana seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

”Kaupunginhallitus päättää todeta lausuntonaan Turun seudun jätehuolto Oy:lle, että Turun kaupungin alueella energiahyötykäytön sijoituspaikkana kysymykseen voi tulla Topinojan kaatopaikan alue Metsämäen kaupunginosassa.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa Turun kaupungin kantana, että jätteen energiahyötykäyttöratkaisun kokonaisuutta selvitettäessä tulisi tutkia seudullinen vaihtoehto, jossa:

- biojäte kerätään erikseen ja siitä valmistetaan biokaasua hyödynnettäväksi esimerkiksi liikennepolttoaineena tai kaukolämmön tuotannossa ja

- syntypaikkalajitellusta polttokelpoisesta jätteestä valmistetaan kierrätyspolttoainetta (REF). Kierrätyspolttoainetta voidaan valmistaa joko Turun seudun jätehuollon omana toimintana tai valmistus voidaan ulkoistaa kilpailuttamalla. REF -polttoaineen markkinat selvitetään (esim. tukipolttoainekäyttö bioenergiaa käyttävissä energialaitoksissa, Paraisten sementtitehdas, Rauman paperitehdas ym.).

Näin tarvetta seudulliselle jätteenpolttolaitokselle ja sen sijoittamiselle ei välttämättä ole olemassa (0-vaihtoehto), mutta biokaasulaitoksen eri toteuttamisvaihtoehdot on selvitettävä. Varsinais-Suomen maaseudulla toimii jo useita teollisuuden ja maatilatalouden biojätteitä hyödyntäviä biokaasulaitoksia.”

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Kh § 213

Pöydältä 22.3.2010 § 194

PäätösAsia pantiin pöydälle Lundahnin Lehtisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Merkittiin, että keskustelun kuluessa Sarlund teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

”Kaupunginhallitus päättää todeta lausuntonaan Turun seudun jätehuolto Oy:lle, että Turun kaupungin alueella energiahyötykäytön sijoituspaikkana kysymykseen tulee Topinojan kaatopaikan alue Metsämäen kaupunginosassa.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että valmisteilla olevassa jätestrategiassa on energiahyötykäyttöratkaisuna selvitettävä seudullinen vaihtoehto, jossa:

- biojäte kerätään erikseen ja hyödynnetään biokaasuna ja

- syntypaikkalajitellusta polttokelpoisesta jätteestä valmistetaan kierrätyspolttoainetta (REF).

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Kh § 238

Pöydältä 6.4.2010 § 213

PäätösKaupunginhallitus päätti todeta lausuntonaan Turun seudun jätehuolto Oy:lle, että Turun kaupungin alueella energiahyötykäytön sijoituspaikkana kysymykseen tulee Topinojan kaatopaikan alue Metsämäen kaupunginosassa.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että valmisteilla olevassa jätestrategiassa on energiahyötykäyttöratkaisuna selvitettävä seudullinen vaihtoehto, jossa:

-          biojäte kerätään erikseen ja hyödynnetään biokaasuna ja

-          syntypaikkalajitellusta polttokelpoisesta jätteestä valmistetaan kierrätyspolttoainetta (REF).

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

lausTurun Seudun Jätehuolto Oy
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto