Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus21006.04.20101 Pj
Kaupunginhallitus23312.04.20101 Pj

5865-2009 (059)

Kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen lahjoitusprofessuuri

Tiivistelmä: -

Kh § 210

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 25.3.2010:

 

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta, kasvatustieteiden tiedekunta, lääketieteellinen tiedekunta sekä yhteiskunnallinen tiedekunta ovat lähestyneet Turun kaupunkia esityksellä kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen lahjoitusprofessuurin perustamiseksi Turun yliopistoon.

 

Turun kaupunginhallitus on hyväksynyt kaupunkitutkimusohjelman 2009–2012 kaupungin ja Turun yliopiston yhteistyön perustaksi.

 

Turun kaupunkitutkimusohjelma palvelee kaupungin johdon ja hallintokuntien tietotarpeita ja se tiivistää kaupungin ja yliopistojen yhteistyötä. Tutkimusohjelman yhtenä painopistealueena on ”Hyvinvoiva ja sosiaalisesti elinvoimainen kaupunkirakenne”. Tähän teemaan liittyviä tutkimusaiheita ovat mm. kuntalaisten elintavat ja elinolot, asuinalueiden kehittyminen, hyvinvointipuutteiden kasautuminen ja turvallinen kaupunkitila, maahanmuuttajien kotouttaminen ja maahanmuuttajien asumiskeskittymiin liittyvien ilmiöiden tutkiminen.

 

Tavoitteena on rakentaa kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen koulutusohjelma ja kouluttaa kulttuurin ja hyvinvoinnin tutkimuksen sekä terveyden edistämisen asiantuntijoita moniammatillisiin työyhteisöihin. Koulutusohjelma pohjautuu Turun yliopiston tutkimuksellisiin vahvuusalueisiin, jotka ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä kulttuurin ja taiteiden tutkimuksessa.

 

Professuurin avulla Turun kaupunki ja yliopisto rakentavat Turun seudulle valtakunnallisesti merkittävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaamiskeskittymää. Kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen osaamiskeskittymällä pyritään saamaan aikaan kaupungin omaan toimintaan uusia ajattelu- ja toimintamalleja sekä työkaluja yleisemminkin kuntien käyttöön.

 

Professuuri tukee myös valtuuston hyväksymien hyvinvointiohjelmien toteuttamista ja seurantaa. Professuurin avulla on tarkoitus myös tutkia kulttuuripääkaupunkihanketta ja sen pitkäaikaisia vaikutuksia turkulaisten hyvinvointiin. Turku 2011 säätiö puoltaa professuurin perustamista. Turun yliopisto on aloittanut neuvottelut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa kulttuurin hyvinvointi- ja terveysvaikutusten tutkimuksen, kehittämisen ja koordinoinnin "kotipesän" perustamisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteyteen joko THL:n Turun yksikköön. Perustettavan Kulttuurin ja hyvinvoinnin yksikön, jonka tehtävänä olisi edistää kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin liittyvää kehittämistä, tutkimusta, taidelähtöisiä menetelmiä sekä niiden juurruttamista koko Suomeen."

 

Oheismateriaali 1              Kuvaus kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen lahjoitusprofessuurista

 

Oheismateriaali 2              Turku 2011 säätiön kirje lahjoitusprofessuurista

 

Hyvinvointiprofessuurin alana on kulttuurinen terveys- ja hyvinvointitutkimus. Viisivuotinen määräaikainen professuuri täytetään kutsumenettelyllä. Professuuri on suunniteltu perustettavaksi 1.8.2010 alkaen. Kokonaiskustannusvaikutukset ovat vuositasolla noin 110 000 € ja viisivuotiskaudeksi yhteensä noin 550 000 €.

 

Kaupunki on neuvotellut sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ministeriön osallistumisesta professuurin rahoittamiseen. Ministeriö on ilmoittanut rahoittavansa hanketta 30.000 €:lla vuosina 2010 - 2012. Ministeriö osallistuu kustannuksiin maksamalla osan professuurin kustannuksista suoraan yliopistolle ehdolla, että kaupunki vastaa muista lahjoitusprofessuuriin liittyvistä kustannuksista.

 

Oheismateriaali 3              STM sopimus lahjoitusprofessuurista

 

Turun kaupungin aiemmat lahjoitusprofessuurit (tili 1 0 4 1 04 korkeakouluyhteistyö) ja niiden rahoitus päättyy voimassa olevien sopimusten mukaisesti seuraavasti:

 

Innovaatio-, teknologia ja tiedepolitiikan professuuri 2010

nanoteknologian professuuri 2011

koneteknologian professuuri 2012

 

Tässä vaiheessa kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen lahjoitusprofessuurin rahoittamisen ja että kaupunki varautuu rahoittamaan hyvinvointiprofessuuria vuoden 2011 talousarviossa ja vuoden 2012 taloussuunnitelmassa 80.000 €:lla sekä vuoden 2013 taloussuunnitelmassa 110.000 €:lla. Vuoden 2010 rahoitusosuus n. 30.000 € esitetään maksettavaksi korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyötililtä 1 04 14 93. Samalla allekirjoittaneelle esitetään valtuutusta allekirjoittaa sopimus lahjoitusprofessuurista Turun yliopiston kanssa.

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun yliopiston kanssa tehdään sopimus kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen lahjoitusprofessuurin rahoittamisesta vuosina 2010 – 2014,

että kaupunki varautuu rahoittamaan hyvinvointiprofessuuria vuoden 2011 talousarviossa 80.000 €,

että vuoden 2010 rahoitusosuus n. 30.000 € voidaan maksaa korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyötililtä 1 04 14 93 ja

että palvelutointa johtava apulaiskaupunginjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus lahjoitusprofessuurista Turun yliopiston kanssa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Randellin Lehtisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 233

Pöydältä 6.4.2010 § 210

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSosiaali- ja terveysministeriö
tiedTurun yliopisto
tpvKeskushallinto, talousasiat
tpvKyttä Maija
tiedSaaranen Helvi