Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20306.04.20108 Kj
Kaupunginhallitus22112.04.20105 Kj

4352-2008 (002, 014)

Kaupungin ja Turun yliopiston välisen sopimuksen hyväksyminen kaupunkitutkimusyhteistyön kehittämiseksi ja Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus hyväksyi 10.8.2009 kaupungin tutkimusohjelman. Ohjelman periaatteiden mukaisesti yhteistyön konkretisointia on jatkettu Turun yliopiston kanssa. Yhteistyössä on syntynyt sopimusluonnos Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi ja kaupunkitutkimuksen kehittämiseksi kaupungin ja Turun yliopistojen välillä. Syntynyt yhteinen sopimusluonnos esitetään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kh § 203

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 29.3.2010:

Kaupunginhallitus päätti 10.8.2009 § 403, että Turun yliopistojen kanssa yhteistyössä laadittu Turun kaupunkitutkimusohjelma 2009–2012 hyväksytään kaupungin ja yliopistojen tutkimusyhteistyön perustaksi, että laadittu kaupungin ja yliopistojen yhteistyörakenne hyväksytään, että keskushallintoon strategian ja viestinnän vastuualueelle muodostetaan kaupunkitutkimus- ja tietoyksikkö ja että kaupunkitutkimusohjelman toteuttaminen tuodaan vuosittain kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Tehdyn päätöksen ja perustelujen mukaisesti on yhteistyön konkretisointia jatkettu Turun yliopiston kanssa, tavoitteena yhteistyösopimus erityisesti laaditun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi. Tarkoituksena on ollut samalla selkeyttää kaupunkitutkimuksen roolia kaupungissa ja yliopistoissa rakenteita kehittämällä.

Valmistelutyön tuloksena on syntynyt luonnos sopimukseksi Turun yliopiston ja Turun kaupungin yhteistyöstä Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi.

Liite 1Sopimusluonnos

Sopimusluonnoksessa on kuvattu mm.

- sopimuksen tavoitteet

- yliopistoon muodostettavasta teemaohjelmatoimikunta, johon kuuluvat neljän vastuuprofessorin tutkimusverkostot (BID innovaatiot ja yrityskehitysyksikkö, kaupunkimaantiede, sosiaalitieteet sekä julkishallinto).

- tutkimusjohtajan tehtävät

- ohjausryhmän muodostaminen

- osapuolten muut velvoitteet

Sopimus nostaa kaupungin ja yliopistojen yhteistyön uudelle tasolle ja luo entistä paremmat edellytykset tulevaisuuden osaamiselle, luovuudelle ja innovaatioille. Sopimus on voimassa 2012 loppuun saakka.

Sopimusluonnoksen mukaan kaupunkitutkimusohjelman toteutumista ohjaa ja seuraa ohjausryhmä, johon yliopistosta kuuluu neljä professoritason asiantuntijaa keskeisiltä tieteenaloilta sekä yksi korkea yliopistohallinnon edustaja, yhteensä viisi edustajaa, samoin tulisi viisi jäsentä kaupungista. Ohjausryhmän nimeää yliopiston rehtori.

Vuoden 2010 talousarvion menokohdassa 1 04 14 93 Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö on varattuna määrärahaa sopimusluonnoksen mukaisten tehtävien suorittamiseen. Kustannukset vuoden 2010 osalta ovat enintään 84.000 € ja vuosien 2011 - 2014 osalta 100.000 € vuodessa.

Kaupungin innovaatio-, teknologia- ja tiedepolitiikan ja nanoelektroniikan viisivuotiset lahjoitusprofessuurit Turun yliopistolle ovat rahoitussopimuksen tavoiteajanjakson mukaan voimassa 1.1.2006–31.12.2010. Toimintajaksojen päätyttyä tarkoituksena on tarkoitus suunnata kaupungin tulevat taloudelliset tukitoimenpiteet sopimuksen suuntaviivojen mukaisesti ensisijaisesti kaupunkitutkimukseen.

Kaupunki rahoittaa lisäksi tällä hetkellä Turun kauppakorkeakoulun ICT-professuurin (nykyään Turku Science Park Oy:n budjetissa) ja Lappeenrannan teknisen yliopiston koneteknologian professuurin (sijoituspaikka Turku).

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen kaupungin ja Turun yliopiston yhteistyöstä Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi vuosille 2010 - 2014 ja päättää valtuuttaa kaupunginjohtajan nimeämään kaupungin edustajat ohjausryhmään.

PäätösAsia pantiin pöydälle Randellin Lehtisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 221

Pöydältä 6.4.2010 § 203

PäätösAsia pantiin pöydälle Lehtisen Randellin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.