Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 195 22.03.2010 Yj
Kaupunginhallitus 216 06.04.2010 4 Yj

9045-2009 (654)

Vastaus kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Mika Helvan Impivaaran uimahallin energiaratkaisuja koskevaan selvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Mika Helva on 22.3.2010 § 195 tehnyt Impivaaran uimahallin energiaratkaisuja koskevan selvityspyynnön. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi asiaan liittyvän selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 195

Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Mika Helva 22.3.2010:

Impivaaran uimahallin hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä kirjattiin tavoitteeksi selvittää mahdollisuudet aurinkoenergian hyödyntämiseen veden lämmittämisessä. Toivon kirjallista selvitystä, onko asia selvitetty ja millaisiin tuloksiin mahdollisissa selvityksissä on päädytty.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 216

Talotekniikka-asiantuntija Jaakko Kurvinen 30.3.2010:

Impivaaran uimahallin peruskorjaus- ja laajennushankkeen hankesuunnitteluvaiheessa on ollut mukana mahdollisuus hyödyntää aurinkoenergiaa veden lämmittämiseen. Suunnittelun edetessä mietittiin erilaisia vaihtoehtoja taloudellisiin energiaratkaisuihin. Yhtenä vaihtoehtona oli aurinkoenergia. Aurinkoenergian energiataloudellinen hyöty katsottiin syntyviin investointi- ja huoltokustannuksiin nähden huonoksi. Kesäaikana, jolloin energiaa saa parhaiten talteen, uimahalli on kiinni.

Suunnittelun aikana päädyttiin lämmöntalteenotossa lämpöpumppuratkaisuun. Tässä mallissa poistoilmasta otetaan talteen lämpöä, joka siirretään lämmönsiirtonesteen välityksellä ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmitykseen (suurin energian kulutus tulee ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmittämisestä). Uimahallin sisäilman lämpötila on korkea (yli 30 ºC) ja allasvesien lämpötila 27 ºC/30 ºC. Allasvesien lämmönluovutus ja korkea sisälämpötila puoltavat sisäilmasta otettavaa lämmöntalteenottoa. Paras ratkaisu tähän on hallin poistoilmasta otettava lämmöntalteenotto. Tehokkain ja toimivin tapa on poistoilmalämpöpumppu. Poistoilmalämpöpumpulla otetaan lämpöä talteen kaikkina vuodenaikoina ja tästä saatu energia käytetään rakennuksessa hyödyksi lämmittämisessä.

Lisäksi lämpöpumppu mahdollistaa pesuvesistä lämmöntalteenoton. Uimahallissa suihkuvettä kuluu paljon ja lämpimistä pesuvesistä otetaan lämpö talteen ennen sen laskemista jätevesiviemäriin. Suihkuvesien lämpö ohjataan lämpöpumpun välityksellä rakennuksen lämmittämiseen em. tavoilla.

Aurinkoenergian lämpötaloudellinen hyöty tässä ratkaisussa olisi ollut häviävän pieni suhteessa investointi- ja käyttökustannuksiin. Lämpöpumppuratkaisulla saadaan ostettavan kaukolämpöenergian määrää alenemaan, jolloin perusmaksut sekä energiamaksut ovat näiltä osin pienemmät.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Mika Helvan tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTilaliikelaitos
vastHelva Mika