Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18622.03.20103 Kj

13769-2008 (003, 642, 113)

Turku-keskuksen perustaminen Pietarin Suomi-taloon

Tiivistelmä: -

Kh § 186

Strategia ja viestintä / yhteysjohtaja Mikko Lohikoski 20.1.2010:

Suomen Pietarin instituutti on jo useita vuosia valmistellut erityisen Suomi-talon perustamista Pietariin. Talo on 8.2.2007 allekirjoitetulla luovutusasiakirjalla luovutettu Pietarin instituutin hallinta- ja kunnossapitovastuulle 49 vuodeksi. Turun kaupunki, Pietari - säätiön perustajajäsenenä, on alusta alkaen ilmoittanut olevansa kiinnostunut ryhtymään alivuokralaiseksi taloon ja perustamaan sinne oman toimipisteensä. Pietarin toimipisteen avaaminen on kirjattu myös Turun ja Pietarin kaupunkien väliseen yhteistyöpöytäkirjaan vuosille 2008 - 2011 (kohta 10.3.), kh § 98 11.2.2008.

Kaupunginhallitukselle annettiin 20.10.2008 selvitys § 546 (13769-2008) siihenastisista toimenpiteistä, jotka se hyväksyi. Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että asia tuodaan myöhemmin erikseen kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Turun kaupunki teki Suomen Pietarin instituutin kanssa toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen n. 60 m2 toimistotilasta 30.9.2008. Rakennushanke on viivästynyt erilaista syistä johtuen, mutta tilat luovutetaan saadun tiedon mukaan 1.4.2010 lopultakin alivuokralaisille, jolloin myös vuokranmaksu alkaa. Kaupunginvaltuusto on talousarviossa vuodelle 2010 varannut Pietarin Turku-keskusta varten 159.420 euron määrärahan tilille 1 04 11 34 10 14.

Toimitilojen käyttöön saamisen lähestyessä on kaupungin syytä pikaisesti aloittaa toimipisteen käynnistämiseen liittyvät toimenpiteet. Jotta Turun kaupunki voi asettua tiloihin ja aloittaa toimintansa on sen perustettava Venäjän lainsäädännön mukaan virallisesti päätöksellään Turun toimipiste Pietariin. Samoin on päätettävä sen rekisteröinnistä ja työntekijöiden määrästä, jotta näillä on mahdollisuus toimia Pietarissa. Pietarin kaupunki on lupautunut avustamaan perustamisen käytännön toimenpiteissä.

Toimipisteen tavoitteiden ja tehtävien määrittely jatkuu omana prosessinaan. Turkulaiset yliopistot sekä Varsinais-Suomen liitto ovat jo aiemmin ilmoittaneet halunsa osallistua sovittavalla tavalla toimipisteen toimintaan ja ylläpitoon. Turun kaupunki on lähestynyt myös mm. lounaisrannikon kaupunkeja ja muita tahoja, joiden kanssa aloitetaan neuvottelut tavoitteista, palvelutarjonnasta ja yhteistyömuodoista.

Turun toimipisteen henkilöstöstä tehdään erillinen esitys kaupunginhallituksen konsernijaostolle. Kaupunginhallituksen tulee Venäjän lainsäädännöstä johtuen kuitenkin päättää henkilöstön maksimimäärästä, jotta tarvittavat työluvat saadaan. Varsinaisen henkilökunnan määräksi hallintojaostolle esitetään kahta, jota ei ole tarkoitus kasvattaa, mutta mahdollisten tulevien sijaisuuksien, harjoittelijoiden, projektien, vaihto-ohjelmien tms. aiheuttamien tilanteiden aiheuttamien mahdollisten työlupatarpeiden vuoksi muodollinen päätös kannattaa tehdä useammasta henkilöstä.

Esitän, että

·        kaupunginhallitus päättää perustaa Pietariin Venäjälle Pietarin Turku-keskus – Турку-центр в Санкт-Петербурге-nimisen toimiston, kaupungin Pietari-säätiön Suomi-talosta vuokraamiin tiloihin osoitteessa Bolshaja Konjushennaja 8, 191186 Pietari, Venäjä;

·        Turku-keskus on ei-kaupallinen, voittoa tuottamaton organisaatio Pietarissa;

·        Turun kaupunki rekisteröi Turku-keskuksen Venäjän lainsäädännön ja viranomaisten edellyttämällä tavalla Pietarissa;

·        perustettavan keskuksen virallinen rekisteröitävä enimmäishenkilökuntamäärä on kuusi henkilöä;

·        Turku-keskus sijoittuu kaupungin organisaatiossa keskushallinnon kansainvälisten toimintojen osaksi;

·        kh:n hallintojaostolle tehtävän erillisen esityksen mukaisesti valittavalle päällikölle myönnetään erikseen määriteltävät riittävät oikeudet toimia Turun kaupungin edustajana Pietarissa;

·        Turku-keskuksen toiminnasta koituvat kulut katetaan kaupungin talousarviossa vuosittain hyväksymältä määrärahatililtä 1 04 11 34 10 14 (kh) Pietarin Turku-keskus.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 19.3.2010:

Edellä olevan esityksen perusteella voidaan päättää vain Pietari talon Turku -keskuksen Pietarin kaupungin edellyttämästä viranomaisrekisteröinnistä. Tälllä päätöksellä ei käynnistetä toimintaa, rekrytoida henkilöstöä taikka tehdä muita sitoumuksia Pietari talon Turku -keskuksen osalta. Esitän, että rekisteröinti voidaan toteuttaa Lohikosken ehdottamalla tavalla.

EhdotusKaupunginhallitus päättää perustaa Pietariin Venäjälle Pietarin Turku-keskus – Турку-центр в Санкт-Петербурге-nimisen toimiston, kaupungin Pietari-säätiön Suomi-talosta vuokraamiin tiloihin osoitteessa Bolshaja Konjushennaja 8, 191186 Pietari, Venäjä, ja

että Turku-keskus on ei-kaupallinen, voittoa tuottamaton organisaatio Pietarissa,

että Turun kaupunki rekisteröi Turku-keskuksen Venäjän lainsäädännön ja viranomaisten edellyttämällä tavalla Pietarissa,

että perustettavan keskuksen virallinen rekisteröitävä enimmäishenkilökuntamäärä on kuusi henkilöä,

että Turku-keskus sijoittuu kaupungin organisaatiossa keskushallinnon kansainvälisten toimintojen osaksi,

että kaupunginhallituksen hallintojaostolle tehtävän erillisen esityksen mukaisesti valittavalle päällikölle myönnetään erikseen määriteltävät riittävät oikeudet toimia Turun kaupungin edustajana Pietarissa sekä

että Turku-keskuksen toiminnasta koituvat kulut katetaan kaupungin talousarviossa vuosittain hyväksymältä määrärahatililtä 1 04 11 34 10 14 (kh) Pietarin Turku-keskus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, kansainväliset asiat, maahanmuuttoasiat, tapahtumatuotanto
tpvLohikoski Mikko