Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18522.03.20102 Kj

3385-2010 (003)

Turku Tall Ships Culture 2011 -purjehdustapahtuman isäntäsatamana

Tiivistelmä: -

Kh § 185

Kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto 18.3.2010:

Turun kaupunki ja suurten purjelaivojen maailmanlaajuisia tapahtumia hallinnoiva hyväntekeväisyysjärjestö Sail Training International (STI), neuvottelivat Tall Ships Race 2009 -tapahtuman aikana sekä STI:n vuosikokouksessa Istanbulissa alustavasti mahdollisuudesta järjestää varsinaista tapahtumaa pienimuotoisempi purjehdus vuonna 2011 Euroopan kahden kulttuuripääkaupungin Turun ja Tallinnan välillä. Tapahtuma olisi mahdollista järjestää elokuun puolivälin jälkeen, koska mukaan saatavissa olevat alukset osallistuvat varhaisempien sopimusten mukaan tätä aikaisemmin muihin kesän purjehdustapahtumiin.

Turun sekä STI:n edustajat ovat olleet viime vuonna yhteydessä Tallinnaan ja käyneet kuluvan vuoden alussa neuvotteluja Tallinnan kaupungin kanssa. Tapahtuman järjestäminen herätti myönteistä kiinnostusta Tallinnassa, mutta sieltä on nyttemmin kuitenkin todettu, että aikaisemmin samana kesänä järjestettävien Tallinnan Meripäivien valmistelut ovat jo niin pitkällä, ettei Tallinna voi lähteä kuukautta myöhemmin järjestämään toista suurta merihenkistä tilaisuutta.

Tämän jälkeen STI on neuvotellut alustavasti kolmen vuoden 2009 Tall Ships Race -isäntäsataman, Turun, Klaipedan ja Gdynian kanssa mahdollisuudesta järjestää kulttuuripurjehdus ”Honouring Turku – The European Capital of Culture” -hengessä. Klaipeda on päättänyt asiasta myönteisesti. Gdyniassa on vielä virallinen päätös saamatta, mutta kaupunki suhtautuu asiaan positiivisesti. Turun kaupungilta tulisi nyt saada kannanotto kulttuuripurjehdustapahtumaan osallistumisesta.

Purjehdus tapahtuisi elokuun loppupuolella varsinaisen vuoden 2011 Tall Ships Racen jälkeen siten, että lähtö olisi Klaipedasta Turkuun. Turusta alukset siirtyisivät neljän satamapäivän jälkeen Gdyniaan. Alusten määräksi on kaavailtu näyttävää purjelaivastoa, joka kuitenkin olisi noin puolet viime kesän tapahtuman alusmäärästä. Käytännössä tämä tarkoittaa n. 10 suurta A-luokan alusta sekä 30–40 pienempää alusta. Kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumien monialaisuutta tämäntyyppinen laajojen kansanjoukkojen perhetapahtuma täydentäisi näkyvästi. Purjehdustapahtumasta on keskusteltu Kulttuuripääkaupunkisäätiön edustajien kanssa jotka ovat suhtautuneet tapahtumaan myönteisesti.

Tapahtuman budjettia on suunniteltu supistettavaksi noin yhteen kolmasosaan taannoisen suurtapahtuman mittaluokasta, joka oli n. 1,3 milj. €, jonka lisäksi kaupungin, puolustusvoimien ja vapaaehtoisten resurssien käyttö, jota ei ole arvioitu rahana. Ko. summasta noin 600 000 € oli tapahtumavuodelle budjetoitua rahoitusta ja n. 530 000 € sponsoritukea rahana ja palveluina. Rannan myyntioikeuksista saatiin n. 170 000 €:n tulorahoitus. Tapahtumassa tehty laajan haastattelututkimuksen mukaan yleisö käytti tapahtumassa rahaa n. 26 milj. €.

Vuoden 2011 kulttuuripurjehdusta on suunniteltu toteutettavaksi pienimuotoisemmin liittyen tiiviisti kulttuuripääkaupunkiohjelmaan sekä markkinointiin. Tapahtuman nettorahoitustarpeeksi on arvioitu n. 550 000 €.

Sponsorirahoitusta kerätään parhaillaan 2011-säätiölle, joten sponsorirahoituksen saamiselle tähän yksittäiseen purjehdustapahtumaan ei ole suuria edellytyksiä. Ranta-alueita myöskään ole suunniteltu rakennettavaksi ja myytäväksi yrittäjille samassa mittakaavassa kuin 2009.

Kaupunginhallituksen tulisi päättää, että Turun kaupunki osallistuu satamakaupunkina edellä selvitetyn mukaisesti Honouring Turku – The European Capital of Culture -purjehdustapahtumaan elokuun lopulla 2011.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki osallistuu satamakaupunkina edellä selvitetyn mukaisesti Honouring Turku – The European Capital of Culture -purjehdustapahtumaan elokuun lopulla 2011.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tapahtuman edellyttämiin kustannuksiin varaudutaan vuoden 2011 talousarviossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSail Training International
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedLehmusto Jouko K.