Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6018.01.2010 Yj
Kaupunginhallitus17015.03.20103 Yj

4613-2006 (641, 021, 642)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan Kalikan uimarantaan liittyvään selvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnala on 18.1.2010 § 60 tehnyt Kalikan uimarantaan liittyvän selvityspyynnön. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi asiaan liittyvän selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 60

Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnala 18.1.2010:

 

Turun valtuusto päätti 29.5.2006 pykälässä 109, että ”Yläneen kunnan Kirkonkylän kylän tilat Kalikka 1 ja Puutarha voidaan vuokrata pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella” ja että ”alueella sijaitsevat rakennukset voidaan myydä”.

 

Lisäksi valtuusto päätti, että ”vuokrasopimukseen tulee ottaa ehto, jolla vuokramies sitoutuu tarjoamaan vuokra-alueella ranta- ja virkistyspalveluja ainakin Turun kaupungin asukkaille siten, että ainakin ranta-alueiden käytön tulee olla vastikkeetonta.”

 

Vuotta myöhemmin päätöksestä tehdyn valituksen käsittelyn jälkeen Kiinteistölautakunta päätti 12.6.2007 pykälässä 445 myydä rakennukset eli huvilarakennuksen, saunarakennuksen ja ruokailukatoksen Kulttuuriosuuskunta Sateenkaarelle 70 000 euron kauppahinnalla ja vuokrata alueen 25 vuodeksi 2 600 euron vuosivuokralla.

 

Kiinteistölautakunta päätti yksimielisesti lisätä vuokrasopimukseen seuraavan ehdon: ”Vuokramies on velvollinen huolehtimaan asianmukaisesta tiekylttiopastuksesta alueelle”.

 

Kalikan ranta- ja virkistysalue tuli Turun kaupungin omistukseen kuntaliitoksessa Paattisten kunnan kanssa. Turun valtuusto päätti kuntaliitoksesta 21.9.1970. Kuntaliitossopimus allekirjoitettiin 5.10.1970. Asemakaavassa alue on merkitty matkailurakennusten korttelialueeksi.

 

Vuokra-alueella tarjottavat palvelut

 

Valtuuston ja Kiinteistölautakunnan päätösten mukaisesti vuokrasopimuksen kohdassa Vuokra-alueella tarjottavat palvelut todetaan seuraavaa:

 

”Vuokramies sitoutuu tarjoamaan vuokra-alueella ranta- ja virkistysaluepalveluita ainakin Turun kaupungin asukkaille siten, että ainakin ranta-alueiden käytön tulee olla vastikkeetonta. Lisäksi vuokramies sitoutuu tarjoamaan kohteessa leirintäpalveluja siinä määrin kuin laki ja asetukset niin sallivat. Palvelujen on oltava Turun kaupungin asukkaiden käytössä ainakin kesäkuukausina touko-elokuussa.”

 

Pyydän selvitystä, miten Turun kaupunki on tiedottanut asukkailleen, että Kalikan ranta-alue on heidän käytettävissään vastikkeetta ainakin kesäkuukausina touko-elokuussa.

 

Lisäksi pyydän selvitystä, miten opastus alueelle on järjestetty maantieltä, väliristeyksistä ja tontin rajalla. Miten alue on merkitty? Voivatko turkulaiset Turun vaakunan tai jonkun muun merkin perusteella päätellä, että juuri tämä alue on turkulaisten käytettävissä? Miten rannan käyttäjien autojen pysäköinti on järjestetty?

 

Minä päivänä ranta on keväällä avattu ja milloin kesäkauden päättyessä suljettu? Minä viikonpäivinä ja kelloaikoina ranta on ollut avoinna? Onko alueella uimalaituri? Miten pelastusrenkaat ja pelastusvene on järjestetty? Onko mahdollisuutta makkaran grillaukseen?

 

Onko alueella maksullinen sauna käytettävissä, ja jos on, millaisina aikoina? Minkälaista saunamaksua on peritty? Onko ollut veneenvuokrausta tai muita maksullisia rantapalveluita? Onko alueella tarjolla kahvila- tai kioskipalveluita?

Millä tavoin ja mihin hintaan leirintapalveluita on ollut tarjolla?

 

Paljonko alueella on ollut rannan käyttäjiä touko-elokuussa kesinä 2007, 2008 ja 2009? Kuinka suuri osa kävijöistä käytti leirintapalveluita? Miten kävijät on laskettu? Vertailutiedoksi pyydän selvitystä aikaisempien kesien kävijämääristä.

 

Onko ensi kesäksi suunnitteilla muutoksia rannan käyttötapoihin ja mahdolliseen palvelutarjontaan?

 

Kysymyksiä yksityiskohdista

 

Vuokrasopimuksen kohdassa Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely todetaan mm.: ”Vuokramies on kaupungin vaatiessa velvollinen aitaamaan vuokra-alue viranomaisten hyväksymällä tavalla.” Tiedustelen, onko alue aidattu ja onko kaupunki vaatinut sitä.

 

Vuokrasopimusta laadittaessa vuokra oli 2 600 euroa. Tiedustelen, paljonko se on tänä vuonna. Vuokra on vuokrasopimuksen mukaan maksettava toukokuussa ja marraskuussa. Tiedustelen, ovatko maksut tulleet ajallaan.

 

Vuokrasopimuksen mukaan ”Vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen toiselle.” Tiedustelen, kenen hallussa vuokrasopimus on nyt.

 

Vuokrasopimuksen kohdassa Kasvusto todetaan mm., että ”Vuokramiehellä on oikeus kaataa rakennuksien, kulkuteiden ja johtoalueiden alueelta puut parhaaksi katsomallaan tavalla sitten, kun maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät luvat puiden kaatamiselle on saatu”. Myöhemmin todetaan, että ”Vuokra-alueen rakentamattomalla osalla kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä Kiinteistölaitoksen luvatta kaataa”. Tiedustelen, onko rakentamattoman osan puita vahingoitettu.

 

Kohdassa Hoitovelvollisuus todetaan mm. että ”Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alueen ja vuokra-alueella olevat rakennukset ja muut rakenteet sekä alueen rakentamattoman osan hyvässä kunnossa sekä noudattamaan määräyksiä, joita kaupunki niiden hoidosta mahdollisesti antaa”. Tiedustelen, ovatko huvilarakennus, saunarakennus ja keittokatos hyvässä kunnossa.

 

Kohdassa Katselmukset todetaan, että kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen rakennusten ja kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi”. Tiedustelen, koska katselmuksia on pidetty ja missä asioissa katselmukset ovat aiheuttaneet muistutuksia.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 170

Kiinteistöliikelaitos, metsänhoitaja Juha Mäkitalo 15.2.2010:              

Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnala on kaupunginhallituksen kokouksessa 18.1.2010 § 60 kohdalla tehnyt kalikan uimarantaan liittyvän selvityspyynnön. Kiinteistöliikelaitos on pyytänyt alueen vuokralaiselta Kulttuuriosuuskunta Sateenkaarelta vastauksia Sakari Hihnalan selvityspyynnössä esitettyihin kysymyksiin. Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari ry:n vastaukset kysymyksiin ilmenevät oheismateriaalista 1.

Kiinteistöliikelaitos on tutustunut Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari ry:n antamiin vastauksiin ja esittää lisäyksenä ja kommenttina omalta osaltaan vielä seuraavaa:

Pöytyän kunnan rakennustarkastajan mukaan Kalikan nykyinen kaavamääräys ei mahdollista leirintäaluepalveluiden (esim. asuntoautot ja –vaunut sekä telttailu) järjestämistä alueella. Alueen kaavamerkintä on RM; matkailua palvelevien rakennusten korttelialue.

Vuokrasopimusta laadittaessa vuokra oli 2.600 €, vuonna 2009 vuokra oli 2.782,74 € ja vuonna 2010 vuokra on 2.766,70 €. Vuokralaisella ei ole vuokria rästissä. Joskus vuokria on maksettu sopimuksen mukaisen eräpäivän jälkeen. Tällöin vuokralaiselta on peritty asianmukainen viivästyskorko, jonka vuokralainen on myös suorittanut.

Vuokralaisena alueella on edelleen Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari ry.

Alueella on pidetty Kiinteistölautakunnan katselmus 12.4.2006. Kiinteistöliikelaitoksen metsänhoitaja Juha Mäkitalo on 3.7.2008 tutustunut mm. alueen kyltitykseen. Lisäksi Kulttuuriosuuskunta Sateenkari ry:n edustaja ja metsänhoitaja Juha Mäkitalo ovat pitäneet paikalla puiden kaatoon liittyvän katselmuksen 26.1.2005.

Alueen puuston osalta voidaan todeta, että alueella tehdyille toimenpiteille on haettu Pöytyän kunnan myöntämän maisematyöluvan lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen lupa. Vuokrasopimuksen mukaan vuokramiehellä on hoitovelvollisuus puustoon nähden vahingonvaaran torjumiseksi.

Oheismateriaali 1Vuokralaisen vastaukset esitettyihin kysymyksiin

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Randellin Artesolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.