Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta5517.02.201012
Kaupunginhallitus15001.03.20101 Pj

16108-2009 (39, 001)

Lausunto Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille koskien tulevan yhteispäivystyksen hallintomallia

Tiivistelmä: -

Perla § 55

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa ja hallintojohtaja Antti Perälä 8.2..2010:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on lähettänyt 18.12.2009 allekirjoitetun lausuntopyynnön koskien tulevan yhteispäivystyksen hallintomallia. Lausuntoa on pyydetty niiden kuntien ja kaupunkien hallituksilta, joita suunniteltu yhteispäivystys saattaa koskea. Lausuntoa on pyydetty myös terveyskeskuksia ylläpitäviltä lautakunnilta.

Liite 1Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lausuntopyyntö

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lausuntopyynnön mukaa yhteispäivystyksen hallintomallia valmisteltaessa on tutkittu eri omistajuus- ja organisointivaihtoehtoja. Esillä vaihtoehtotarkastelussa ovat olleet:

hallintomallit, jossa yhteispäivystys on osana sairaanhoitopiirin organisaatiota (esim. tulosalue, taseyksikkö, liikelaitos),

Tarkastelussa on kiinnitetty erityisesti huomiota mm. seuraaviin tekijöihin:

Edellä mainituista lähtökohdista on valmistelussa päädytty siihen, että tarkoituksenmukaisin organisointitapa olisi järjestää toiminta osana sairaanhoitopiirin organisaatiota. Ratkaisu mahdollistaisi potilastietojen joustavan käytön yli organisaatiorajojen erikoissairaanhoitolain 10 b §:n mukaisesti. Sairaanhoitopiirin organisaation osana olisi myös mahdollista tukeutua sairaanhoitopiirin olemassa oleviin tieto- ja suunnittelujärjestelmiin eikä perusjärjestelmiin (mm. potilastietojärjestelmä) tarvitsisi investoida erikseen. Toiminnassa voitaisiin tällöin hyödyntää sairaanhoitopiirin tuottamia tukipalveluja. Etuna henkilöstön kannalta voidaan pitää myös kunnallisen työnantajan säilymistä verrattuna esim. osakeyhtiömalliin.

Yhteispäivystyksen hallintomallia on käsitelty useissa PARAS –hankkeen työryhmissä. Työryhmien näkemykset ovat olleet yhteneviä.

Turun alueen sosiaali- ja terveyssektorin alatyöryhmän toimeksiannosta ovat Turun, Kaarinan ja Naantalin kaupunkien sekä Härkätienkuntayhtymän johtavat lääkärit valmistelleet yhteisen kannanoton yhteispäivystyksenjärjestämisestä. Kaikki em. johtavat lääkärit puoltavat sairaanhoitopiirin alaista liikelaitosta, jolla olisi ammattijohtokunta. Kannanotossa todetaan, että johtokunnassa voisi olla 8-10 jäsentä ja että siinä tulisi olla vahva perusterveydenhuollon edustus, samoin edustajat erikoissairaanhoidosta. Turun alueen sosiaali- ja terveyssektorin alatyöryhmän on päättänyt, että ”ohjausryhmälle esitetään sairaanhoitopiirin liikelaitosmallin hyväksymistä päivystyksen hallintomalliksi sekä moniammatillisen (mm. sosiaali-, juridinen ja talousosaaminen) ammattijohtokunnan hyväksymistä liikelaitokseen.

PARAS-Palvelut hankkeen palvelutyöryhmä on esittänyt, että ”Ohjausryhmälle esitetään sairaanhoitopiirin liikelaitosmallin hyväksymistä päivystyksen hallintomalliksi sekä moniammatillisen (mm. sosiaali-, juridinen ja talousosaaminen) ammattijohtokunnan hyväksymistä liikelaitokseen".

Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän on päättänyt, että ”kunnat laativat yhteisen kannanoton päivystyksen siirtämisestä sairaanhoitopiirin alaiselle liikelaitokselle, jota ohjaa moniammatillinen johtokunta”.

Sosiaali- ja terveystoimen näkemyksen mukaan hallintomalli, jossa yhteispäivystys toteutetaan liikelaitoksena osana sairaanhoitopiirin organisaatiota ja jossa on moniammatillinen (mm. sosiaali-, juridinen ja talousosaaminen) ammattijohtokunta on tarkoituksenmukaisin yhteispäivystyksen hallintomalli. Erityisesti on vielä painotettava sitä, että liikelaitoksen talouden on perustuttava omaan tulorahoitukseen ja omaan talousarvioon, jotta voidaan varmistaa toiminnan läpinäkyvyys ja kustannusvastaavuus.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 22.1.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa lausuntonaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille yllä olevan lausunnon koskien tulevan yhteispäivystyksen hallintomallia.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta esittää kaupunginhallitukselle lausuntonaan yllä olevan lausunnon koskien tulevan yhteispäivystyksen hallintomallia.

Kh § 150

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 1.3.2010:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on pyytänyt sekä kunnilta että terveyskeskuksia ylläpitäviltä lautakunnilta lausuntoja TYKS:n tulevaan T-sairaalanlaajennusosaan sijoittuvasta Turun seudun yhteispäivystyksen hallintomallista.

Peruspalvelulautakunta on käsitellyt asiaa kokouksissaan 27.1.2010 ja 17.2.2010.

Yhteispäivystysasiaa on käsitelty myös Paras-hankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän kokouksessa19.1.2010. Ohjausryhmä päätti hyväksyä linjauksen päivystyksen siirtämisestä sairaanhoitopiirin alaiselle liikelaitokselle, jota ohjaa moniammatillinen johtokunta.

Peruspalvelulautakunta yhtyi kaupunginhallitukselle lähettämässään kannanotossa Paras-hankkeen ohjausryhmän linjaukseen.

Edeltäneessä valmistelussa tuli esille seikkoja, jotka on välttämätöntä selvittää ja jatkovalmistella yhteistyössä kuntien kanssa, ennen toiminnan käynnistämistä. Tällaisia seikkoja ovat mm. eri kuntien palvelutarpeiden yhteensovittaminen, toimiva atk-järjestelmä sekä toiminnan tuotteistus, jotta kustannukset ovat läpinäkyviä ja päivystys kokonaisuutena taloudellisesti tehokasta ja joustavaa sekä potilaiden edun mukaista.

Terveyslautakunta on jo 11.1.2006 § 8 hyväksynyt asiaa koskevan tarveselvityksen ja todennut, että Turun kaupungin tilatarve on 1000m2 ja velvoittanut terveysviraston neuvottelemaan asiasta ympäristökuntien kanssa. Peruspalvelulautakunnan tulee huolehtia, etteivät aiemmat päätökset ole ristiriidassa nyt tehtävien päätösten kanssa.

 

Oheismateriaali 1Perla päätös 27.1.2010 § 34

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille peruspalvelulautakunnan lausunnon täydennettynä edellä mainituilla näkemyksillä.

PäätösAsia pantiin pöydälle Rinteen Artesolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Perla § 55
Liite 1:Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lausuntopyyntö