Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2927.01.20106
Kaupunginhallitus12722.02.20101 Pj

11054-2009 (421)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Piia Elon esittämään selvityspyyntöön

Tiivistelmä: -

Perla § 29

Tulosaluejohtaja Raili Koski 15.1.2010:

Kaupunginhallituksen jäsen Piia Elo on kaupunginhallituksen kokouksessa 7.9.2009 § 461 tiedustellut, että ”Toteutuuko subjektiivinen päivähoito-oikeus Turussa? Onko kaikille halukkaille pystytty osoittamaan ja osoitettu päivähoitopaikka säädetyssä ajassa?”

Lasten päivähoidosta annetun lain mukaan päivähoitoa tulee olla saatavissa kunnan järjestämänä tai valvomana siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.

Päivähoitoasetuksen mukaan päivähoitoa on haettava viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Jos päivähoidon tarve kuitenkin johtuu työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, on päivähoitopaikkaa haettava mahdollisimman pian tai viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan.

Pienten lasten vanhemmilla on lakiin perustuva subjektiivinen oikeus valita lapselleen kunnan järjestämä päivähoitopaikka tai järjestää päivähoito lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain mukaisesti vanhempainrahakauden päättymisestä siihen saakka, kunnes lapsi siirtyy oppivelvollisena kouluun.

Nykyiset subjektiivisen oikeuden mukaiset päivähoitovaihtoehdot Turussa:

1) kaupungin järjestämää päivähoitoa annetaan

2) kaupunki tukee perheitä maksamalla

3) päiväkotihoidon palveluseteli.

Turussa on subjektiivisen oikeuden takaamiseen riittävästi kaupungin omia ja yksityisiä hoitopaikkoja. Ongelman on kuitenkin se, että hoitopaikat ja hoidon tarve tai haluttu hoitomuoto eivät alueellisesti kohtaa. Tästä seuraa myös se, että kun halutussa hoitopaikassa ei ole ollut vapaita hoitopaikkoja eikä perheelle ole sopinut kauempana oleva hoitopaikka esimerkiksi kuljetusvaikeuksien vuoksi, on perhe jäänyt odottamaan lähellä olevasta päiväkodista hoitopaikkaa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää oheisen selvityksen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 127

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että peruspalvelulautakunnan selvitys merkitään tiedoksi ja Piia Elon selvityspyyntö merkitään käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSosiaali- ja terveystoimi
tiedElo Piia