Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12322.02.20102 Kj

13238-2008 (010)

Kaupunginhallituksen johtosäännön muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 123

Johtava kaupunginsihteeri Reino Tiainen:

Keskushallinnossa on valmisteltu ehdotus kaupunginhallituksen johtosäännön muuttamisesta. Voimassa oleva kaupunginhallituksen johtosääntö on kaupunginvaltuuston 9.6.2008 § 107 tekemään päätökseen perustuen ollut voimassa 1.9.2008 lukien siten, että sitä on eräiden pykälien osalta muutettu kaupunginvaltuuston 27.10.2008 § 236 ja 26.1.2009 § 8 tekemillä päätöksillä.

Uudistuksella pyritään mm.:

- korjaamaan eräitä syksyllä 2008 toteutetun uudistuksen jälkeen todettuja säädösteknisiä ja toiminnallisia puutteita,

-  vahvistamaan kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston asemaa konserniin kuuluvien yhteisöjen ja säätiöiden omistajaohjauksessa ja valvonnassa,

-  edistämään tuottavuuden kasvua ja resurssien tehokkaampaa käyttöä mm. tilakysymyksissä,

-  tukemaan työvoiman käytön vähentämistavoitteita mm. rajoittamalla rekrytointeja.

Ehdotuksen keskeisimpiä muutoksia voimassa olevaan johtosääntöön ovat:

-  Kaupunginhallituksen erityiseen ratkaisuvaltaan on lisätty kaupungin tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisten suunnitelmien hyväksyminen valtuuston vahvistamissa rajoissa sekä omistajaohjauksen ja konsernihallinnon toimeenpanon ja seurannan järjestäminen (7 §).

-  Kaupunginhallituksen erityisestä ratkaisuvallasta on poistettu virastopäälliköiden valinta, mistä tullaan määräämään ao. lautakuntien johtosäännöissä (7 §).

-  Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää kaupunginhallituksen hyväksymiä konserniohjeita noudattaen kaupungin liikelaitosten, kuntayhtymien, yhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten sekä säätiöiden osalta omistajan puhevallan käyttämisestä sekä strategisiksi määritettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta sekä em. yhteisöjen valvontavastuista (9 §).

-  Kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien virkojen kelpoisuusvaatimuksiin on selvennyksenä lisätty vähintään hyvä suomen ja ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito (11 ja 13 §:t).

-  Johtosäännöllä mahdollistetaan tilapalvelukeskuksen perustaminen keskushallintoon (16 §). Tilapalvelukeskusta johtavan tilajohtajan erityisenä tehtävänä olisi huolehtia kaupungin tilojen käytön tehokkuudesta sekä koordinoida hallintokuntien tilojen käyttöä ja hankintaa. Lisäksi tilajohtaja vastaisi tilaohjelman laadinnasta ja toimeenpanosta (17 §).

-  Palvelukeskukset siirretään organisatorisesti keskushallinnon ao. vastuualueiden alaisuuteen (16 §).

-  Kansliapäällikön erityisiin tehtäviin on lisätty keskushallinnon palveluksessa olevan henkilökunnan työvoiman käytön koordinointi sekä vastuualueiden työajoista päättäminen (17 §).

-  Henkilökunnan ottamiseen toistaiseksi voimassa olevaan tai määräaikaiseen palvelussuhteeseen tulee saada kaupunginjohtajan suostumus ennen ottamiseen ryhtymistä (18 §).

Tarkoituksena on, että kaupunginhallituksen uusi johtosääntö tulisi voimaan 1.4.2010. Samanaikaisesti on tarkoituksena saattaa voimaan myös tähän johtosääntöehdotukseen perustuva keskushallinnon uusi toimintasääntö, joka tuodaan erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Liite 1Ehdotus kaupunginhallituksen uudeksi johtosäännöksi

Oheismateriaali 1Vertailu voimassa olevaan kaupunginhallituksen johtosääntöön

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle,

että liitteen mukainen kaupunginhallituksen johtosääntö hyväksytään tulemaan voimaan 1.4.2010 lukien ja

että samasta ajankohdasta lukien kumotaan kaupunginhallituksen 9.6.2008 § 107 hyväksymä kaupunginhallituksen johtosääntö siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

PäätösAsia palautettiin Randellin Lehtisen kannattamana tekemästä ehdotusta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi ja otettavaksi esille käsiteltäessä 1.3.2010 kaupunginvaltuuston kokoukseen valmistelevia asioita.

Jakelu

palKeskushallinto, hallinto


Liitteet:

Kh § 123
Liite 1:Ehdotus kaupunginhallituksen uudeksi johtosäännöksi