Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10508.02.20101 Kj

1589-2010 (042, 642)

Turun kaupungin tuki Vares-elokuviin

Tiivistelmä:

Turun Seudun Kehittämiskeskuksen alaisuudessa toimiva Länsi-Suomen elokuvakomissio esittää kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunki tukee Vares-elokuvasarjan toteutumista Turussa vuokraamalla vastikkeetta tiloja Pernon koulusta ja varaamalla elokuvan kuvaamisista syntyneiden kaupungin sisäisten kustannusten laskutukseen enintään 25 000 euroa. Lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään varausta Turun Ammattikorkeakoulun hankerahoituksesta yhteensä 58 000 euroa valaisinkoulutuksen tarvitseman valokaluston hankintaan ja Taideakatemian työpanokseen elokuvakomissiossa Vares-elokuvasarjan kuvausten ajaksi. Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta

Kh § 105

Elinkeinojohtaja Kalle Euro 8.2.2010:

Solar Films tuottaa kuusi uutta turkulaisen kirjailijan Reijo Mäen dekkareihin perustuvaa Vares- elokuvaa, jotka valmistuvat vuonna 2011. Elokuvista kaksi saa elokuvateatterilevityksen ja neljä tuotetaan suoraan televisiolle. Sekä teatteri- että tv-levitys on Euroopan laajuinen. Kaksi aiempaa Vares -elokuvaa, Aleksi Mäkelän ohjaamat Vares (2004) ja V2 - Jäätynyt enkeli (2007) saivat kumpikin n. 200.000 katsojaa, ja Vares oli vuoden katsotuin kotimainen elokuva.

 

Elokuvat perustuvat Reijo Mäen suosittuihin dekkareihin, joiden päähenkilö on turkulainen yksityisetsivä, ikuinen oikeustieteiden ylioppilas Jussi Vares. Reijo Mäki ja Vares ovat olleet suomalaisen dekkarikirjallisuuden kärkinimiä jo yli kymmenen vuoden ajan. Kirjoja on julkaistu Suomen lisäksi Virossa ja Saksassa, ja erityisesti Saksassa ne kasvattavat suosiotaan nopeasti. Dekkareita alkaa ilmestyä nyt myös Skandinaviassa, tällä hetkellä kolmen kirjan oikeudet on myyty Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Suomessa Vares-dekkareita on julkaistu yli 1.150 000 kappaletta.

 

Kuvaukset Turussa

 

Vares- elokuvien sarja kuvataan Turussa, jonne tarinoiden tapahtumat sijoittuvat. Kuvaukset tehdään vuoden 2010 aikana, ja elokuvateatterilevitykseen tulevien elokuvien ensi-illat ovat Turun kulttuuripääkaupunkivuonna, tammikuussa ja elokuussa 2011.

 

Turulla on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää poikkeuksellisen pitkäkestoista tuotantoa monella tavalla. Tuotannon myötä Turun elokuvaa ja muuta media-alaa palvelevat resurssit kasvavat ja vakiintuvat, ja kaupungista tulee entistä houkuttelevampi kuvauspaikka kotimaisille ja kansainvälisille tuotannoille. Lisäksi elokuvamatkailun, elokuvakoulutuksen sekä eri toimijoiden osaamisen yhdistäminen luovat pohjaa vahvalle toimialan kehitykselle maakunnassa.

 

Vaikutukset alan koulutukseen, työllisyyteen ja yritystoimintaan

 

Tuotanto tulee tekemään laajaa yhteistyötä Turun Taideakatemian Viestinnän laitoksen kanssa. Opiskelijat saavat tilaisuuden työskennellä ammattituotannossa pitkäjänteisesti ja pääsevät luomaan verkostoja joiden kautta voivat työllistyä valmistumisen jälkeen.

 

Turun ammattikorkeakoulun taideakatemia järjestää tuotannon yhteyteen erikoistumisopintoina ”Elokuvavalaisija -koulutuksen”. Koulutus laajentaa alan osaamista Turun seudulla tulevien vuosien kansallisten ja kansainvälisten elokuvahankkeiden tarpeisiin. Elokuva-valaisijoista on pulaa koko Suomessa. Lisäksi taideakatemiassa järjestetään lyhytkursseja uuden digitaalisen elokuvakaluston (RED Digital Cinema) jälkituotannon (post-production; ”RED Flow”) osaamisen lisäämiseksi.

 

Elokuvan taloudellinen ja imagollinen merkitys Turulle on erittäin suuri. Tuotanto tulee työllistämään kymmeniä paikallisia ammattilaisia sekä tekniselle että taiteelliselle puolelle. Lisäksi tuotanto tulee tarvitsemaan satoja avustajia eri kohtauksiin. Elokuvan tekeminen tulee Vareksen myötä tutuksi sadoille turkulaisille.

 

Tuotannossa käytetään erittäin paljon paikallisia palveluita. Solar Filmsin omalle tuotantoryhmälle ja näyttelijöille tarvitaan pitkälle ajalle useita vuokra-asuntoja sekä hotellimajoitusta. Muita käytettäviä palveluita ovat mm. kuljetuspalvelut (näyttelijöiden ja henkilökunnan kuljetus, taukobussit kuvauspaikoilla jne.), rakennustarvikkeet lavastukseen, puvustusmateriaalit ja tarvikkeet, catering ja pesulapalvelut.

 

Tuotannon myötä alan toimijoiden (yritykset, oppilaitokset, opiskelijat ja ammattilaiset) tuotanto-osaaminen kasvaa, ja yhteistyö palveluita tuottavien yritysten kanssa tukee niiden kehitystä ja houkuttelee lisää osaajia alueelle. Matkailulle Vares- elokuvasarja tuo mahdollisuuksia matkailun tuotekehityksen ja uudenlaisten kohderyhmien tavoittamisen kautta. Varesta on mahdollista hyödyntää samalla tavoin kuin Ruotsissa Ystadin kaupunki on hyödyntänyt Henning Mankellin suosittua Wallander- dekkarisarjaa.

 

Suomessa elokuvien tekemiseen tarkoitettu julkinen rahoitus on erittäin niukkaa ja markkinat pieniä. Tästä syystä tuotantoyhtiöt hakevat tukea ja rahoitusta hankkeilleen myös alueilta. Turku 2011 -säätiön hallitus on myöntänyt 9.12.2009 kokouksessaan 180 000 euroa kehittämistukea Länsi-Suomen elokuvakomissiolle elokuvatoiminnan kehittämiseen vuodelle 2010. Tätä tukea tullaan käyttämään myös Vares –elokuvasarjan tukemiseen vuonna 2010.

 

Neuvottelujen alkuvaiheessa joulukuussa 2008 Solar Films esitti Turun kaupungille 1,5 milj. euron yhteistyötä, joka olisi muodostunut palveluista ja 1 milj. euron suorasta tuotantotuesta. Turun Seudun Kehittämiskeskuksen alaisuudessa toimiva Länsi-Suomen elokuvakomissio on neuvotellut Solar Filmsin kanssa yli vuoden ajan Vares- elokuvasarjan saamisesta Turkuun. Neuvottelujen lopputuloksena Länsi-Suomen elokuvakomissio esittää, että

 

- kaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki vuokraa Solar Films Oy:lle tällä hetkellä tyhjänä olevasta Pernon koulukiinteistöstä 2000 neliötä, ja että tilojen käytöstä ei peritä vuokraa eikä hoito- ja pääomavastiketta. Tilaliikelaitoksen johtoryhmälle esitetään vastikkeettoman vuokrasopimuksen tekemisSolar Filmsin kanssa

 

- ja että kaupunginhallitus varaa Vares- elokuvasarjasta syntyville kaupungin sisäisille kustannuksille enintään 25 000 euroa kh:n momentilta 10414601512 Muut elinkeinoelämän kehittämiseen ja työllisyyden kohentamiseen tähtäävät toimenpiteet.

 

- ja että kaupunginhallitus varaa 58 000 euroa Länsi-Suomen elokuvakomissioon palkattavan käsikirjoituksen yliopettajan Risto Hyppösen palkkakuluihin ajanjaksolle 1.3.2010 – 15.12.2010 (yhteensä 28 000 €) ja Elokuvavalaisija -koulutukseen” liittyviin valokaluston hankkimiseen (yhteensä 30 000 €) koulutuksen mahdollisimman korkeatasoisen sisällön turvaamiseksi. Risto Hyppösen työpanos hankkeen eteenpäin viemiseksi on tärkeää, sillä Turun Seudun Kehittämiskeskuksella ei ole elokuva ja tv-toimialan substanssiosaamista. Kustannukset kohdennettaisiin momentille 1041808 Varaus Ammattikorkeakoulun hankerahoitukseen

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen.

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

- että Turun kaupunki vuokraa Solar Films Oy:lle tällä hetkellä tyhjänä olevasta Pernon koulukiinteistöstä 2000 neliötä ja että tilojen käytöstä ei peritä vuokraa eikä hoito- ja pääomavastiketta. Tilaliikelaitoksen johtokunnalle esitetään vastikkeettoman vuokrasopimuksen tekemistä Solar Filmsin kanssa.

- että kaupunginhallitus varaa Vares-elokuvasarjasta syntyville kaupungin sisäisille kustannuksille enintään 25 000 euroa kuluvan vuoden talousarvion tililtä 10414601512 (Muut elinkeinoelämän kehittämiseen ja työllisyyden kohentamiseen tähtäävät toimenpiteet), ja

- että kaupunginhallitus varaa kuluvan vuoden talousarvion tililtä 1041808 (Varaus Ammattikorkeakoulun hankerahoitukseen) 58 000 euroa, josta 28.000 euroa  Länsi-Suomen elokuvakomissioon palkattavan käsikirjoituksen yliopettajan Risto Hyppösen palkkakuluihin ajanjaksolle 1.3.2010 – 15.12.2010 ja 30.000 euroa Elokuvavalaisija -koulutukseen liittyvän valokaluston hankkimiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että ennen päätöksentekoa äänestettiin asian pöydällepanosta.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä äänin 11 - 2 käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Lehtinen, Lundahn, Elo, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Arve, Laaksonen, Sarlund ja Randell.

Artesolan tekemän asian pöydällepanoa koskevan ehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen ehdotusta kannattanut Rinne.

Jakelu

ilmSolar Films Oy
tpvAmmattikorkeakoulu
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus, kirjanpito
tpvTilaliikelaitoksen johtokunta
tpvTilaliikelaitos
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus
tiedLehmusto Jouko K.
tiedSaaranen Helvi