Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta14115.12.20096
Kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta15121.12.20093
Kaupunginhallitus11308.02.20104 Yj

15203-2009 (065)

Asfaltointitöihin liittyvän hankintamenettelyn uudistaminen

Tiivistelmä:

Kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta on 21.12.2009 § 151 kohdalla osaltaan hyväksynyt asfalttipäällystystöiden tarjouspyynnön siirtäen samalla asian kaupunginhallituksen ratkaistavaksi. Johtokunta on lisäksi päättänyt suosittaa kaupunginhallitukselle asfalttipäällystystöiden kilpailuttamista Kunnallistekniikkaliikelaitoksessa tehdyn valmistelun pohjalta. Kaupunginhallitukselle esitetään asfalttipäällystystöihin liittyvän hankintamenettelyn muuttamista siten, että asfalttipäällystystöiden konsernitasoisen puitesopimuksen kilpailutuksen hoitaisi vastaisuudessa hankinta- ja logistiikkakeskus yhteistyössä Kiinteistöliikelaitoksen, Kunnallistekniikkaliikelaitoksen ja Satamaliikelaitoksen kanssa.

Kuntejk § 141

Kunnallistekniikkaliikelaitos 3.12.2009:

Kunnallistekniikkaliikelaitos pyytää tarjouksia asfalttipäällystystöistä vuosille 2010 – 2012. Hankinta ylittää hankintalainsäädännössä määritetyn kynnysarvon ja hankinnasta on tehty ennakkoilmoitus EU:n virallisessa lehdessä. Kolmivuotisen urakan yhteisarvo on noin 10 M€.

Esityslistan oheismateriaalina on jaettu hankinnan tarjouspyyntökirje. Muu hankintaan liittyvä tekninen aineisto (urakkaohjelma, työturvallisuusasiakirja, tarjouslomake, määrä- ja yksikköhintaluettelo sekä selvityslomake aliurakoitsijoista, teknisestä henkilökunnasta ja kalustosta) on nähtävänä lautakunnan kokouksessa.

Oheismateriaali 1                                       Tarjouspyyntö 1.12.2009

Liikelaitosjohtaja Hannu Tervonen:

EhdotusJohtokunta päättää oikeuttaa kunnallistekniikan kilpailuttamaan asfalttipäällystystyöt 2010 – 2012 laaditun tarjouspyynnön mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Blombergin kannattamasta ehdotuksesta yksimielisesti.

Kuntejk § 151

EhdotusJohtokunta päättää oikeuttaa kunnallistekniikan kilpailuttamaan asfalttipäällystystyöt 2010 - 2012 laaditun tarjouspyynnön mukaisesti.

PäätösJohtokunta päättää omalta osaltaan hyväksyä tarjouspyyntöasiakirjat ja siirtää asian kaupunginhallituksen ratkaistavaksi.

Samalla johtokunta päättää suosittaa kaupunginhallitukselle asfalttipäällystystöiden kilpailuttamista vuosille 2010-2012 Kunnallistekniikkaliikelaitoksessa tehdyn valmistelun pohjalta.

Päätös tehtiin Kytän Alakurtin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 113

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen:

Kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta on 21.12.2009 § 151 kohdalla päättänyt osaltaan hyväksyä asfalttipäällystystöiden tarjouspyynnön siirtäen samalla asian kaupunginhallituksen ratkaistavaksi. Johtokunta on samalla päättänyt suosittaa kaupunginhallitukselle asfalttipäällystystöiden kilpailuttamista Kunnallistekniikkaliikelaitoksessa tehdyn valmistelun pohjalta.

Nykyisin asfalttipäällystystöiden hankintamenettelyyn liittyvät asiakirjat valmistelee Kunnallistekniikkaliikelaitos. Tarjouspyynnön hyväksyy ja hankintapäätöksen tekee kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta. Kadunpitäjälle kuuluvista asioista päättäminen kuuluu kuitenkin Kiinteistöliikelaitoksen johtosäännön mukaan kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle. Kiinteistöliikelaitoksen hyvän hallinnon periaatteiden mukaan Kiinteistöliikelaitoksen katu ja viheralueet –tulosyksikkö toimii kadunpitäjänä.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen on asfalttipäällystystöihin liittyvän hankintamenettelyn arvioimiseksi pyytänyt Kunnallistekniikkaliikelaitokselta, Kiinteistöliikelaitokselta sekä hankinta- ja logistiikkakeskukselta lausuntoa siitä, miten asfalttipäällystystöihin liittyvä hankintamenettely olisi vastaisuudessa tarkoituksenmukaista järjestää. Em. liikelaitokset sekä hankinta- ja logistiikkakeskus ovat antaneet pyydetyt lausunnot.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto ja vastaava rakennuttaja Nina Vartiainen 28.1.2010:

Kiinteistöliikelaitos katsoo, että asfalttipäällystystöihin liittyvän hankintamenettelyn ja kilpailutuksen ohjaajana tulisi toimia Kiinteistöliikelaitos kadunpitäjän ominaisuudessa, koska Kiinteistöliikelaitos omistaa ja hallinnoi yleisiä alueita Turussa.

Liikelaitosjohtaja Markku Monnonen 1.2.2010:

Kaupungin organisaatioon kuuluu useampia liikelaitoksia, joilla on tarvetta asfalttipäällystystöiden teettämiseen. Tällaisia liikelaitoksia ovat ainakin Kunnallistekniikkaliikelaitos, Satamaliikelaitos, Kiinteistöpalveluliikelaitos ja Kiinteistöliikelaitos. Tarkoituksenmukaista on, että kaikkien asfalttipäällystystöitä tarvitsevien liikelaitosten asfalttipäällystystyöt kilpailutetaan yhtenä kokonaisuutena. Kaupungin kunkin vuoden aikana tarvitsemia asfaltointitöitä ei voida etukäteen yksilöidysti määritellä, joten asfaltointityöt tulisi kilpailuttaa puitesopimuksena, jonka puitteissa yksittäiset työt voidaan tilata.

Kaupungin organisaatioon on kaupungin päätöksillä perustettu hankinta- ja logistiikkakeskus johon kaupungin hankintatointa on keskitetty. Kunnallistekniikkaliikelaitos katsoo, että koska asfalttipäällystystöiden hankinta koskee useampaa liikelaitosta, tulisi asfalttipäällystystöiden kilpailutuksen vastaisuudessa tapahtua hankinta- ja logistiikkakeskuksen toimesta, siten että hankinta- ja logistiikkakeskus hoitaa kilpailutuksen toteutuksen ja liikelaitokset osoittavat sen käyttöön asfalttipäällystystöiden kilpailuttamisessa tarvittavan teknisen asiantuntemuksen.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen 3.2.2010:

 

Turun kaupungille tehtäviä asfaltointitöitä tilaa useampi kuin yksi liikelaitos (v. 2009 mm. Kunnallistekniikkaliikelaitos, Vesiliikelaitos, Talotoimiliikelaitos ja Satamaliikelaitos). Tämän vuoksi kaupungille tulisi kilpailuttaa yksi asfaltointitöiden puitesopimus, joka olisi kaikkien kaupungin liikelaitosten käytettävissä. Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaisesti hankinta- ja logistiikkajohtajalla on valtuudet päättää kaupungin yhteishankinnoista. Käyttäjiä palvelevan yhteishankintasopimuksen tekeminen edellyttää käyttäjäorganisaatioiden (liikelaitosten) aktiivista osallistumista hankinnan määrittelyyn eli tarjouspyynnön sisällön ja vertailuperusteiden määrittelytyöhön. Hankinta- ja logistiikkakeskuksen tehtävänä on suorittaa kilpailutus ja huolehtia hankintalainsäädännön mukaisesta hankintaprosessista. Esitän, että hankinta- ja logistiikkakeskuksen tehtäväksi annetaan asfaltointiöiden puitesopimuksen kilpailutus ja että kukin sopimusta käyttävä liikelaitos nimeää asiantuntijajäsenen tarjouspyynnön valmistelutyöhön. Käyttäjäorganisaatioiden tulee myös nimetä sopimukselle kaupungin vastuuhenkilö, joka vastaa asfaltointitöiden sopimuksenaikaisesta yhteistyöstä ja sopimusseurannasta.

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 3.2.2010:

Kuten Kunnallistekniikkaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja Markku Monnosen ja hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiaisen lausunnoista ilmenee, kaupungin organisaatioon kuuluu useampia liikelaitoksia, joilla on tarvetta asfalttipäällystystöiden teettämiseen. Kaupunginhallituksen johtosäännön 17 §:n 6. kohdan mukaan hankinta- ja logistiikkajohtajan erityisenä tehtävänä on mm. päättää:

-          mitkä tuotteet ja palvelut hankitaan yhteishankintoina

-          tehdä yhteishankintoja koskevat hankintapäätökset.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiaisen lausunnosta ilmenee, että asfalttipäällystystöiden hankinnassa on kyse sellaisesta kaupunginhallituksen johtosäännön mukaisesta yhteishankinnasta, josta hankinta- ja logistiikkajohtajalla on valtuudet päättää.

Jotta tarjouspyynnön valmisteluun saadaan kytketyksi riittävästi käyttäjäorganisaatioiden asiantuntemusta, tulee Kiinteistöliikelaitoksen, Kunnallistekniikkaliikelaitoksen ja Satamaliikelaitoksen nimetä tarjouspyynnön valmisteluun asiantuntijajäsen.

Kuten Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtaja Jouko Turton lausunnosta ilmenee, Kiinteistöliikelaitos toimii kadunpitäjänä. Koska asfalttipäällystystöiden hankinnalla on liikelaitoksista Kiinteistöliikelaitokselle suurin taloudellinen merkitys, tulee Kiinteistöliikelaitokselta nimetä sopimukselle kaupungin vastuuhenkilö. Nimettävä henkilö vastaa asfaltointitöiden sopimusaikaisesta yhteistyöstä ja sopimusseurannasta.

Kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunnan 21.12.2009 § 151 kohdalla omalta osaltaan hyväksymä asfalttitöiden tarjouspyyntö koskee vuosia 2010-2012. Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 220 kohdalla hyväksymän omistajapolitiikka –asiakirjan mukaan tuottajaliikelaitokset yhtiöitetään siten, että yhtiömuotoinen liiketoiminta voi alkaa viimeistään 2011 loppuun mennessä. Sitä, että kunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunnan osaltaan hyväksymä tarjouspyyntö koskee myös liikelaitoksen yhtiöittämisen jälkeistä aikaa, ei voida myöskään pitää tarkoituksenmukaisena.

Edellä olevaan viitaten kaupunginhallituksen tulisi päättää, että hankinta- ja logistiikkakeskuksen tehtäväksi annetaan asfaltointitöiden konsernitasoisen puitesopimuksen kilpailutus ja että Kiinteistöliikelaitoksen, Kunnallistekniikkaliikelaitoksen ja Satamaliikelaitoksen tulee nimetä asiantuntijajäsen tarjouspyynnön valmistelutyöhön. Lisäksi kaupunginhallituksen tulisi päättää, että Kiinteistöliikelaitoksen tulee nimetä sopimukselle kaupungin vastuuhenkilö.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että hankinta- ja logistiikkakeskuksen tehtäväksi annetaan asfaltointitöiden konsernitasoisen puitesopimuksen kilpailutus,

että Kiinteistöliikelaitoksen, Kunnallistekniikkaliikelaitoksen ja Satamaliikelaitoksen tulee nimetä asiantuntijajäsen tarjouspyynnön valmistelutyöhön ja

että Kiinteistöliikelaitoksen tulee nimetä sopimukselle kaupungin vastuuhenkilö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedKunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta
tpvKunnallistekniikkaliikelaitos
tiedSatamaliikelaitoksen johtokunta
tpvTurun Satama