Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3111.01.2010 Yj
Kaupunginhallitus11108.02.20102 Yj

408-2010 (634)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksosen pyöräteiden talvikunnossapitoa erityisesti Turun keskustassa koskevaan tiedusteluun

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksonen on 11.1.2010 § 31 tehnyt tiedustelun koskien pyöräteiden talvikunnossapitoa erityisesti Turun keskustassa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi asiaan liittyvän selvityksen tiedoksi ja tiedustelun käsitellyksi.

Kh § 31

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksonen 11.1.2010:

Talvipyöräilyn lisääminen on liikennepoliittisesti keskeinen tavoite kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuuden lisäämiseksi ja siten kestävän kaupunkiliikenteen edistämiseksi. Turussa pyöräilyn kausivaihtelu kesän ja talven välillä on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Oulussa ja Rovaniemellä, joissa talviolosuhteet ovat huomattavasti ankarammat.  Talvella pyöräily ajoradalla on kesäkautta hankalampaa mm. urautumisen vuoksi. Tämän vuoksi pyörätiet sekä pyöräteiden talvikunnossapito on keskeinen osa talvipyöräilyn edistämistä. Esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa on erityiset ohjeet pyöräteiden talvikunnossapidosta.

Pyöräteiden talvikunnossapito on lain mukaan kaupungin vastuulla. Turussa pyöräteiden talvikunnossapidossa on havaittavissa ongelmia. Esimerkiksi kaduilta tai kiinteistöiltä koottua lunta on ajoittain kasattu pyöräteille esimerkiksi Humalistonkadulla, Yliopistonkadulla ja Brahenkadulla. Aikaisempina vuosina on sattunut jopa, että lunta ei ole kerätty pois ennen sen sulamista. 28.12.2009 havaitsin lunta kasatun Humalistonkadun ja Yliopistonkadun pyöräteille ja ilmoitin asiasta kunnallistekniikkaliikelaitokselle 29.12.2009. Lumi on tämän jälkeen asianmukaisesti kerätty pois.

Tiedustelen seuraavaa:

·         Miten laki määrittelee pyöräteiden talvikunnossapitovelvoitteet

·         Millainen ohjeistus Turussa on pyöräteiden talvikunnossapidosta kunnossapidosta vastaaville, urakoitsijoille ja kiinteistöille.

·         Miten keskustan pyöräteihin rajautuvia kiinteistöjä on informoitu siitä, että kiinteistöiltä kertyvää lunta ei ole lupa kasata keskustan pyöräteille.

·         Onko talvikunnossapidossa käytössä esimerkiksi sakkomaksut ohjeita rikkoville urakoitsijoille tai kiinteistöille samaan tapaan kuin joukkoliikenne

Pyydän vastausta tiedusteluun kaupunginhallituksen kokoukseen 8.2.2010.

Mikäli valmistelussa havaitaan tarvetta muuttaa ohjeistusta vastaamaan lakia, on tällaiset tarkistukset syytä tehdä välittömästi.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää tiedustelun asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 111

Kiinteistöliikelaitos, katu- ja viheralueet, Nina Vartiainen 29.1.2010:

 

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksonen on tiedustellut kaupunginhallituksen kokouksessa 11.1.2010 seuraavia asioita:

- Miten laki määrittelee pyöräteiden talvikunnossapitovelvoitteet

- Millainen ohjeistus Turussa on pyöräteiden talvikunnossapidosta kunnossapidosta vastaaville, urakoitsijoille ja kiinteistöille.

- Miten keskustan pyöräteihin rajautuvia kiinteistöjä on informoitu siitä, että kiinteistöiltä kertyvää lunta ei ole lupa kasata keskustan pyöräteille

- Onko talvikunnossapidossa käytössä esimerkiksi sakkomaksut ohjeita rikkoville urakoitsijoille tai kiinteistöille samaan tapaan kuin joukkoliikenne

 

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta 31.8.1978/669, (jäljempänä Kunnossa- ja puhtaanapitolaki) uudistui 1.11.2005. Lain mukaan kunta vastaa pyöräteiden ja yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapidosta. Talvikunnossapitoon kuuluu lumen, jään ja aurausvallien poisto, liukkauden torjunta, hiekoitushiekan poisto sekä hulevesikourujen ja –kaivojen avoinna pitäminen.

 

Kunnossapidon laatutaso ei tarvitse olla lain mukaan kaikkialla samanlainen. Tason määräytymisessä otetaan huomioon mm. kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet. Pitkäaikaisesti kunnossapidon taso ei saa alittaa tyydyttävää tasoa missään tilanteessa. Tyydyttävä laatutaso on määritelty Kuntaliiton julkaisussa ”Katujen kunnossa- ja puhtaanpidon laatutaso ja väylien luokittelu” 2007.

 

Kunnallistekniikkaliikelaitos hoitaa talvikunnossapidon kaupungissa urakoitsijan ominaisuudessa. Kunnallistekniikkaliikelaitos on tehdessään talvikunnossapitosopimukset omien urakoitsijoidensa kanssa määrittänyt talvikunnossapidolle laatuvaatimukset, jotka pohjautuvat kunnossa- ja puhtaanapitolakiin.

 

Kiinteistöliikelaitoksessa on tekeillä ylläpitotöiden tilaamista varten tuotekortit, joissa määritetään myös tarkat laatuvaatimukset kevyen liikenteen väylien talvikunnossapidolle.

 

Katujen kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuuden täyttymistä valvoo Turussa rakennusvalvonta. Poliisi valvoo kunnossa- ja puhtaanpitoa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta.

 

Valvontaviranomaiset voivat huomauttaa kiinteistöä mm. lumien kasaamisesta kaupungin hallinnoimalle alueelle. Kunnossa- ja puhtaanpitolain § 16 mukaisesti kunnan valvontaviranomainen voi velvoittaa henkilön, joka lyö laimin laissa säädetyn velvollisuutensa, täyttämään velvollisuutensa sakon uhalla tai teettää työ kunnalla hänen kustannuksellaan.

 

Kadunpitäjän ja oman tuottajan eli Kunnallistekniikkaliikelaitoksen välillä sanktioita ei ole, mutta Kunnallistekniikkaliikelaitos on asettanut sanktiot omille talvikunnossapitoa hoitaville urakoitsijoilleen. Näiden tahojen keskinäisen talvikunnossapitosopimuksen liitteiden mukaisten vaatimusten laadun alittuessa tai kun on havaittu tehtävien laiminlyöntejä tai kun muuten on todettu puutteita urakoitsijan toiminnassa, on Kunnallistekniikkaliitelaitoksen käytettävissä seuraavat urakan suoritusta ohjaavat ja urakan toteutusta varmistavat toimenpiteet:

-kirjallinen muistutus

-kirjallinen muistutus ja sitä seuraava sopimuksessa mainittu sakko

-irtisanominen

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksosen tekemän tiedustelun käsitellyksi. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos
tiedLaaksonen Mikko