Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9201.02.2010 Yj

1433-2010 (231)

Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan selvityspyyntö haja-asutuksen jätevesien käsittelystä

Tiivistelmä: -

Kh § 92

Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnala 1.2.2010:

Vuonna 2003 annetun haja-asutuksen jätevedenkäsittelyä koskevan asetuksen mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen ulkopuolella kiinteistön omistaja tai haltija on vastuussa siitä. että jätevedet puhdistetaan vaatimusten mukaisesti.

Jätevesistä ei saa aiheutua ympäristön pilaantumisen vaaraa. Pelkät saostussäiliöt eivät riitä vaan tarvitaan toimivia ja tehokkaita jäteveden käsittelyjärjestelmiä.

Asetuksen kuusi ensimmäistä siirtymävuotta ovat kuluneet ja jäljellä on neljä vuotta eli aikaa on vuoden 2013 loppuun saakka. Pyydän selvitystä, kuinka moni asetuksen piirissä olevista vakituisista asunnoista ja vapaa-ajanasunnoista Turun kaupungin alueella täyttää vaatimukset jo nyt.

Kakolan jätevedenpuhdistamon torstaina 28.1.2010 vihkinyt ympäristöministeri Paula Lehtomäki ilmoitti vihkiäispuheessaan, että tämän kevään aikana tullaan antamaan täydentävä asetus. Se perustunee Lehtomäen asettaman selvitysmies Lauri Tarastin ehdotuksiin, jotka julkistettiin 14.12.2009.

Päällekkäisten investointien välttämiseksi Tarasti ehdotti vapautusta niille alueille, joille yhteisen viemäriverkon rakentaminen aloitetaan ennen vuotta 2018. Päätös on oltava olemassa vuoden 2013 loppuun mennessä.

Pyydän selvitystä, mille alueille Turussa laajennetaan viemäriverkostoa vuosiin 2014 ja 2018 mennessä, Miten tästä tiedotetaan kiinteistöille, joiden luo viemäriverkko laajenee tai ei laajene?

Tarasti ehdotti puhdistusjärjestelmien käyttöönoton vauhdittamista kiinteistökohtaisella neuvonnalla. Tiedustelen, miten Turussa on annettu ja miten on tarkoitus loppuvuosina antaa yleisen neuvonnan lisäksi myös kiinteistökohtaista neuvontaa.

Pyydän selvitystä, miten kaupunki on tähän mennessä tukenut ja miten se aikoo jatkossa tukea haja-asutuksen kiinteistöjä jätevesijärjestelmien hankinnassa. Paljonko avustuksia on haettu ja paljonko myönnetty?

Miten kaupunki on tukenut jätevesiosuuskuntia ja miten kaupunki aikoo tukea myöhemmin mahdollisesti perustettavia uusia jätevesiosuuskuntia?

Asetuksen mukaan kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä voidaan säätää asetuksessa annetut lievemmät käsittelyvaatimukset erikseen määritellyille alueille, jotka ovat kaukana vesistöistä, joita ei ole luokiteltu pohjavesialueiksi ja joilla kuormitus on tavallista vähäisempi.

Noin viidesosa Suomen kunnista on lieventänyt tai aikeissa lieventää haja-asutuksen jätevesien puhdistusvaatimuksia jätevesiasetuksen perusteella. Tiedustelen, millä alueilla Turku on lieventänyt vaatimuksia tai aikoo lieventää myöhemmin.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupVesiliikelaitos
laupYmpäristönsuojelutoimisto