Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9101.02.20104 Yj

11080-2008 (059)

Turun Seudun Työttömät TST ry:n oikaisuvaatimus ympäristötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan päätöksestä 11.11.2009 § 27

Tiivistelmä:

Ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on 11.11.2009 § 27 avustustoimikunnan yksimielisen lausunnon perusteella päättänyt hylätä Turun Seudun Työttömät TST ry:n anomuksen lisäalennuksen saamisesta huoneenvuokraan. TST ry on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen, joka esitetään hylättäväksi.

Kh § 91

Kaupunginlakimies Jukka Jyrkinen 14.1.2010:

 

Ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on päätöksellään 11.11.2009 § 27 hylännyt Turun Seudun Työttömät TST ry:n lisäalennusanomuksen koskien yhdistyksen vuoden 2009 huoneenvuokraa. TST ry on tyytymätön päätökseen ja on 21.12.2009 päivätyssä kirjelmässä esittänyt, että mikäli lisäalennusta yhdistyksen vuoden 2009 huoneenvuokraan ei voida myöntää, yhdistykselle vaihtoehtoisesti myönnettäisiin 14.400,00 euron avustus työllistämiseen kohdistuviin kustannuksiin. TST ry:n mainittu kirjelmä on jätetty oikaisuvaatimuksen tekemiselle säädetyssä määräajassa ja on tulkittavissa ko. päätöstä koskevaksi oikaisuvaatimukseksi.

 

Ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on muutoksenhaun alaisella päätöksellään hylännyt TST ry:n anomuksen avustustoimikunnan yksimielisen lausunnon (5.11.2009 § 322) perusteella. Keskeisesti päätökseen on vaikuttanut se, että kaikille kaupungin tiloissa vuokralla oleville yleishyödyllisille yhdistyksille tulisi myönnettäväksi sama vuokra-alennus. Avustustoimikunta on kiinnittänyt huomiota myös siihen, ettei TST ry ole määräajassa nostanut kaikkia avustuksiaan.

 

Turkulaisille rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille myönnettävä yleinen huoneenvuokra-avustus on vuodesta 2002 lähtien ollut 50 %:a vuokran määrästä. Myös TST ry on vuodelta 2009 saanut tämän yleisen linjan mukaisen huoneenvuokra-alennuksen. Nyt muutoksenhaun kohteena olevassa asiassa on kysymys lisätuesta.

 

Yhdistyksille huoneenvuokraan myönnetyt lisäavustukset (50 %:a ylittävät) ovat olleet harvinaisia. Vuoden 2009 talousarviossa määräraha yhdistysten huoneenvuokra-avustuksiin on mitoitettu 50 %:n avustusten mukaisesti. Määräraha mitoitetaan tarkkaan, selvittämällä jo ennen talousarvion vahvistamista, mitkä yhdistykset hakevat huoneenvuokra-avustusta. Se, että jollekin yhdistykselle on ylipäätänsä ollut mahdollista myöntää ns. lisätukea huoneenvuokraan, on perustunut vain siihen, että joku/jotkut vuokra-avustuksen hakijoiksi ilmoittautuneet ovat vuokralaisina jääneet pois ja näin vuokra-avustuksiin varattua määrärahaa on jäänyt yli.

 

Avustuksia koskevien yleisohjeiden (Kh 21.12.1998 § 1380) mukaan kaupungin varoista tulisi ensisijaisesti avustaa sellaisia yhdistyksiä, joiden toiminnan voidaan katsoa tukevan kaupungin toimintoja. Mainittujen yleisohjeiden mukaan avustuksia koskevassa harkinnassa tulee myös ottaa huomioon muun muassa anojan omat taloudelliset edellytykset. Kysymys on tapauskohtaisesta harkinnasta. Riippumatta siitä, että TST ry:n toiminnan hyödyllisyyttä sinänsä ei ole syytä asettaa kyseenalaiseksi, on TST ry:n huoneenvuokraan myönnettävä lisätuki yhdistyksen omat taloudelliset edellytykset huomioiden harkittavissa perusteettomaksi, kun otetaan huomioon yhdistyksen pitkään jatkuneen toiminnan seurauksena syntynyt toiminnan laajuus ja vakiintuminen. TST ry:n kohdalla sillä seikalla, että myönnettyä avustusta on inhimillisen virheen vuoksi jäänyt määräajassa nostamatta, ei yhdistyksen omia taloudellisia edellytyksiä harkittaessa ole ratkaisevaa merkitystä.

 

Kaupungin talousarvioon avustuksia varten otettavat määrärahat eivät ole ns. siirtomäärärahoja, joten vuoden 2009 avustusmäärärahoja ei voida enää vuoden 2010 puolella käyttää myönnettäviin avustuksiin. Siten TST ry:n vaihtoehtoinen esitys, että yhdistykselle vuoden 2009 huoneenvuokraan myönnettävän lisäalennuksen sijaan myönnettäisiin 14.400,00 euron avustus työllistämiseen kohdistuviin kustannuksiin, ei ole toteutettavissa taannehtivasti vuoden 2009 avustusmäärärahoista.

 

TST ry:llä (kuten muillakin yleishyödyllisillä yhdistyksillä) on luonnollisesti mahdollisuus jättää uusia, toimintavuotta 2010 koskevia avustusanomuksia, jotka harkitaan ja hyväksytään kaupungin vuoden 2010 talousarviossa avustuksiin varattujen määrärahojen puitteissa.

 

Esitän, että kaupunginhallitus päättäisi aiheettomana hylätä Turun Seudun Työttömät TST ry:n 21.12.2009 päivätyn oikaisuvaatimuksen.

Oheismateriaali 1Turun Seudun Työttömät TST ry:n oikaisuvaatimus

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Turun Seudun Työttömät TST ry:n oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Seudun Työttömät TST ry
tiedAvustustoimikunta