Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus7801.02.201010 Kj

1121-2010 (030)

Rahoitus- ja sijoitusperiaatteiden hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 78

Talousjohtaja Ari Mäkinen ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 26.1.2010:

 

Kuntalain mukaan kunnan ja kuntayhtymän taloutta koskevien säännösten osalta valtuuston tehtäviin (13 §) kuuluu sijoitustoiminnan perusteita päättäminen. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt tämän kuntalain mukaiset sijoitustoiminnan periaatteet vuonna 2002. Lisäksi valtuustotasolla on hyväksytty muutamia muita rahoitukseen liittyviä periaatteita.

 

Valtuuston tulee päättää sijoitustoiminnan perusteista (13.2 § 3k). Kunta voi kuntalain 2 §:ssä säädetyn yleistä toimialaa koskevan säännöksen nojalla tietyin rajoituksin harjoittaa sijoitustoimintaa. Lain perustelujen mukaan sijoitustoiminta jakaantuu kunnan toimialaan liittyvään sijoittamiseen ja kassavarojen sijoittamiseen. Lisäksi voi olla omia ja lahjoitusrahastoja.

 

Kaupungin rahoitustoiminnan periaatteista on aiemmin päätetty mm. kaupunginhallituksen hyväksymässä rahatoimen strategiassa. Lisäksi on muutamia kaupunginvaltuuston päätöksiä keskitetyn rahoitustoiminnan ja riskienhallinnan rajoista. Nyt nämä rahoitus- ja sijoitustoiminnan on koottu yksiin periaatteisiin, joka huomioi myös konserniulottuvuutta. Tarkoituksena on, että kaupunginhallitus hyväksyy tarkempia suunnitelmia vähintään kerran vuodessa talousarvion täytäntöönpanon yhteydessä tai erikseen muussa yhteydessä.

 

Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet vahvistavat uuden johtosäännön mukaista säännöstöä samalla ne ovat astetta tiukempia nykyiseen säännöstöön verrattuna. Kaupunginvaltuusto hyväksyy edelleen kaupunginhallituksen johtosäännössä keskushallinnon toimivallan. Periaatteita on käyty läpi myös kaupungin lakimiehen kanssa..

 

Samassa yhteydessä on tarkoituksenmukaista hyväksyä vahinkorahastolle uudet säännöt, joissa on tarkistettu mm. keskushallinnon organisaatiossa tapahtuneet muutokset sekä tärkeimpänä asiana otettu kantaa rahaston enimmäismäärään, joka olisi tällä hetkellä enintään 50 milj. euroa tarkistettuna vuosittain inflaatiokorotuksella. Rahaston tuottotavoite määriteltäisiin nykyisen käytännön mukaan vuosittain talousarviossa ja mahdollisesti tarkempi allokaatio kaupunginhallituksen hyväksymässä lainannosto ja sijoitussuunnitelmassa.

 

Edellä olevaan viitaten esitämme,

-että kaupunginvaltuusto hyväksyy oheisena liitteenä olevat rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet,

-että periaatteet astuvat voimaan siten, että periaatteita sovelletaan koskemaan uusia tehtäviä sijoituksia 1.6.2010 alkaen ja kokonaisallokaatioita 1.1.2011 alkaen,

-että hyväksytään liitteenä olevat uudet vahinkorahaston säännöt

-ja että samalla kumotaan seuraavat kaupunginvaltuuston tekemät aiemmat päätökset:

-Keskitetyn talous- ja rahoitushallinnon periaatteet kaupungin määräysvallassa olevissa yhteisöissä (Kv 10.4.1995 § 102)

-Rahoitus- ja sijoitusriskien hallintaan liittyvät toimivaltuudet (Kv 19.4.1993 § 179)

-Sijoitustoiminnan periaatteet (Kv 9.12.2002 § 296)

Liite 1Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet

Liite 2Vahinkorahaston säännöt

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

- että kaupunginvaltuusto hyväksyy oheisena liitteenä olevat rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet,

- että periaatteet astuvat voimaan siten, että periaatteita sovelletaan koskemaan uusia tehtäviä sijoituksia 1.6.2010 alkaen ja kokonaisallokaatioita 1.1.2011 alkaen,

- että hyväksytään liitteenä olevat uudet vahinkorahaston säännöt ja

- että samalla kumotaan seuraavat kaupunginvaltuuston tekemät aiemmat päätökset:

-  Keskitetyn talous- ja rahoitushallinnon periaatteet kaupungin määräysvallassa olevissa yhteisöissä (Kv 10.4.1995 § 102)

-  Rahoitus- ja sijoitusriskien hallintaan liittyvät toimivaltuudet (Kv 19.4.1993 § 179)

-  Sijoitustoiminnan periaatteet (Kv 9.12.2002 § 296)

PäätösKaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle

- että liitteen 1 mukaiset rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet hyväksytään siten muutettuna, että kohdan 2.2. Arvot ja eettiset periaatteet viimeisen kappaleen viimeiseen lauseeseen tehtiin seuraava lihavoinnilla merkitty lisäys: ”jotka eivät kunnioita YK:n ja ILO:n määrittelemiä ihmis- ja perusoikeuksia tai…”,

- että periaatteet astuvat voimaan siten, että periaatteita sovelletaan koskemaan uusia tehtäviä sijoituksia 1.6.2010 alkaen ja kokonaisallokaatioita 1.1.2011 alkaen,

- että liitteen 2 mukaiset vahinkorahaston säännöt hyväksytään, ja

- että samalla kumotaan seuraavat kaupunginvaltuuston tekemät aiemmat päätökset:

- Keskitetyn talous- ja rahoitushallinnon periaatteet kaupungin määräysvallassa olevissa yhteisöissä (Kv 10.4.1995 § 102)

-  Rahoitus- ja sijoitusriskien hallintaan liittyvät toimivaltuudet (Kv 19.4.1993 § 179)

-  Sijoitustoiminnan periaatteet (Kv 9.12.2002 § 296)

Lisäksi kaupunginhallitus päätti kumota rahatoimen strategian

(Kh 18.1.1993 § 87).

Päätös tehtiin liitteeseen 1 tehdyn lisäyksen osalta Lintulan Sarlundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti ja muilta osin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli selostamassa rahoituspäällikkö Kari Pentti.

Jakelu

ilmKeskushallinto, hallinto
tiedPursiainen Sari


Liitteet:

Kh § 78
Liite 1:Rahoitus- ja sijoitutustoiminnan periaatteet
Liite 2:Vahinkorahaston säännöt