Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4618.01.20102 Kj
Kaupunginhallitus7401.02.20106 Kj

8913-2007 (5126, 011)

Turun Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen yhdistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 24.8.2009 asettaa työryhmän valmistelemaan Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun aikuiskoulutuksen yhdistämistä. Työryhmän raportti valmistui lokakuussa 2009. Työryhmä esittää Turku-konsernin aikuiskoulutuksen yhdistämistä siten, että Turun Ammatti-instituutin aikuiskoulutus fuusioidaan Turun Aikuiskoulutussäätiön ylläpitämään Turun Aikuiskoulutuskeskukseen ja Turun Ammatti-instituutin oppisopimustoiminta fuusioidaan Turun Aikuiskoulutussäätiön alaisuudessa olevaan oppisopimustoimintaan. Yhdistämistä koskeva periaatepäätös esitetään tehtäväksi kaupunginvaltuustossa, minkä jälkeen asian jatkovalmistelu esitetään toteutettavaksi siten, että uudistettu malli voisi olla toiminnassa 1.1.2011 alkaen.

Kh § 46

Kaupunginjohtajan avustaja Antti Kirkkola:

Turun kaupunginhallitus päätti 24.8.2009 asettaa työryhmän valmistelemaan Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen yhdistämistä. Työryhmän toimeksianto perustuu valtuustoryhmien väliseen sopimukseen 2009–2012, jossa todetaan, että ”Päätetään, että ammatti-instituutin aikuiskoulutus ja Turun Aikuiskoulutuskeskus yhdistetään.” Lisäksi Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 22.6.2009 Talousohjelman ja kohdan ”Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun Aikuiskoulutuksen yhdistäminen”. Päätöksessä todetaan: ”Valmistellaan Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen yhdistäminen vuoden 2009 aikana huomioiden palkka- ja palvelussuhdekysymykset ja yhdistämisen taloudelliset vaikutukset.”

Nyt esiteltävä työryhmän esitys on jatkoa vuonna 2008 toimineelle Ammatillisen aikuiskoulutuksen alueellista keskittämistä selvittäneelle työryhmälle, jonka loppuraportti jätettiin osaamis- ja elinkeinotoimen apulaiskaupunginjohtajalle tammikuussa 2008. Tämä työryhmä suositti Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja Turun aikuiskoulutussäätiön alaisen ammatillisen aikuiskoulutuksen yhdistämistä, mutta ei kyennyt löytämään ratkaisua toteutusmallista, jonka määrittäminen jäi siis nyt työnsä päättäneelle uudelle työryhmälle.

Kaupunginhallituksen asettama työryhmä kokoontui kolme kertaa ja työskenteli useissa alatyöryhmissä. Työryhmän puheenjohtajana toimi Petteri Orpo. Päätöksen mukaista raportin jättämisaikaa syyskuun lopussa siirrettiin, jotta talouden ja tilojen osuuden valmistelu, sekä 13.10.2009 käydyt neuvottelut opetusministeriön kanssa saatiin toteutettua ennen raportin jättämistä.  Raportti valmistui lokakuussa. Työryhmän esityksen liitteeksi jätettiin kaksi eriävää mielipidettä.

Työryhmä esittää Turku-konsernin aikuiskoulutuksen yhdistämistä seuraavasti:

Turun Ammatti-instituutin aikuiskoulutus fuusioidaan Turun Aikuiskoulutussäätiön ylläpitämään Turun Aikuiskoulutuskeskukseen ja

Turun Ammatti-instituutin oppisopimustoiminta fuusioidaan Turun Aikuiskoulutussäätiön alaisuudessa olevaan oppisopimustoimintaan.

Perusteluina ovat asiakaslähtöisyyden parantuminen, konsernin sisäisen työnjaon selkeyttäminen sekä opetusministeriön edellytys tehdä rakenteellisia uudistuksia Turun alueella.

Siirron reunaehdoiksi työryhmä totesi seuraavat seikat:

Siirtyvän henkilöstön asema turvataan kummassakin oppilaitoksessa ja aloitetaan välittömästi yhteistoimintamenettely raportissa kuvatun kaltaisesti

Turvataan ammatti-instituuttiin jäävän nuorisoasteen koulutuksen määrän kasvattaminen ja korkea laatu.

Ratkaistaan, miten kaupungin ohjausroolia säätiön hallinnossa vahvistetaan

Lopullinen taloudellinen kompensaatio määritetään osana fuusioneuvottelua raportissa kuvatulla tavalla.

Ylläpitäjä käy jatkoneuvottelut opetusministeriön kanssa, jotta toteutettavan mallin yksityiskohdista ja pidemmän aikavälin kokonaisuudesta voidaan sopia.

Järjestelyillä voidaan saavuttaa etuja henkilöstön osaamisen joustavalle käytölle, mikä mahdollistaisi nykyistä paremmin yhteisen koulutuksen suunnittelun ja suuntaamisen elinkeinoelämän tarpeisiin. Yhden luukun mallissa koulutuksen sisällöllinen suunnittelu ja toteuttaminen toimisivat asiakkaiden kannalta selkeämmin. Tuloksena Turku-konsernin aikuiskoulutuksen valtakunnallinen erityisasema vahvistuu. Uusi malli mahdollistaa nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen määrän kasvattamisen ja ohjaamisen tarpeeseen.

Aikuiskoulutuksen yhdistäminen yhden ylläpitäjän alle on askel kohti seudullista ammatillisen koulutuksen laajempaa kehittämistä, joka vastaa myös opetusministeriön tavoitteita.

Ratkaisulla haetaan riittävän vahvaa järjestäjämallia, joka perustuu Suomen mittakaavassa suuren talousalueen erityistarpeisiin sekä valtakunnalliseen palvelurooliin valituilla osaamisalueilla. Tavoitteena on myös löytää paras alueellinen etenemistie opetusministeriön ja hallituksen suosituksille järjestäjäverkon kokoamiseksi osana kunta- ja palvelurakennehanketta. Päänavauksena on ollut Turun Aikuiskoulutussäätiön fuusio Paimion kaupungin ylläpitämän Paimion ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa 1.1.2009 alkaen. Tämä on tehnyt Turun kaupungin konserniohjaukseen kuuluvasta Turun Aikuiskoulutussäätiöstä riittävän vahvan seudullisen koulutuksen järjestäjän, joka tarjoaa parhaan alustan aikuiskoulutuksen osaamisen seudulliseksi kokoamiseksi. Turun Aikuiskoulutussäätiö on osa Turun kaupungin osaamis- ja elinkeinotointa, jolla varmistetaan tiiviin yhteyden säilyminen nuorten ammatilliseen koulutukseen.

Aikuiskoulutuksen yhdistämistä tarkoittava periaatepäätös tulisi tehdä kaupunginvaltuustossa, minkä jälkeen asian jatkovalmistelu tulisi toteuttaa siten, että uudistettu malli voisi olla toiminnassa 1.1.2011 alkaen.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle,

että Turun Ammatti-instituutin aikuiskoulutus yhdistetään Turun Aikuiskoulutussäätiön ylläpitämään Turun Aikuiskoulutuskeskukseen, ja

että Turun Ammatti-instituutin oppisopimustoiminta yhdistetään Turun Aikuiskoulutussäätiön alaisuudessa olevaan oppisopimustoimintaan 1.1.2011 alkaen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää,

että mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy edellä olevan esityksen, asian jatkovalmistelu toteutetaan sektorijohdon johdolla ja esitys yhdistämisen toteuttamisesta tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi huhtikuun 2010 loppuun mennessä,

että kaupungin johdon tulee käydä opetusministeriön kanssa koulutuksen järjestämiseen liittyvät tarvittavat neuvottelut,

että henkilöstön kanssa tulee käydä yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut ja toimenpiteet ja että työryhmän esitykset käsitellään Turun kaupungin yhteistyötoimikunnassa ennen asian esittelyä kaupunginhallitukselle,

että koska Turun Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen henkilöstön siirtyminen toiselle työnantajalle noudattaa liikkeenluovutuksen periaatteita, tulee kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi samassa yhteydessä tuoda liikkeenluovutussopimus sekä esittää tarvittavat muutokset ao. johto- ja toimintasääntöihin, ja

että valmisteluprosessin yhteydessä tulee selvittää, miten konsernin ohjausroolia säätiön hallinnossa voidaan vahvistaa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lehtinen ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 74

Pöydältä 18.1.2010 § 46

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palKeskushallinto, hallinto