Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta8502.12.20095
Kaupunginhallitus4718.01.20103 Kj

14621-2009 (001)

Lausunnon antaminen sisäasiainministeriölle yleisistä suosituksista yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi

Tiivistelmä:

Sisäasiainministeriö on pyytänyt lausuntoa yleisistä suosituksista yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on 2.12.2009 käsitellyt asiaa ja antanut lausuntonsa em. suosituksista.

Tastm § 85

Sisäasiainministeriö pyytää lausuntoa Turun kaupungilta liitteenä olevista yleisistä suosituksista yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöiksi. Suosituksia on valmisteltu laajapohjaisessa työryhmässä, joka on koostunut viranomaisten, kansalaisjärjestöjen, neuvottelukuntien ja Saamelaiskäräjien edustajista. Työryhmä on järjestänyt keskustelutilaisuuksia viranomaisille ja kansalaisyhteiskunnan toimijoille, joita yhdenvertaisuussuunnitelmat koskevat sekä valmistellut viranomaisten suunnitteluprosessin tukemiseksi suunnitteluohjeen, jonka luonnosversio on tämän lausuntopyynnön liitteenä. Suunnitteluohjeesta on tarkoitus valmistaa painotuote, joten sen ulkoasu tulee muuttumaan nykyisestä.

 

Yhdenvertaisuuslain 4 § mukaan sisäasiainministeriö antaa yleiset suositukset yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöiksi. Voimassa olevat suositukset on antanut työministeriö 22.3.2007; nämä suositukset ovat kuitenkin pääosin samat kuin ensimmäiset syyskuussa 2004 annetut suositukset. Yhdenvertaisuuslain toimivuudesta tehdyn tutkimuksen1 mukaan yhdenvertaisuussuunnittelua on tarpeen kehittää laadullisesti ja määrällisesti.

 

Sisäasiainministeriö asetti maaliskuussa 2008 asiantuntijaryhmän arvioimaan yhdenvertaisuussuunnitelmien sisältöjä ja laatimaan suunnitelmia koskevat laatuindikaattorit. Asiantuntijaryhmän loppuraportin mukaan suositusten uudistaminen on välttämätöntä yhdenvertaisuussuunnitelmien toimeenpanon tehostamiseksi. Asiantuntijaryhmän näkemys on, että suunnittelun sijaan painopistettä tulisi siirtää suunnitelmien toimeenpanoon ja seurantaan. Tämä edellyttää, että yhdenvertaisuussuunnitelmat sisältävät konkreettisia toimenpiteitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja syrjinnän torjumiseksi.

 

Yhdenvertaisuutta koskeva lainsäädäntö on uudistumassa. Oikeusministeriö on asettanut toimikunnan laatimaan ehdotuksen uudeksi yhdenvertaisuuslaiksi. Ehdotus valmistuu syksyn 2009 aikana. Lakiuudistuksen tavoitteena on yhdenvertaisen suojan tarjoaminen syrjintää vastaan syrjintäperusteesta ja elämänalasta riippumatta. Euroopan unionin komissio on antanut 2.7.2008 ehdotuksen uudeksi yhdenvertaisuusdirektiiviksi. Suositusluonnoksessa, josta lausuntoa pyydetään, on otettu huomioon sekä kotimaisen lakiuudistuksen että valmistelussa olevan direktiivin vaikutukset yhdenvertaisuussuunnitteluun siinä määrin, kun se on mahdollista tässä vaiheessa.

 

Pyydämme lausuntoanne suositusluonnoksesta keskiviikkoon 16.12.2009 mennessä mieluiten sähköisessä muodossa osoitteeseen sm.kirjaamo@intermin.fi. Lausuntopyyntö on lisäksi nähtävillä ja kommentoitavissa sisäasiainministeriön internet- sivuilla osoitteessa www.intermin.fi.

 

Liite 1                                 Yleiset suositukset yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi

 

Liite 2                                 Yhdenvertaisuussuunnitelma - suunnitelmaohjeluonnos

 

Ehdotus       Toimikunta keskustelee asiasta ja antaa pyydetyn lausunnon yleisistä suosituksista yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi.

 

Päätös         Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta käsitteli asiaa ja antaa yleisistä suosituksista yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi seuraavan lausunnon:

 

Turun kaupungilla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien edellyttämä suunnittelutyö on yhdistetty YVTA –suunnitelmiksi. Suunnitelmat koostuvat

·nykytilaa kartoituksesta

·kehittämissuunnitelmista

·toteutuneen seurannasta

·jatkotyöstämisestä ja

·vastuutahoista.

 

Virastot ja liikelaitokset ovat laatineet omat suunnitelmansa vuosina 2006–2007 ja päivityskierros on tehty 2008–2009. Suunnitelmissa tarkastellaan viranomaisen toimintaa kaupungin periaatteiden mukaan asiakkaille tuotetun palvelun sekä työnantajaroolin ja työyhteisöjen näkökulmasta.

 

Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoperiaatteita tullaan päivittämään vuoden 2010 aikana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusuudistusten, Turussa hyväksytyn eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan sekä virastojen ja liikelaitosten YVTA-suunnitelmista saatujen kehittämistarpeiden pohjalta.

 

Turussa keskeisiksi kehittämistarpeiksi nousevat:

·toiminnallinen tasa-arvotyö

·valtavirtaistaminen

·viestintä ja tiedottaminen

·kuntalaisten kuuleminen ja yhteistyö

·henkilöstön koulutus ja tiedon lisääminen YVTA-asioiden tiimoilta

 

Yhdenvertaisuussuunnitelman suunnitteluohjeen luonnoksessa nähdään hyvänä ja kiitettävänä seuraavia asioita:

 

·suunnitteluohjeet yhtenäistävät suunnitelmien laadintaa valtakunnallisesti ja kuntatasolla

 

·yhdenvertaisuusasioiden käsitteiden määrittely ja merkityksen avaaminen: näin tiedetään mistä puhutaan

 

·eri ryhmien (mm. etninen alkuperä, uskonto, ikä) erityispiirteet huomioidaan konkreettisella tasolla yhdenvertaisuuden toteutumisessa

 

·suunnitelmien rakenteelle ja sisällölle annetaan konkreettiset toimenpide-ehdotukset

 

·itse suunnitelmien laadintaa liittyvä ohjeet ja suuntalinjat ovat selkeitä ja käyttökelpoisia

 

Suunnitelmaluonnoksessa ja – ohjeistuksessa tulisi huomioida vielä seuraavia seikkoja:

 

·Painopistettä tulee ohjata suunnitelmien laadinnasta toimenpanoon ja seurantaa. Tavoitteenahan on aito ja oikea yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon lisääminen palvelutuotannossa ja työyhteisössä.

 

·Asiantuntijatyöryhmän loppuraportissa on tuotu ansiokkaasti esiin laadullisia prosessi- ja sisältöindikaattoreita. Seurantaan varten toivotaan suosituksia myös mittareista, joilla pystyttäisiin yleisesti ja yhteismitallisesti mittaamaan yhdenvertaisuuden vaikuttavuutta. Lisäksi toivomme esimerkkejä mittareiden kytkennästä talousarvion suunnitteluun ja – seurantaan.

 

·Kuntien taloudellinen tilanne on kiristymässä ja erilaiset velvoitteet mm. suunnittelutöiden tiimoilta, kuormittavat jo entuudestaan kireällä puurtavaa henkilöstöä ja muita resursseja. Mikäli suunnitelmat halutaan saada toiminnallisiksi ja eläviksi, tulee suunnittelu- ja valtavirtaistamistyöhön suunnata myös resursseja.

Kh § 47

Oheismateriaali 1Yleiset suositukset yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että yleisistä suosituksista yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi annetaan sisäasiainministeriölle tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan lausunnon mukainen lausunto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausSisäasiainministeriö
tiedTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta


Liitteet:

Tastm § 85
Liite 1:Yleiset suositukset yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöiksi
Liite 2:Yhdenvertaisuussuunnitelma - suunnitteluohjeluonnos