Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3111.01.2010 Yj

408-2010 (634)

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksosen tiedustelu pyöräteiden talvikunnossapidosta erityisesti Turun keskustassa

Tiivistelmä: -

Kh § 31

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksonen 11.1.2010:

Talvipyöräilyn lisääminen on liikennepoliittisesti keskeinen tavoite kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuuden lisäämiseksi ja siten kestävän kaupunkiliikenteen edistämiseksi. Turussa pyöräilyn kausivaihtelu kesän ja talven välillä on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Oulussa ja Rovaniemellä, joissa talviolosuhteet ovat huomattavasti ankarammat.  Talvella pyöräily ajoradalla on kesäkautta hankalampaa mm. urautumisen vuoksi. Tämän vuoksi pyörätiet sekä pyöräteiden talvikunnossapito on keskeinen osa talvipyöräilyn edistämistä. Esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa on erityiset ohjeet pyöräteiden talvikunnossapidosta.

Pyöräteiden talvikunnossapito on lain mukaan kaupungin vastuulla. Turussa pyöräteiden talvikunnossapidossa on havaittavissa ongelmia. Esimerkiksi kaduilta tai kiinteistöiltä koottua lunta on ajoittain kasattu pyöräteille esimerkiksi Humalistonkadulla, Yliopistonkadulla ja Brahenkadulla. Aikaisempina vuosina on sattunut jopa, että lunta ei ole kerätty pois ennen sen sulamista. 28.12.2009 havaitsin lunta kasatun Humalistonkadun ja Yliopistonkadun pyöräteille ja ilmoitin asiasta kunnallistekniikkaliikelaitokselle 29.12.2009. Lumi on tämän jälkeen asianmukaisesti kerätty pois.

Tiedustelen seuraavaa:

·         Miten laki määrittelee pyöräteiden talvikunnossapitovelvoitteet

·         Millainen ohjeistus Turussa on pyöräteiden talvikunnossapidosta kunnossapidosta vastaaville, urakoitsijoille ja kiinteistöille.

·         Miten keskustan pyöräteihin rajautuvia kiinteistöjä on informoitu siitä, että kiinteistöiltä kertyvää lunta ei ole lupa kasata keskustan pyöräteille.

·         Onko talvikunnossapidossa käytössä esimerkiksi sakkomaksut ohjeita rikkoville urakoitsijoille tai kiinteistöille samaan tapaan kuin joukkoliikenne

Pyydän vastausta tiedusteluun kaupunginhallituksen kokoukseen 8.2.2010.

Mikäli valmistelussa havaitaan tarvetta muuttaa ohjeistusta vastaamaan lakia, on tällaiset tarkistukset syytä tehdä välittömästi.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää tiedustelun asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupKiinteistöliikelaitos