Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta64715.12.20092 Ykt
Kaupunginhallitus2511.01.20104 Yj

14543-2008 (634, 611)

Maaria-Ilmaristen ulkoilureittisuunnitelmaluonnos

Tiivistelmä:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston yleiskaavatoimisto on valmistellut luonnoksen Maaria-Ilmaristen ulkoilureittisuunnitelmaksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyisi Maaria-Ilmaristen ulkoilureittisuunnitelmaluonnoksen asettamisen julkisesti nähtäväksi.

Ympkaalk § 647

Yleiskaavatoimisto/Tuuli Vesanto 7.12.2009/20-09:

Yleiskaavatoimisto on laatinut 16.11.2009 päivätyn ulkoilureittisuunnitelmaluonnoksen Turun Maariaan ja Liedon Ilmarisiin. Kohdealue on pääpiirteissään sama kuin vireillä olevan Maaria-Ilmaristen osayleiskaavan alue.

Ulkoilulaki seudullisen ulkoilureittisuunnittelun apuna

Seudulliselle ulkoilureittisuunnittelulle on tarvetta erityisesti kasvukeskuksissa. Ulkoilulain mukainen ulkoilureittisuunnitelma ja ulkoilureittitoimitus ovat keino perustaa laajojakin ulkoilureitistöjä. Ulkoilulaki mahdollistaa ulkoilureitin perustamisen kiinteistön kautta, mikäli se on yleisen ulkoilutoiminnan kannalta tärkeää eikä siitä aiheudu huomattavaa haittaa kiinteistölle. Kun ulkoilureittisuunnitelmassa osoitetut reitit määritellään ulkoilureittitoimituksen avulla, voidaan saada aikaan katkeilematon reitistö, jonka pysyvyys on turvattu tulevaisuudessakin.

Turun kaupunkiseudulla ryhdyttiin laatimaan ulkoilulain mukaista ulkoilureittisuunnitelmaa alueelle, joka ulottuu Turun Maariasta Liedon Ilmarisiin. Selkeän reitistön myötä kokonaisuus palvelee nykyisiä ja tulevia käyttäjiään entistä paremmin.

Kohdealue

Maaria-Ilmarinen valikoitui ulkoilureittisuunnitelman kohdealueeksi mm. seudullisen virkistysarvonsa takia. Alue sijaitsee pääosiltaan Turun varavesilähteeksi padotun Maarian altaan itäpuolella.

Kohdealueen pohjoisosan vahvuuksia ovat vesistö, laajat metsät ja vaihteleva maisema, ja sillä on edellytyksiä kehittyä nykyistäkin houkuttelevammaksi. Kohdealueen eteläosa puolestaan ulottuu Aurajokilaakson valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. Kansallismaisemassa kulkee jo Aurajoen pyöräilyreitti.

Suhde Maaria-Ilmaristen osayleiskaavaan

Maaria-Ilmaristen valintaa kohdealueeksi puolsi myös alueen kaavoitustilanne. Turun ja Liedon yhteinen Maaria-Ilmaristen osayleiskaava oli jo tullut vireille, ja ulkoilureittisuunnitelmaa voitiin alkaa valmistella sen rinnalla. Näin ollen molempien tavoitteita on pystytty sovittamaan yhteen.

Myös päätöksenteon ja nähtävillä olon osalta osayleiskaavan ja ulkoilureittisuunnitelman on tarkoitus edetä samaan tahtiin. Tavoitteena on, että molemmat hyväksytään samanaikaisesti, mutta kummastakin tehdään erilliset päätökset.

Vuorovaikutteinen suunnittelu

Suunnittelutyön tärkeä lähtökohta oli alueen asukkaiden ja käyttäjien paikallistuntemus, tarpeet ja näkemykset. Niitä koottiin mm. kyselyn avulla sekä 15 työpajassa, joita järjestettiin eri ihmisryhmille esikoululaisista senioreihin. Lisäksi on pidetty palavereja alueella toimivien järjestöjen kanssa.

Ulkoilureittihanketta on esitelty osallisille yleisötilaisuuksissa sekä suunnittelun alkuvaiheessa että suunnitelman edettyä alustavaksi luonnokseksi.

Viranomaistahoista tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat olleet Turun kaupungin ja Liedon kunnan kaavoituksen ja liikunnan edustajat sekä Kiinteistöliikelaitos.

Ulkoilureittisuunnitelman ratkaisut

Ulkoilureittisuunnitelmassa esitetty reitistö rakentuu kauniina ja tärkeinä pidettyjen paikkojen varaan johtaen esim. näköalakallioille, hienoihin luontokohteisiin, kulttuurimaisemiin ja veden äärelle.

Valtaosa esitetyistä ulkoilureiteistä on rakentamattomia patikkapolkuja, mutta mm. niittymäisillä rannoilla rakennetut ulkoilureitit ovat tarpeen. Pyöräiltäviä yhteyksiä tarvitaan mm. Jäkärlän ja Ilmaristen taajamien välille. Oman lisänsä reittien varsille tuovat erilaiset virkistyskäyttöön liittyvät toiminnot, kuten levähdyspaikat, nuotiopaikat ja laiturit.

Myös ravi- ja ratsastuskäyttöön on osoitettu omat reittinsä. Kohdealueella sijaitsee Metsämäen ravirata sekä lukuisia talleja, ja alue soveltuu hyvin nykyistä laajemmankin ravi- ja ratsastustoiminnan keskukseksi. Hevosreittien toteuttaminen edistää hevosurheilukeskuksen toteutumista ja parantaa samalla alueella liikkuvien turvallisuutta.

Reittien toteuttaminen

Ulkoilureittien perustamiseksi pidetään paikalla ulkoilureittitoimitukset, joista vastaa maanmittaustoimisto. Maan käyttöoikeuden luovuttamisesta ulkoilureittiä varten sekä vahingoista ja haitoista maksetaan korvaukset maanomistajille.

Reittien toteuttaminen ja ylläpito kuuluvat Turun kaupungille ja Liedon kunnalle.

Osaksi laajempaa seudullista reitistöä

Ulkoilureittisuunnitelman reitit yhdistyvät mm. seudulliseen Aurajoen pyöräilyreittiin. Reitistöä kannattaisi jatkaa kohdealueen ulkopuolella myös muihin suuntiin, jolloin saataisiin aikaan laajempi seudullinen ulkoilureitistö. Jos Maarian altaan eteläkärkeen ulottuvaa reittiä jatkettaisiin Vähäjoen vartta etelään Koroistenniemelle saakka, Turku voisi saada joen ja altaan varaan rakentuvan keskuspuiston.

Samoja ulkoiluun liittyviä tarpeita kuin Maaria-Ilmarisissa on eri puolilla Turun kaupunkiseutua. Ulkoilureittisuunnitelman laadinnasta ja toteuttamisesta saatavia kokemuksia voidaan hyödyntää, jos ulkoilureittisuunnitelmia laaditaan tulevaisuudessa muuallekin.

Valmistunut aineisto

Ulkoilureittisuunnitelmakartan lisäksi on valmisteltu selostus, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti mm. hankkeen juridisesta perustasta, suunnittelualueesta, suunnitelman valmistelun ja toteuttamisen vaiheista, osallistumisesta ja suunnitelman ratkaisuista perusteineen. Suunnitelmakartta ja selostus viedään käsittelyihin sekä Turussa että Liedossa.

Lisäksi aineistoon kuuluu kiinteistökartta ja -taulukko, jotka on tehty erikseen kummankin kunnan osalta.

Liite 1Ulkoilureittisuunnitelman luonnoskartta 16.11.2009

Liite 2Luonnoksen selostus 16.11.2009

Liite 3Kartta ja taulukko kiinteistöistä, joiden alueelle Turussa sijaitsevat ulkoilureittitoimituksella määriteltävät reitit ulottuvat 16.11.2009

Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 16.11.2009 päivätty Maaria-Ilmaristen ulkoilureittisuunnitelmaluonnos hyväksytään, asetetaan julkisesti nähtäville ja siitä pyydetään lausunnot kuntien eri toimialoilta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 25

Liite 1Maaria-Ilmaristen ulkoilureittisuunnitelmaluonnoksen selostus (vain sähköisenä)

Liite 2Ulkoilureittisuunnitelman luonnoskartta

Oheismateriaali 1Kartta ja taulukko kiinteistöistä, joiden alueelle Turussa sijaitsevat ulkoilureittitoimituksella määriteltävät reitit ulottuvat 16.11.2009

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä yleiskaavatoimiston laatiman 16.11.2009 päivätyn Maaria-Ilmaristen ulkoilureittisuunnitelmaluonnoksen asettamisen julkisesti nähtäville.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi.

Jakelu

tiedYmpäristö- ja kaavoituslautakunta
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto


Liitteet:

Ympkaalk § 647
Liite 1:Ulkoilureittisuunnitelman luonnoskartta 16.11.2009
Liite 2:Luonnoksen selostus 16.11.2009
Liite 3:Kartta ja taulukko kiinteistöistä, joiden alueelle Turussa sijaitsevat ulkoilureittitoimituksella määriteltävät reitit ulottuvat 16.11.2009

Kh § 25
Liite 1:Maaria-Ilmaristen ulkoilureittisuunnitelmaluonnoksen selostus (vain sähköisenä)
Liite 2:Ulkoilureittisuunnitelman luonnoskartta