Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus55619.10.2009 Yj
Kaupunginhallitus69815.12.200911 Yj

5696-2005 (642, 658)

Vastaus kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randellin Pinellaa koskevaan selvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell on 19.10.2009 § 556 tehnyt Pinellaa koskevan selvityspyynnön. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi annettavan selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 556

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell 19.10.2009:

”Kaupunginhallitukselle tuodaan viipymättä selvitys koskien Pinellaa koskevien päätösten toimeenpanon tilannetta.”

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 698

Kiinteistöliikelaitos, Esa Mettälä 8.12.2009:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell on pyytänyt selvitystä koskien Pinellaa koskevien päätösten täytäntöönpanon tilannetta.

Kiinteistölautakunta on 13.8.2008 § 492 päättänyt myydä Porthanin puiston viereisellä alueella, tontilla II-26-1 (853-2-26-1) sijaitsevat rakennukset Gylichin Pylväikkö ja Puistoravintola Pinella 10.100 euron kauppahintaan Saga Palvelut Oy:lle oman tai perustettavan yhtiön lukuun sekä vuokrata rakennuksen ostajalle kyseisen tontin. Päätöksessä on edellytetty, että ostaja maksaa myyjän tilille kauppahinnan maksamisen vakuudeksi käsirahan 27.8.2008 mennessä, käsirahan suuruus on 4 % kauppahinnasta. Kauppakirjan ja maanvuokrasopimuksen ehdot on kaupunginhallitus vahvistanut päätöksessään 2.6.2008 § 355.

Kiinteistölautakunnan päätöksen jälkeen Saga Palvelut Oy on maksanut rakennuksesta käsirahan 404 euroa 22.8.2008 ja loppuosan kauppahinnasta 9.696 euroa 26.9.2008. Vaikka kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu, kauppakirja on edelleen allekirjoittamatta. Kauppakirjan ja maanvuokrasopimuksen voimassaolo on sidottu toisiinsa eikä sopimuksia voi erottaa toisistaan. Tämä on luonnollista, koska rakennusta ja maapohjaa ei voi myöskään konkreettisesti erottaa toisistaan, jolloin niiden omistus tai hallinta pitää olla koko ajan samalla taholla.

Maanvuokrasopimuksen allekirjoituksen esteenä on ollut vuokrasopimuksessa edellytetyn peruskorjausvelvoitteen täyttämisen vakuus, joka on määrältään 1.800.000 euroa. Vakuuden järjestäminen on ollut haasteellista, varsinkin muuttuneessa taloudellisessa tilanteessa. Ostaja olisi ollut valmis allekirjoittamaan maanvuokrasopimuksen ja toimittamaan vakuuden myöhemmin, mutta tällainen menettely taas ei olisi ollut eikä ole kaupungin edun kannalta toivottava. Tämän vuoksi Kiinteistöliikelaitos on vaatinut vakuuden toimittamista samanaikaisesti, kun maanvuokrasopimus allekirjoitetaan.

Vakuuden lisäksi maanvuokrasopimuksen ja kauppakirjan allekirjoittamisen viivästymisen syynä ovat olleet arkeologisiin kaivauksiin liittyvien epävarmuustekijöiden tuomat haasteet. Kaivauksissa mahdollisesti tehtävät löydökset saattavat aiheuttaa tarpeen hankkeen suunnitelmien uudistamiseen suurelta osin. Ostajan kannalta pahimmassa tapauksessa koko hankkeen toteuttaminen ajatellulla konseptilla saattaa tulla mahdottomaksi. Tällöin ostaja olisi tilanteessa, jossa se ei pysty täyttämään sopimusvelvoitteitaan eikä tule myöskään koskaan saamaan minkäänlaista tuottoa sijoittamalleen pääomalle. Arkeologisten kaivausten laajuus ja tehtävät löydökset vaikuttavat hyvin oleellisesti siihen riskiin, jonka ostaja hankkeeseen ryhtyessään ottaa. Tämän taloudellisen riskin suuruutta ja toisaalta sen minimoimista on selvitetty ostajan taholta yhteistyössä Kiinteistöliikelaitoksen ja museokeskuksen kanssa.

Taloudellinen riski kuuluu lähtökohtaisesti ostajalle, joka saa myös onnistumisen myötä mahdollisesti tulevan taloudellisen hyödyn. Toisaalta, mikäli arkeologisissa kaivauksissa tehdään sellaisia arvokkaita löytöjä, jotka estävät tai vaikeuttavat merkittävästi ostajan suunnitelmien toteutumista, ei ole kohtuullista, että tällaiset Turun kulttuurihistoriasta johtuvat kustannukset jäävät yksinomaan yksityisen tahon kannettavaksi. Tämän vuoksi Kiinteistöliikelaitos ja ostaja ovat neuvotelleet arkeologisissa kaivauksissa mahdollisesti löytyvien säilytettävien rakenteiden aiheuttamien lisäkustannusten kustannusjaosta osapuolten kesken.

Kiinteistöliikelaitoksen ja Saga Palvelut Oy:n tavoitteena on, että rakennuksen kauppakirja, maanvuokrasopimus ja muinaismuistolain nojalla säilytettäviä rakenteita koskeva sopimus saadaan allekirjoitettua ennen vuoden 2009 joulua.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randellin selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos
tiedRandell Aleksi