Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta56110.11.20092 Ymp
Kaupunginhallitus63223.11.20093 Yj

11905-2009 (235)

Lausunnon antaminen Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Saaristomeren Meripuolustusalueen ympäristölupahakemuksesta

Tiivistelmä:

Saaristomeren Meripuolustusalue on jättänyt Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristölupahakemuksen, joka koskee olemassa olevaa laivojen korjaustelakkatoimintaa Pansiossa. Kaupunginhallituskäsittelyä varten on pyydetty ympäristöterveydenhuollon, aluepelastuslaitoksen sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunnot.

Lounais-Suomen ympäristökeskus 24.9.2009:

 

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireillä Saaristomeren Meripuolustusalueen ympäristölupahakemus. Hakemus koskee olemassa olevaa laivojen korjaustelakkatoimintaa Pansiossa Turun kaupungissa.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään asettamaan ympäristölupahakemusta koskeva kuulutus kaupungin ilmoitustaululle 30 päivän ajaksi nähtäville. Kuulutusaika (30 päivää) lasketaan siitä päivästä lähtien, kun kuulutus on asetettu nähtäville ilmoitustaululle.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään hankkimaan lausunnot hakemuksesta terveydensuojeluviranomaiselta sekä harkintansa mukaan kaupungin muilta toimielimiltä ja liittämään ne hakemusasiakirjoihin ja antamaan lausuntonsa ympäristökeskukselle 13.11.2009 mennessä sekä palauttamaan hakemusasiakirjat ja kuulutus nähtävilläolomerkinnöin varustettuna. Määräajan noudattamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista ympäristökeskuksessa.

 

Asiakirjat sisältävät ei julkista materiaalia, joka on tarkoitettu vain viranomaiskäyttöön eikä si laiteta yleisesti nähtäville.

 

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt erikseen lausuntoa Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnalta.

 

Lisätietoja asiasta antaa ylitarkastaja Pirjo Gyllenberg, puh.040 769 9032.

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen 26.10.2009:

 

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireillä Saaristomeren Meripuolustusalueen ympäristölupahakemus. Hakemus koskee olemassa olevaa laivojen korjaustelakkatoimintaa Pansiossa Turun kaupungissa. Korjaustoiminta käsittää alusten ylösnoston, korkeapainepesun, suihkupuhdistusta, maalausta ja huoltotöitä. aiempi metallityö on osin muuttumassa lasikuiturakenteisten huoltoon, joka on päästöjen suhteen kevyempää. Melua seurataan ympäristömittauksilla.

 

Toiminnassa ympäristöä likaavat pesuvedet, puhallusjäte, pöly (maali, ruoste), maalisumu ja -hilse. Pieniä määriä näitä kulkeutuu veden ja tuulen mukana mereen ja maaperään.

 

Maaperän raskasmetalli-, PAH- ja PCB-pitoisuudet ylittävät niille asetettavat raja-arvot. Maaperä on luokiteltava voimakkaasti pilaantuneeksi. Mikäli alueen käyttö tulevaisuudessa muuttuu, maaperä on kunnostettava.

 

Mittausten (Ramboll) mukaan melun ohjearvojen ylittymistä mittaustarkkuus huomioiden ei varmuudella voida sulkea pois. Melu ei kuitenkaan ole impulssimaista eikä kapeakaistaista.

 

Nykyisen kaltaisen toiminnan jatkamisesta ei jo aiheutettu haitta merkittävästi pahene. Telakkatoiminnan haitat eivät nähtävästi juuri ulotu telakka-alueen ulkopuolelle. Käyttötarkoituksen mahdollisesti joskus muuttuessa pilaantunut maaperä on kunnostettava.

Johtava palotarkastaja Mika Viljanen 10.11.2009:

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on tutustunut esitettyyn materiaaliin, joka koskee Saaristomeren Meripuolustusalueen korjaustelakka-alueen ympäristölupahakemusta.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos ilmoittaa pyydettynä lausuntonaan, ettei sillä ole huomauttamista ympäristölupahakemukseen.

Öljyntorjunnantoimintaohjeisiin tulee lisätä kohta, jossa sisäisen ilmoitusprosessin lisäksi alueella tapahtuvasta öljyvahingosta tulee aina tehdä ilmoitus myös alueen pelastusviranomaiselle.

 

 

Ympkaalk § 561

Ympäristönsuojelutoimisto 3.10.2009 / Helena Pakkala, Olli-Pekka Mäki, Fredrik Klingstedt

ASIA

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausuntoa Saaristomeren Meripuolustusalueen ympäristölupahakemuksesta. Hakemus koskee olemassa olevaa laivojen korjaustelakkatoimintaa Pansiossa. Telakka sijaitsee kiinteistöillä Pansio Rno:t 38-6 ja 38-8.

Toiminta on lupavelvollista YSA 1 § 1g) telakka –mukaisesti, joka 6 § kohdan 2 d) mukaan on ympäristökeskuksessa käsiteltävä lupa-asia. Lupahakemus on tullut vireille 29.5.2008, jonka jälkeen sitä on täydennetty mm. meluselvityksellä. Toiminnalla ei ole aikaisempaa ympäristölupaa. Ns. VOC-asetusta ei sovelleta.

TOIMINTA

Telakkatoimintaa on alueella harjoitettu sodanjälkeisistä ajoista, ensin Valtion Laivatelakka ja sen jälkeen Valmet Pansion Telakka. Varsinaista laivakorjaustoimintaa on harjoitettu 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Alueen siirryttyä Puolustusministeriön haltuun siellä on suoritettu merivoimien alusten vuositelakointeja ja huoltoja. Telakka on Merivoimille erittäin tärkeä, koska se mahdollistaa alusten telakointi- ja huoltoaikojen itsenäisen suunnittelun. Oma telakka luo puitteet myös nopeille suunnitelmien ulkopuolisille telakoinneille (mm. vaurio- ja vuototapaukset).

Vuosittaisten telakointien määrä on keskimäärin 20 alusta maaliskuun ja marraskuun välisenä aikana. Alusten koko vaihtelee 45 – 450 tonniin. Käytössä on kaksi telakointialustaa (300 t ja 800 t). Vakituisia työntekijöitä on viisi, jonka lisäksi tarvittaessa muuta henkilöstöä. Päivittäinen työaika ajoittuu pääsääntöisesti arkipäiviin klo 07 – 18, tapauskohtaisesti pidempään ja tarvittaessa satunnaisesti viikonloppuisin.  

Alueella harjoitetaan laivojen telakointia ja kunnossapitopalveluja, johon kuuluvat telakointipetien asennus tai valmistus, nostot ja laskut, alusten korkeapainepesu, suihkupuhdistus, maalaus sekä telakointiin mahdollisesti ulkopuolisilta tilatut erilliset työt ja korjaukset. Pääasiassa työ on alusten korkeapainepesua, suihkupuhdistusta ja maalausta. Jatkossa telakoidaan todennäköisesti enemmän lasikuituisia kuin metallisia aluksia, jolloin puhdistuksesta aiheutuvat päästöt ovat kevyempiä. Alueella käytetään telakan omia, ulkopuolisen urakoitsijan tai satamapalvelukeskuksen työkoneita. Telakka-alueella ei ole yleistä liikennettä.

Suihkupuhdistukseen käytetään kvartsihiekkaa (3 t/a) ja nikkelikuonaa (30 t/a). Alusten pohjan ja runkojen maalaukset tehdään kaksikomponenttiruiskulla ja korkeapaineruiskulla, osa maalauksista suoritetaan telalla tai pensselillä. Suihkupuhdistukseen kuluu n. 90 m3/a vesijohtovettä. Telakan alueella sijaitsee maalien ja liuottimien työnaikainen teräksinen ex-suojattu säilytyskontti. Toiminnassa käytetään varalaitteena polttomoottorikäyttöistä paineilmakompressoria, johon polttoaine tankataan 2000 litran polttoaineperäkärrystä. Dieselpolttoainetta kuluu 2 t/a. Maaleja käytetään vuodessa alla 5.000 tonnia ja ohenteita noin 650 litraa.

Telakka on ollut väliaikaisessa käyttökiellossa maanpainuman takia, alusten maihinvetopaikan pohja on sortunut. Telakka on tarkoitus kunnostaa vuoden 2010 aikana.

YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Suihkupuhdistuksesta ja korkeapainemaalauksesta aiheutuvien pöly-, maalisumu- ja meluhaittojen arvioidaan rajoittuvan telakan välittömään läheisyyteen.

Korkeapainepesu irrottaa lian ja hilseilevän maalin kohteesta ja näitä komponentteja saattaa kulkeutua rantaveteen. Nikkelikuonaa ei saada puhalluksen jälkeen talteen, vaan sitä putoaa alustalle ja puhallettavan kohteen lähiympäristöön, josta sitä voi sadevesien ja korkeapainepesuveden mukana ajautua pieniä määriä rantaveteen. Puhalluskuona, puhallettavasta kohteesta irtoava maali, ruoste tai pölyävä irtoaines laskeutuu lähialueelle ja veden pinnalle. Hienojakoinen maalisumu saattaa tuulen mukana levitä ympäristöön ja myös jonkin verran vesistöön.

Telakalla on tehty arvio mahdollisista ympäristöriskeistä ja niiden minimoinnista. Riskit ovat tulipalojen lisäksi öljy- ja kemikaalivuodot maaperään ja veteen, joita on tarkasteltu eri työvaiheiden osalta. Telakalla ja aluksissa olevat ainemäärät ovat kuitenkin varsin vähäisiä ja ongelmat aiheutuvat lähinnä niiden joutuessa veteen. Häiriötilanteessa toimitaan Saaristomeren Meripuolustusalueen Pelastustoimintasuunnitelman mukaan.

Toiminnan vaikutuksia Ruissaloon ei ole tarkastelu tekemällä Natura-2000 esiarviota.

Pohjasedimentit ja maaperä

Telakan edustan pohjasedimenteissä on ollut runsaasti haitta-aineita kuten raskasmetalleja ja orgaanisia yhdisteitä, erityisesti organotinoja. Senaattikiinteistöt sai Länsi-Suomen ympäristölupavirastolta luvan Pansion sotasataman ruoppaamiseen toukokuussa 2006. Ruoppaukset suoritettiin loppuvuonna 2007 ja pilaantuneet sedimentit, yhteensä 2700 m3, läjitettiin Turun Sataman rakentamaan Pansion eristyspengeraltaaseen ja stabiloitiin prosessistabiloinnilla.

Suoritettujen maaperätutkimusten mukaan tutkitun alueen maaperä on lievästi tai voimakkaasti pilaantunut raskasmetalleilla, PAH- ja/tai PCB- yhdisteillä ja/tai öljyhiilivedyillä. Selvityksen mukaan maaperästä ei aiheudu merkittävää terveysriskiä eikä maaperän lisätutkimuksiin tai kunnostukseen ole välitöntä tarvetta, mikäli alueen käyttötarkoitus säilyy nykyisellään.

Melu

Telakkatoiminnan meluisimmaksi yksittäiseksi toiminnoksi arvioitiin hiekkapuhallus, jonka aiheuttaman melun leviämisestä tehtiin selvitys. Hiekkapuhallukseen kuuluu itse puhaltamisen lisäksi kompressorien ja hiekkasäiliöiden melu. Mittauksia suoritettiin sekä hiekkapuhalluspaikan välittömässä läheisyydessä että Ruissalon vastarannalla kahdessa kohteessa. Ruissalon puolella Ajatinluodolla tehdyssä lähimmässä mittauspisteessä ääni oli kuultavissa, mutta mittausarvo jäi 42 dB(A):n tasoon. Hieman lännempänä olevassa mittauspisteessä ääntä ei voinut erottaa taustamelusta. Tulosten perusteella ja ottaen huomioon mittausepävarmuuden (+-6 dB) toiminnasta aiheutuva melu ei ylitä päiväajan ohjearvoa 55 dB Ruissalossa. Myös loma-asutuksen ja luonnonsuojelualueiden ohjearvon 45 dB alittuu molemmissa kohteissa, mutta mittausepävarmuus huomioiden sitä ei voida varmuudella sanoa. Hiekkapuhallustoimintaa on n. viisi tuntia päivässä, mikä alentaa sen osuutta kokonaismelusta. Ruissaloon kantautuva melu ei ole iskumaista tai kapeakaistaista.

YMPÄRISTÖNSUOJELUTOIMISTON KANNANOTTO:  

Ympäristölupapäätöksessä tulee laitokselta edellyttää mm. seuraavaa:

Maaperän ja vesistön suojelu

Jätehuolto

Melu- ja pölypäästöt:

Tarkkailu

Oheismateriaali 1Yhteenveto lupahakemuksesta

Oheismateriaali 2Kartta

Koko lupahakemus on nähtävänä kokouksessa

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki.

Kh § 632

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Saaristomeren Meripuolustusalueen ympäristölupahakemuksesta ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää liittää lausuntonsa oheen ympäristöterveydenhuollon ja aluepelastuslaitoksen Saaristomeren meripuolustusalueen ympäristölupahakemuksesta antamat lausunnot.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen ympäristökeskus