Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta47911.11.2009
Kaupunginhallitus62623.11.20092 Pj

4096-2009 (131, 112)

Peruspalvelujohtajan viran täyttö

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 17.8.2009 § 426, että peruspalvelujohtajan virka julistetaan haettavaksi. Virkaa haki määräajassa 10 hakijaa, joista yksi on peruuttanut hakemuksensa. Peruspalvelulautakunta päätti 11.11.2009 esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että Riitta Liuksa on pätevin virkaa hakeneista. Kaupunginhallitukselle esitetään, että virkaan valitaan Riitta Liuksa.

Perla § 479

Kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 9.11.2009:

Peruspalvelujohtajan viran kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Lisäksi virkaan valittavalta vaaditaan hyvä suomen ja ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito.

Peruspalvelulautakunnan johtosäännön 8 §:n mukaan peruspalvelujohtajan ottaa kaupunginhallitus kuultuaan peruspalvelulautakuntaa.

Kaupunginhallitus päätti 17.8.2009 § 426, että peruspalvelujohtajan virka julistetaan haettavaksi. Hakuilmoitus peruspalvelujohtajan virkaan julkaistiin 19.9.2009. Hakuaika päättyi 9.10.2009. Virkaa haki määräajassa 10 hakijaa, joista yksi on peruuttanut hakemuksensa. 

Hakemusten perusteella kelpoisia hakijoita virkavaalissa ovat Juhani Grönlund, Kirsi Kottila, Esa Leppänen, Riita Liuksa, Hanna Mäkäräinen, ja Marianne Maass.  Kelpoisuus puuttuu kielitaidon osalta Johanna Turkilta ja Leena Leppäseltä. Harri Markkulan hakemuksesta ei ilme, että hänellä olisi riittävä johtajataito. Hakemuksessa ei ole myöskään mainintaa kielitaidosta.

Hakijoista Esa Leppänen, Riitta Liuksa ja Hanna Mäkäräinen ovat olleet soveltuvuustesteissä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, peruspalvelulautakunnan puheenjohtajisto sekä palvelusektorin apulaiskaupunginjohtaja ovat haastatelleet em. hakijoita 30.10.2009.

Soveltuvuustestien tulokset on nähtävissä ennen kokousta ryhmähuoneissa ja kokouksen aikana kokoushuoneessa.

Hallintosäännön 12 § mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Tällöin puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana.

Käsillä olevassa asiassa on olemassa hallintosäännön tarkoittama erityinen syy puheenjohtajan esittelylle. Vt. peruspalvelujohtaja on itse hakijana ja valittava peruspalvelujohtaja tulee olemaan muiden mahdollisten esittelevien viranhaltijoiden esimies, minkä vuoksi lautakunnan puheenjohtajan tulee esitellä asia.

Peruspalvelulautakunnan johtosäännön 2 §:n mukaan lautakunnan sihteerinä toimii lautakunnan määräämä viranhaltija. Lautakunta voi johtosäännön nojalla päättää nimetä sihteeriksi yksittäisen pykälän käsittelyn ajaksi muun viranhaltijan kuin vakinaisena sihteerinä toimivan.  

Peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja Juhani Leppä 9.11.2009:

Lautakunnan varapuheenjohtaja Rosenlöf ja puheenjohtaja Leppä osallistuivat 30.10.2009 edellä mainittujen kolmen hakijan haastatteluun. Yhteenvetona soveltuvuustesteistä sekä henkilöiden haastattelusta voidaan todeta seuraavaa:

Kaikki kolme hakijaa ovat kelpoisia virkaan. Ehdokkaiden paremmuutta vertailtaessa tulee täsmentää sitä, mitä ominaisuuksia viran valinnassa painotetaan. Soveltuvuustestaajan näkemys kunkin hakijan vahvuuksista ja heikkouksista tehtävän hoidon kannalta on esitetty soveltuvuustutkimusraportissa.

Peruspalvelulautakunnan alaisessa organisaatiossa on meneillään historiansa merkittävin muutosprosessi. Sen onnistunut läpivienti edellyttää vahvaa ja määrätietoista johtajuutta, organisaation tuntemusta sekä kykyä sitouttaa henkilökunta asetettuihin haasteellisiin tavoitteisiin. Luottamusmiesorganisaation tuntemusta on myös pidettävä erittäin tärkeänä asiana.

Soveltuvuustestien ja haastattelujen perusteella Riitta Liuksa täyttää parhaiten nämä vaatimukset. Hänen valintansa peruspalvelujohtajaksi tuo muutosprosessiin sen kaipaamaa jatkuvuutta. Liuksa on myös ainoa hakijoista, jolla on kokemusta ison organisaation johtamisesta.

Esitän, että lautakunnan sihteeriksi määrätään tämän pykälän ajaksi kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen.

Peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja Juhani Leppä:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan esittelyn pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä ja että sihteeriksi määrätään tämän pykälän ajaksi kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen.

Lisäksi peruspalvelulautakunta päättää esittää peruspalvelujohtajan viran täytöstä edellä olevan lausuntonaan kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 626

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 16.11.2009:

Yhdyn peruspalvelulautakunnan 11.11.2009 lausuntoon hakijoiden pätevyysjärjestyksestä ja esitän, että Riitta Liuksa valitaan peruspalvelujohtajan virkaan.

Soveltuvuustestien tulokset ja hakemusasiakirjat ovat nähtävillä keskushallinnossa, johdon sihteeri Paula Niemisellä puh. 050 559 0285, ennen kokousta ja kaupunginhallituksen kokouksessa.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että peruspalvelujohtajan virkaan valitaan Riitta Liuksa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoGrönlund Juhani
aoKottila Kirsi
aoLeppänen Esa
aoLeppänen Leena
aoMaass Marianne
aoMarkkula Harri
aoMäkäräinen Hanna
aoTurkki Johanna
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedPeruspalvelulautakunta
tpvLehmusto Airi
aoLiuksa Riitta