Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus61423.11.200910 Kj

13838-2009 (001)

Lausunnon antaminen oikeusministeriölle Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoituspaikasta

Tiivistelmä: -

Kh § 614

                                          Johtava kaupunginsihteeri Reino Tiainen:

 

Rangaistusten täytäntöönpanosta ja tutkintavankeuden toimeenpanosta vastaavalla rikosseuraamusalalla on valmisteltavana organisaatiouudistus, jossa Rikosseuraamusvirasto, Kriminaalihuoltolaitos ja Vankeinhoitolaitos on tarkoitus yhdistää yhdeksi viranomaiseksi, Rikosseuraamuslaitokseksi.

 

Rikosseuraamuslaitos koostuisi keskushallinnosta, valtakunnallisesta terveydenhuoltoyksiköstä sekä kolmesta rikosseuraamusalueesta. Rikosseuraamusalueet puolestaan koostuisivat arviointikeskuksesta (nykyiset sijoittajayksiköt), yhdyskuntaseuraamustoimistoista (nykyiset Kriminaalihuoltolaitoksen aluetoimistot) sekä vankiloista.

 

Rikosseuraamusalueita tulisi esityksen mukaan olemaan kolme: Etelä-Suomen rikosseuraamusalue, Länsi-Suomen rikosseuraamusalue sekä Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue.

 

Oikeusministeriö on 4.11.2009 päivätyllä ja 5.11.2009 keskushallintoon saapuneella lähetteellä pyytänyt alueellistamisasetuksen 7 §:än viitaten Turun ja Tampereen kaupungeilta lausuntoa Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoituspaikasta. Erityisesti on pyydetty tietoa seuraavista seikoista:

-Miten Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoittaminen kuntaanne tukisi alueen taloutta?

-Mitkä ovat kuntanne vetovoimatekijät, toisin sanoen mitä alueella on tarjota sinne mahdollisesti sijoitettavalle yksikölle ja sinne mahdollisesti siirtyvälle henkilöstölle?

-Mitkä ovat kunnan mahdollisuudet tarjota asianmukaiset toimitilat sinne mahdollisesti siirtyvälle toimijalle?

-Onko alueella niin sanottua osaamisklusteria, jonka kehittymistä Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen siirtyminen sinne tukisi?

 

Rikosseuraamuslaitoksen toimipaikka-asiaa käsitellään alueellistamisen koordinaatioryhmässä 24.11.2009 sekä hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä 3.12.2009. Em. aikataulujen tiukkuuden vuoksi lausuntoa on pyydetty jo 18.11.2009 mennessä.

 

Oikeusministeriölle on 18.11.2009 toimitettu liitteen mukainen lausunto Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoituspaikasta. Em. lyhyen lausuntoajan takia ei lausuntoa ole ollut mahdollista etukäteen saattaa kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Liite 1Oikeusministeriölle annettu lausunto

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä oikeusministeriölle annetun lausunnon Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen sijoituspaikasta tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kh § 614
Liite 1:Lausunto