Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus61123.11.20097 Kj

11328-2009 (033)

Lausunnon antaminen VVO Asunnot Oy:n hakemuksesta eräiden kohteiden vapauttamisesta aravarajoituslain mukaisista rajoituksista

Tiivistelmä:

VVO Asunnot Oy on hakenut Asumisen rahoitus- ja kehityskeskukselta (ARA) vapautusta eräiden Turussa sijaitsevien kohteiden vapauttamisesta aravarajoituslain mukaisista rajoituksista. Yhtiö on pyytänyt Turun kaupungin puoltoa hakemukselleen. Vapautushakemus koskee yhteensä 101 asuntoa. Ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on 6.11.2009 antamassaan lausunnossa ilmoittanut kantanaan, että Turun kaupunki voi puoltaa VVO Asunnot Oy:n hakemusta sillä edellytyksellä, että VVO Asunnot Oy ja ARA pääsevät yksityisoikeudelliseen sopimukseen vapautettavien kohteiden hallinnasta.

Kh § 611

VVO Asunnot Oy 10.9.2009:

Taustaa

VVO -konserniin kuuluva, yleishyödyllinen VVO Asunnot Oy on hakenut Asumisen rahoitus- ja kehityskeskukselta (ARA) vapautusta yhteensä 1811 asunnon kokonaisuudelle. Vapaaksi haettava kokonaisuus on aikanaan muodostanut Avarra-Asunnot Oy:n, jonka VVO Asunnot Oy osti vuonna 2002 VR-yhtymältä. Avarra-Asunnot Oy on sittemmin fuusioitu osaksi VVO Asunnot Oy:tä.

Vapaaksi haettava kokonaisuus on Suomen oloissa ainutlaatuinen siinä suhteessa, että kohteet ovat pitkään olleet vapaarahoitteisia vuokrataloja, jotka on rakennettu pääosin 1948-1956. Avarra-Asunnot Oy korjasi taloja vuosina 1986-2001 ja lainoitti korjaukset aravalainalla, jolloin kohteet ovat tulleet aravarajoitusten piiriin. VVO:n käsityksen mukaan muita vastaavan laajuisia korjauslainoituksesta johtuen aravarajoitusten piiriin siirtyneitä kokonaisuuksia ei ole.

Haettava vapautus ja sen perusteet

VVO hakee vapautusta kaikista aravarajoituslain tarkoittamista rajoituksista. Vapautus kaikista aravarajoituksista on välttämätöntä kohteiden vakuusarvon kannalta.

Vapautushakemuksen keskeinen peruste on VVO Asunnot Oy:n halu turvata uudistuotannon ja peruskorjaustoiminnan vaatimat omat varat sekä lisäksi varmistaa riittävä vakuusvaranto uudistuotannon ja korjausten vaatiman lainoituksen saantiin. Rahoitusmarkkinoiden viimeaikainen muutos on olennaisesti vaikeuttanut erityisesti yleishyödyllisten yhtiöiden rahoituksen saatavuutta.

Osana vapautusta VVO Asunnot Oy:n ja ARA:n on tarkoitus sopia yksityisoikeudellisella sopimuksella säännöistä ja menettelytavoista, joita VVO Asunnot Oy noudattaa omistaessaan ja hallitessaan vapautettua kokonaisuutta.

VVO Asunnot Oy:n toimiala on asuntojen vuokraus ja se omistaa noin 15200 asuntoa ympäri Suomea. Vapautushakemus ei muuta VVO Asunnot Oy:n toimialaa tai toiminnan luonnetta mitenkään.

VVO Turun kaupungissa

VVO -konsernilla Turussa 1848 asuntoa. Asunnoista 1430 sijaitsee konsernin yleishyödyllisessä ja 418 vapaarahoitteisessa osiossa. ARA:n käsittelyssä oleva vapautushakemus koskee 101 asuntoa Turussa. Kohteiden osoitteet ovat

Ratapihankatu 43

Ratapihankatu 45

Ratapihankatu 47

Karpiokatu 1

Hinkalokatu 3

Pyyntö

Pyydämme, että Turun kaupunki puoltaisi VVO Asunnot Oy:n hakemusta kohteiden vapauttamisesta aravarajoituslain tarkoittamista rajoituksista sillä edellytyksellä, että VVO Asunnot Oy ja ARA pääsevät yksityisoikeudelliseen sopimukseen vapautettavien kohteiden hallinnasta.

Yhteystiedot

VVO:ssa asiaa hoitavat kiinteistöjohtaja Eero Saastamoinen, puh. 0400 442 999 ja investointiyksikön johtaja Mikko Suominen, puh. 040 504 0915.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 6.11.2009:

Olen tiedustellut talouden vastuualueen näkemystä asiassa. Talouden vastuualue on näkemyksenään ilmoittanut, että VVO Asunnot Oy:n pyyntöön voidaan suostua.

Talouden vastuualueen näkemykseen viitaten totean kantanani, että Turun kaupunki voi puoltaa VVO Asunnot Oy:n hakemusta kohteiden vapauttamisesta aravarajoituslain tarkoittamista rajoituksista sillä edellytyksellä, että VVO Asunnot Oy ja ARA pääsevät yksityisoikeudelliseen sopimukseen vapautettavien kohteiden hallinnasta.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää puoltaa VVO Asunnot Oy:n hakemusta eräiden Turussa sijaitsevien kohteiden (yht. 101 asuntoa) vapauttamisesta aravarajoituslain mukaisista rajoituksista sillä edellytyksellä, että VVO Asunnot ja ARA pääsevät yksityisoikeudelliseen sopimukseen vapautettavien kohteiden hallinnasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVVO Asunnot Oy