Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta43701.09.20097 Ymp
Kaupunginhallitus46507.09.20092 Yj

7745-2009 (235, 021)

Lausunnon antaminen Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Ekoport Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Tiivistelmä:

Ekoport Oy on jättänyt Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristölupahakemuksen, joka koskee pilssivesien ja -öljyjen käsittelyä, kierrätysöljyn sekä dieselpolttoöljyn valmistusta osoitteessa Pansiontie 55. Kaupunginhallituskäsittelyä varten on pyydetty ympäristöterveydenhuollon, aluepelastuslaitoksen sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunnot.

Lounais-Suomen ympäristökeskus 4.6.2009:

 

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireillä Ekoport Turku Oy:n ympäristölupahakemus. Hakemus koskee pilssivesien ja -öljyjen käsittelyä, kierrätysöljyn sekä diesel-polttoaineen valmistusta. Kyseessä on toiminnan olennainen muutos. Yhtiö hakee myös lupaa aloittaa laajentunut toiminta lupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 101 §). Laitos sijaitsee Turussa osoitteessa Pansiontie 55.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään asettamaan ympäristölupahakemusta koskeva kuulutus kaupungin ilmoitustaululle 30 päivän ajaksi nähtäville. Kuulutusaika (30 päivää) lasketaan siitä päivästä lähtien, kun kuulutus on asetettu nähtäville ilmoitustaululle.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään hankkimaan lausunnot hakemuksesta harkintansa mukaan muilta toimielimiltä, liittämään ne hakemusasiakirjoihin ja antamaan lausuntonsa ympäristökeskukselle 7.8.2009 mennessä sekä palauttamaan hakemusasiakirjat ja kuulutus nähtävilläolomerkinnöin varustettuna. Määräajan noudattamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista ympäristökeskuksessa.

 

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt erikseen lausuntoa Turun ympäristönsuojelutoimistolta.

 

Lisätietoja asiasta antaa ylitarkastaja Petri Hiltunen, puh. 040 769 9039

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen 20.7.2009:

Ekoport Oy hakee ympäristölupaa toiminnassa olevan laitoksen oleelliseen muutokseen. Laitos käsittelee Pansiossa Pansiontie 55 laivojen pilssivesiä ja -öljyjä erottamalla niistä öljyä, vettä ja kiintoainesta. Erotettu öljy myydään käytettäväksi raskaan polttoöljyn tapaan. Laitoksen kapasiteetti kasvaa 12.000 t:sta/a 20.000 t:iin /a. Konversiolaitoksen valmistumisen jälkeen laitos tuottaa myös dieselöljyä.

Laitoksen läheisyydessä on mahdollisesti häiriytyviä kohteita Pansion ala-aste 380 m, päiväkoti 430 m, seurakuntakoti 400 m, nuorisotalo 190 m ja urheilukenttä 230 m. Häiriötä voisi tuottaa laitoksen kuormaliikenne melua tuottavana tai krakkauksen yhteydessä syntyvät hiilivedyt voivat olla haisevia yhdisteitä. Näitä häiriöitä ei voi pitää tässä mittakaavassa merkittävinä.

Hakemuksen mukaisesta toiminnasta ei odoteta aiheutuvan merkittävää terveydellistä haittaa.

Pelastuspäällikkö Raimo Aarnio ja johtava palotarkastaja Mika Viljanen 31.7.2009:

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on tutustunut ympäristölupahakemuksessa esitettyihin dokumentteihin ja lausuu seuraavaa:

Ekoport Turku Oy:n toiminta on vaarallisten kemikaalien teollisesta käsittelystä ja varastoinnista annetun asetuksen (59/1999) mukainen laajamittaista kemikaalien varastointia ja tuotantoa harjoittava laitos. Ekoport Turku Oy kuuluu asetuksen mukaan Turvatekniikan keskuksen (TUKES) valvonnan piiriin.

Ympäristölupahakemuksen mukaan toimintaa aiotaan laajentaa oleellisesti öljyisten tuotteiden varastoinnin ja valmistuksen osalta. Toiminnan laajentumisesta johtuen Varsinais-Suomen pelastuslaitos toteaa, että toiminnanharjoittajan tulee hakea Turvatekniikan keskukselta asetuksen 59/1999 17§ mukainen muutoslupa suunnitellulle toiminnalle. Muutosluvan yhteydessä toiminannaharjoittajan tulee esittää Turvatekniikan keskukselle asetuksen 59/1999 27§ mukainen pelastussuunnitelma, jossa on laajemmin esitetty toiminnasta aiheutuvat riskit sekä toimenpiteet ihmisten ja ympäristön suojaamiseksi.

Ympkaalk § 437

Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2009/Fredrik Klingstedt

Asia

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausuntoa Ekoport Turku Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee olemassa olevana toimintona pilssivesien ja –öljyjen käsittelyä ja kierrätysöljyn valmistusta sekä uutena toimintona diesel-polttoaineen valmistusta Turussa osoitteessa Pansiontie 55 (Pansion kaupunginosa).

Ympäristö- ja kaavoituslautakuntaa pyydettiin jättämään lausuntonsa hakemuksesta ympäristökeskukseen 7.8.2009 mennessä. Ympäristönsuojelutoimiston käytäntönä on valmistella lupahakemuksesta lausunto vasta ympäristökeskuksen kanssa tehdyn yhteisen tarkastuksen jälkeen, joka suoritettiin Ekoport Turku Oy:n laitosalueella 20.8.2009.

Toiminnan kuvaus

Ekoport Turku Oy:n olemassa olevassa laitoksessa käsitellään pilssivesiä- ja öljyjä, jotka ovat peräisin Suomen satama-alueilla pysähtyvistä laivoista. Em. lähtöaineista valmistetaan kierrätysöljyä.  Kierrätysöljyn tuotanto tapahtuu arkisin keskeytyvänä kolmivuorotyönä. Laitokselle prosesseissa käytettävä jäteöljy sekä muu jäte kuljetetaan säiliöautolla. Tuotantoa on mahdollista harjoittaa myös viikonloppuisin.

Pilssivesi separoidaan mekaanisesti regeneroimalla, jolloin vesi, öljy ja kiintoaine erottuvat toisistaan. Separoinnista erotettu kierrätetty öljy varastoidaan tuotesäiliöön. Vesi johdetaan puskurisäiliön kautta vedenkäsittelyyn. Kiintoaine tiivistetään ja toimitetaan jatkokäsittelyyn. Kerätystä öljystä valmistetaan kierrätysöljyä mm. polttolaitosten tukiöljyksi. Kierrätysöljy on ominaisuuksiltaan raskasta polttoöljyä vastaavaa. Uuden konversiolaitoksen valmistumisen jälkeen kierrätysöljystä valmistetaan dieselpolttoainetta. Kierrätysöljyn tuotantokapasiteetti tulee kasvamaan nykyisestä 12.000 tonnista 20.000 tonniin vuodessa. Kapasiteetin nostaminen ei vaadi uutta teknologiaa tai kunnallistekniikkaa.

Uusi suunniteltu dieselpolttoaineen valmistuslaitoslaitos toimii ympäri vuorokauden vuotuisen tuoton ollessa noin 4 miljoonaa litraa dieselpolttoainetta. Laitos rakennetaan samalle tontille pilssivesien ja –öljyjen käsittelylaitoksen kanssa. Dieselpolttoaine valmistetaan katalyyttisen depolymeraation avulla alipaineisessa, suljetussa systeemissä. Prosessi käyttää maksimissaan 12.000 tonnia raaka-ainetta vuodessa. Raaka-aineet ovat hiiltä sisältäviä materiaaleja, esimerkiksi muoveja, öljyjä sekä biomassaa (kuivassa muodossa olevaa rehua, biojätettä, jne.). Biomassan osuus syötteestä on noin 15-20 % ja se vastaanotetaan suoraan varastosiiloon. Prosessin lopputuote on EN 590-standardin mukaista biopolttoainetta, jota voidaan käyttää dieselkäyttöisissä laitteissa.  Valmista dieselpolttoainetta säilytetään öljysäiliöissä joita ympäröi betoninen suoja-allas. 

Sijainti 

Ekoport Turku Oy.n laitosalue sijaitsee Pansion kaupunginosassa osoitteessa Pansiontie 55 (oheismateriaali 1). Laitoksen toiminta-aluetta rajaa Paakarlan jalopuumetsikkö tontin pohjoispuolella. Paavolanrinteen jalopuumetsikkö ja pähkinäpensaslehto sijaitsevat 150 metrin etäisyydellä. Uusi suunniteltu laitos ei vaikuta jalopuumetsikön kokoon. Lähin Natura-alue on Ruissalon saari, johon on matkaa 700 metriä ja lähin asuinalue sijaitsee noin 280 m päässä laitos-alueesta.

Hanke ei sijoitu luokitetulle pohjavesialueelle.

Toiminnasta johtuvat pääasialliset päästöt

Jätteet:

Nykytoiminnasta öljyjätettä syntyy noin 120 tonnia vuodessa. Kapasiteetin kasvu nostaa öljyjätteiden määrää noin 200 tonniin vuodessa, jotka on tarkoitus hyödyntää uudessa konversiolaitoksessa.

Uuden laitoksen prosessista syntyy tuhkaa noin 50 tonnia vuodessa riippuen käytetyistä lähtöaineista. Syntyneelle tuhkalle suoritetaan kaatopaikkakelpoisuustestit, joiden tulokset toimitetaan viranomaiselle hyväksyttäväksi.

Syntyneet ongelmajätteet säilytetään merkittyinä erillään toisistaan ja toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn.

Melupäästöt:

Laitosalueen merkittävin melu aiheutuu laitoksen liikenteestä, joka tapahtuu Pansiontieltä Paakarlantielle ja sieltä laitosalueelle.Uudella konversiolaitoksella melu aiheutuu pääosin puhaltimista ja pumpuista, jotka melun vähentämiseksi sijoitetaan laitoksen sisätiloihin.

Ilmapäästöt:

Päästöjä ilmaan aiheutuu materiaalin käsittelystä sekä koneiden, laitteiden ja ajoneuvojen pakokaasuista. Toiminnan ulkoilmaan aiheuttamat päästöt ovat ympäristön kannalta vähäisiä. Suurin osa päästöistä syntyy laitoksen dieselkäyttöisestä kuljetusliikenteestä.

Jätevedet:

Jätevettä kertyy sekä prosessin aikaisesta toiminnasta että laitteiden puhtaanapidosta. Jätevesisäiliön vesi johdetaan mekaanisen öljynerottimen jälkeen sakkakaivoon ja sieltä öljynerotuskaivoon. Näytteenottokaivon jälkeen se johdetaan Turun kaupungin viemäriverkkoon. Jätevettä syntyy noin 3.000 – 6.000 m3/a, haettavalla maksimikapasiteetilla määrä on noin 10.000 m3/a.

Uuden laitoksen prosessissa syntyy hapanta ja suolapitoista jätevettä noin 500 m3/a. Veden pH tarkistetaan ja vesi neutraloidaan tarvittaessa ja johdetaan viemäriin.

Öljysäiliöiden suoja-altaasta ja öljyn purku- sekä lastauspaikalta tulevat sadevedet johdetaan hälyttimellä varustetun öljynerottimen kautta viemäriin. Viemärijärjestelmässä on sulkuventtiili. Tehdasalueen hulevedet johdetaan samaan viemäriverkkoon öljynerotinkaivon kautta.

Toiminnan ympäristöriskit

Hakija on hakemuksessaan käsitellyt toimintaan liittyviä ympäristöriskejä. Suurimmaksi riskiksi hakija on esittänyt säiliöauton lastauksessa ja purussa tapahtuvan kemikaalivuodon. Piha-alue on asfaltoitu ja viemärit varustettu erottimilla ja sulkuventtiilillä, joilla ehkäistään kemikaalien kulkeutumista maaperään ja vesistöön. Lastaus- ja purkupaikka on allastettu.

Säiliöt sijaitsevat valuma-altaissa ja ne on varustettu pintahälyttimillä.

Onnettomuuksien estämiseksi laitoksella työskentelevä henkilökunta perehdytetään laitoksen käyttöön. Laitoksella on kirjalliset toimintaohjeet. Alueella sattui kesällä 2009 mittava öljyvuoto, jonka jälkeen laitoksen varotoimenpiteitä on päivitetty.

Lupahakemuksen käsittely

Hakemuksesta on jätetty kaksi muistutusta Lounais-Suomen ympäristökeskukseen, joissa on esitetty mm. seuraavia mielipiteitä hakemuksessa esitetystä toiminnasta:

Ympäristönsuojelutoimiston kannanotto

Ekoport Turku Oy:n suunniteltu toiminta edesauttaa jätteiden alueellista kierrätystoimintaa ja ongelmajätehuoltoa. Käyttämällä uusiopolttoainetta, joka on valmistettu esim. öljyisistä vesistä, biomassasta ja biojätteistä voidaan neitseellisten fossiilisten polttoaineiden riippuvuutta vähentää. EU:n jätehierarkian mukaan jätteen syntyä on ensisijaisesti pyrittävä ehkäisemään. Hierarkiassa toissijaisesti on pyrittävä jätteen kierrättämiseen ja hyödyntämiseen, mikä kyseessä olevalla toiminnalla saavutetaan.

Ympäristönsuojelutoimiston mielestä hakemuksen mukaiselle toiminnalle voidaan myöntää ympäristölupa. Lupamääräyksiä laadittaessa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota siihen, että laitosalue sijaitsee Ruissalon luonnonsuojelualueen ja meren läheisyydessä. Pansion varastointialueella on vuosina 2008 ja 2009 sattunut suuria öljyvuotoja, joiden mittaviin jälkitorjuntatöihin ympäristönsuojelutoimisto myös on osallistunut. Siksi ympäristönsuojelutoimiston mielestä ympäristölle vaarallisten kemikaalien varastointiin ja käsittelyyn liittyvät ympäristöriskit tulee lupamääräyksin minimoida parhaimman käytettävissä olevan tekniikan ja käytäntöjen avulla. Lupamääräyksissä tulee huomioida ainakin seuraavat seikat:

Muilta osin ympäristönsuojelutoimistolla ei ole huomautettavaa hakemuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää antaa Turun kaupunginhallitukselle ja Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 465

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Ekoport Oy:n ympäristölupahakemuksesta ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaisen lausunnon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää liittää lausuntonsa oheen ympäristöterveydenhuollon ja aluepelastuslaitoksen Ekoport Oy:n ympäristölupahakemuksesta antamat lausunnot.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen ympäristökeskus