Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34508.06.2009 Kj
Kaupunginhallitus36516.06.20095 Kj

3399-2009 (041)

Talouden elvyttämiseen tähtäävät ja työllisyyttä tukevat toimenpiteet

Tiivistelmä: -

Kh § 345

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

Kaupunginhallitus päätti 18.5.2009 § 281 käsitellessään talouden elvyttämiseen tähtääviä ja työllisyyttä tukevia toimenpiteitä palauttaa asian VR:n entisten konepajojen ja Forum Marinumin investointien osalta siten, että nämä tuodaan kaupunginhallituksen uuteen käsittelyyn viimeistään 16.6.2009.

VR:n entisiin konepajoihin suunnitellun luovan talouden keskuksen osalta on todettava, että hankkeesta päättäminen edellyttää sille laadittavaa toteutussuunnitelmaa, jonka tulee sisältää hankkeen toimintakonsepti, sen edellyttämät investoinnit ja niiden rahoitus ja myös kaupungin sekä taloudelliset että toiminnalliset vastuut keskuksen ylläpidosta. Rahoitukseen liittyy mm. kysymys valtion mahdollisesta rahoitusosuudesta. Näiden asioiden selvittämistä varten toteutussuunnitelman laatimiselle tulisi antaa aikaa elokuun 2009 loppuun asti. Sen sijaan Forum Marinumin investointien osalta edellytykset hankkeesta päättämiselle ovat olemassa.

Forum Marinumin hankesuunnitelmaan sisältyvistä investoinneista ovat toteuttamatta Linnankadun julkisivujärjestelyt ja venekatos sekä kruunun viljamakasiinin peltikaton uusinta. Suomen merimuseon ja Forum Marinumin yhteisnäyttelyn edellyttämät työt ovat tulleen lisäyksenä myöhemmin. Näiden töiden jälkeen Merikeskus Forum Marinumiin alun perin suunnitellut rakennustyöt on saatu toteutettua.

Venekatos toteutetaan Kruunun viljamakasiinin ja Daphne-ravintolan kulmaukseen. Samalla uudistetaan rakennusten julkisivunäkymä Linnankadulle. Venekatokseen sijoitetaan tällä hetkellä tilapäisesti merikeskuksen piha-alueelle sijoitetut puurakenteiset 1940-luvulla rakennettu moottoritorpedovene Taisto 3, 1960-luvulla rakennettu moottoritykkivene Nuoli 8 sekä muita pienempiä vene-luokan aluksia, joiden säilyminen edellyttää katettua säilytys- ja esittelytilaa.

Kruunun viljamakasiinin peltikatto on osittain pahasti ruostunut ja vaatii pikaista uusintaa.

Näiden töiden lisäksi on olemassa olevalla rahoituksella kuluvana vuonna aloitettu merikeskuksen piha-alueiden uudelleen järjestely, joiden tarkoituksena on parantaa alueen käytettävyyttä ja ilmettä.

Edellä olevat rakennustyöt ovat valmiita aloitettaviksi nopealla aikataululla siten, että työt voitaisiin käynnistää syyskauden alussa 2009 heti vilkkaimman matkailukauden jälkeen ja saada valmiiksi ennen Turun kulttuuripääkaupunkitapahtumia vuonna 2011. Näillä toimenpiteillä tulisi olevaan myös pitempiaikainen työllisyyttä tukeva vaikutus.

Esitettyjen töiden kustannusarvio 1/09 on yhteensä 2,5 M€ (Alv 0), josta piha-alueiden järjestelyjen osuus on 0,3 M€, venekatoksen ja julkisivun osuus 1,6 M€, peltikaton uusinnan osuus 0,4 M€ ja yhteisnäyttelyn rakenteiden osuus 0,2 M€.

Merikeskuksen perustamisvaiheessa asetettiin tavoitteeksi se, että Turun kaupunki vastaisi 50 %:sta kustannuksia sekä valtio ja yksityiset tukijat kumpikin neljänneksestä. Vuoden 2008 loppuun mennessä kaupungin osuus on n. 43 %, valtion n. 23 % ja yksityisen tuen osuus n. 34 %.

Suunniteltujen rakennustöiden kustannusten jaon tulisi olla edellä oleva huomioon ottaen seuraava.

-          kaupunki                 1,3 M€           52 %

-          opetusministeriö     0,6 M€           25 %

-          liikenneministeriö    0,1 M€             4 %

      -     oikeusministeriö     0,2 M€             8 % (vankityö)

-          yksityiset                 0,3 M€           11 %

Kaupungin 1,3 M€:n panostusta vastaan saadaan valtion ja yksityisen tahon rahoitusta 1,2 M€ rakennuskohteeseen, jonka työt voidaan aloittaa syyskauden alussa 2009.

Suunnitellussa kustannusjaossa on otettu huomioon aikaisemman rahoituksen jakautuminen. Valtion rahoituksessa on otettu huomioon ministeriöille, erityisesti opetusministeriölle elvytystarkoituksessa myönnetyt määrärahalisäykset.

Kaupungin rahoitusosuus voidaan kattaa säätiön ottamalla ja Turun kaupungin takaamalla pitkäaikaisella lainalla, jonka kustannuksia varten kaupungin tulisi myöntää säätiölle vuotuista lisäavustusta. Tällä hetkellä lainakustannuksista johtuva lisäavustuksen tarve on n. 160.000 – 180.000 € vuodessa. Investoinnit eivät aiheuta tarvetta toiminta-avustuksen lisäämiseen.

Liite 1Forum Marinum- säätiön kirjelmä 5.5.2009

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että Forum Marinum- säätiölle myönnetään omavelkainen takaus enintään 1,3 milj. euron suuruiselle 10 vuoden kuoletusajalla otettavalle lainalle ja että kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään takauksen tarkemmista ehdoista.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää edellyttäen, että kaupunginvaltuusto myöntää edellä mainitun takauksen,

että Forum Marinum- säätiölle myönnetään lupa aloittaa syyskaudella 2009 yhteensä 1/09 kustannustasossa n. 2,5 milj. euron (alv 0 %) suuruiset investoinnit, joilla kunnostetaan merikeskuksen Linnankadun puoleista julkisivua, rakennetaan venekatos, uusitaan kruunun viljamakasiinirakennuksen peltikatto sekä tehdään näyttelytoimintaan liittyviä rakennustöitä edellyttäen, että hankkeen kokonaisrahoitus on varmistettu,

että kaupungin rahoitusosuudeksi em. investoinnista hyväksytään 1,3 milj. euroa,  joka rakentamisvaiheessa rahoitetaan Forum Marinum -säätiön ottamalla ja kaupungin takaamalla pitkäaikaisella lainalla, ja

että vuosien 2010–2019 talousarvioihin varataan Forum Marinum- säätiölle em. lainan kustannuksia vastaavan vuotuisen avustuksen merikeskuksen toimintaan tai esimerkiksi alusten huolto- ja korjaustöihin myönnettävien avustusten lisäksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että luovan talouden keskuksen (ent. VR:n konepajat) osalta toteutussuunnitelma tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi elokuun 2009 loppuun mennessä.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin ehdotuksesta yksimielisesti.

Virtanen ja Lehmusto ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Kh § 365

Pöydältä 8.6.2009 § 345

PäätösAsia palautettiin Lehtisen ehdotuksesta yksimielisesti tuotavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn uudelleen elokuussa.

Jakelu

palKeskushallinto, hallinto