Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31625.05.20094 Kj

11203-2008 (642)

Talouspalvelukeskuksen korvaavien tilojen hankesuunnitelman hyväksyminen (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus hyväksyi 4.5.2009 talouspalvelukeskuksen uusien toimitilojen hankintaa koskevan tarveselvityksen. Tarveselvityksen pohjalta Tilaliikelaitos on valmistellut talouspalvelukeskuksen Yliopistonkatu 27 korvaavien tilojen hankesuunnitelman. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyisi korvaavien tilojen hankesuunnitelman. Lisäksi kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyisi asiaan liittyvät sopimusjärjestelyt.

Kh § 316

Tilaliikelaitoksen johtokunta 12.5.2009:

”Tilahankkeiden hankesuunnitteluohjeen mukaan vuokrahankkeiden toimivaltarajat määräytyvät vuokramenosta määritellyn pääomitetun hankinta-arvon mukaan. Datacityn tilojen hankinta-arvo on tilalaitokselta saadun tiedon mukaan 2,3 milj. €. Näin ollen toimivalta hankesuunnitelman hyväksymiseen on kaupunginvaltuustolla.

Kaupunginhallitus on 4.5.2009 tekemällä päätöksellään hyväksynyt talouspalvelukeskuksen tarveselvityksen. Tämän lisäksi kaupunginvaltuusto on 16.2.2009 tehdyllä päätöksellään hyväksynyt ammatti-instituutin korvaaviksi tiloiksi Rausanne Oy:ltä vuokrattavat tilat Kiinteistö Oy Datacitystä. Samalla kaupunginvaltuusto päätti osto-optiosopimuksen solmimisesta Rausanne Oy:n ja SL-yhtiöiden kanssa. Osto-optiosopimuksen ja vuokrasopimuksen solmiminen liittyy kaupungin tavoitteeseen keskittää city-korttelialueen omistusta, jolla pyritään lisäämään alueen tunnettavuutta, houkuttelevuutta sekä kysyntää pitkäjänteisesti sekä alueen edut ja kilpailutekijät huomioiden. Ns. imagohyöty aikaan saa kaupunkikonsernille välillisiä hyötyjä, joita ei ole mahdollista saavuttaa muilla keinoin.

Tähän liittyen Tilaliikelaitos on käynyt neuvotteluja Veritaksen ja Åbo Akademin säätiön kanssa Kiinteistö Oy Datacityn tilojen vuokraamisesta talouspalvelukeskuksen käyttöön. Neuvotteluissa on saavutettu lopputulos, jossa kaupunki saa itselleen osto-option kaikkiin Veritaksen omistamiin Kiinteistö Oy Datacityn osakkeisiin sekä kaikkiin Åbo Akademin säätiön omistamiin osakkeisiin Kiinteistö Oy Datacitystä ja Kiinteistö Oy Biocitystä. Tilaliikelaitos esittää neuvottelujen lopputuloksen perusteella, että hankesuunnitelma hyväksytään ja talouspalvelukeskuksen tilat osoitetaan Kiinteistö Oy Datacitystä.

Osto-option saaminen oheismateriaaleissa 3 ja 5 mainituin ehdoin tekee Kiinteistö Oy Datacityn vaihtoehdosta konsernin kannalta kokonaisuutena edullisemman vaihtoehdon, sillä kaupunki saa sopimuksen mukaan oikeuden lunastaa tilat ns. ”tyhjien” toimistotilojen hinnalla. Lisäksi kiinteistöosakeyhtiö ICT:n osakkeiden myynti nykytilassa ilman suurempaa kokonaisuutta ei tule onnistumaan. Lisäksi kiinteistöomaisuuden keskittämisellä on saavutettavissa suurempiakin hyötyjä ko. alueen kehittämisen yms. näkökulmasta katsoen.

Tilaliikelaitoksen johtokunta päätti,

että talouspalvelukeskuksen korvaavien tilojen hankesuunnitelma hyväksytään,

että asiaan liittyvät vuokrasopimukset hyväksytään,

että vuokrasopimusten tekemisen ehtona on, että kaupunki saa osto-oikeuden Veritaksen ja Åbo Akademin säätiön omistamiin Kiinteistö Oy Datacityn ja Kiinteistö Oy Biocityn osakkeisiin,

että Tilaliikelaitoksen toimitusjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan asiaan liittyvät sopimukset ja tekemään niihin tarvittavia teknisiä muutoksia ja

että hankesuunnitelma ja siihen liittyvät sopimukset lähetetään kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.”

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 22.5.2009:

 

Tilaliikelaitos on valmistellut talouspalvelukeskuksen Yliopistonkatu 27 korvaavien tilojen hankesuunnitelman. Hankesuunnitelmassa korvaavat tilat osoitetaan Kiinteistö Oy Datacitystä. Tilaliikelaitoksen johtokunta on omalta osaltaan hyväksynyt kyseisen hankesuunnitelman liitteineen 12.5.2009 ja päättänyt lähettää asian kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

 

Tilahankkeiden hankesuunnitteluohjeen mukaan vuokrahankkeiden toimivaltarajat määräytyvät vuokramenosta määritellyn pääomitetun hankinta-arvon mukaan. Datacityn tilojen hankinta-arvo on Tilaliikelaitokselta saadun tiedon mukaan 2,3 milj. €. Näin ollen toimivalta hankesuunnitelman hyväksymiseen on kaupunginvaltuustolla.

 

Kaupunginhallitus on 4.5.2009 tekemällä päätöksellään hyväksynyt talouspalvelukeskuksen tarveselvityksen. Tämän lisäksi kaupunginvaltuusto on 16.2.2009 tehdyllä päätöksellään hyväksynyt ammatti-instituutin korvaaviksi tiloiksi Rausanne Oy:ltä vuokrattavat tilat Kiinteistö Oy Datacitystä. Samalla kaupunginvaltuusto päätti osto-optiosopimuksen solmimisesta Rausanne Oy:n ja SL-yhtiöiden kanssa.

 

Osto-optiosopimuksen ja vuokrasopimuksen solmiminen liittyy kaupungin tavoitteeseen keskittää City-korttelin omistusta. Toimenpiteellä pyritään lisäämään alueen tunnettavuutta, houkuttelevuutta ja kysyntää pitkäjänteisesti. Kyseinen keskittäminen tuottaa kaupunkikonsernille välillisiä hyötyjä, joita ei ole mahdollista saavuttaa muilla keinoin. Tähän liittyen Tilaliikelaitos on käynyt neuvotteluja Veritaksen ja Åbo Akademin säätiön kanssa Kiinteistö Oy Datacityn tilojen vuokraamisesta talouspalvelukeskuksen käyttöön. Neuvotteluissa on saavutettu lopputulos, jossa kaupunki saa itselleen osto-option kaikkiin Veritaksen omistamiin Kiinteistö Oy Datacityn osakkeisiin ja kaikkiin Åbo Akademin säätiön omistamiin osakkeisiin Kiinteistö Oy Datacitystä ja Kiinteistö Oy Biocitystä.

 

Osto-optio tekee Kiinteistö Oy Datacityn vaihtoehdosta konsernin kannalta kokonaisuutena edullisimman vaihtoehdon, sillä kaupunki saa sopimuksen mukaan oikeuden lunastaa tilat ns. ”tyhjien” toimistotilojen hinnalla. Kiinteistöomaisuuden keskittämisellä onkin saavutettavissa merkittäviä taloudellisia hyötyjä alueen kehittämisen kannalta. Keskittäminen mahdollistaa nykyistä paremmin alueella sijaitsevien kaupungin suorassa ja välillisessä omistuksessa tai hallinnassa olevien tilojen jalostamisen siten, että niistä muodostuu kiinteistötaloudellisesti kannattavampi ja matalariskisempi sijoituskokonaisuus.

 

Keskittäminen nostaa edelleen kiinteistökokonaisuuden arvoa, mikäli kaupunki päättää tulevaisuudessa luopua alueen kiinteistöomistuksesta joko kokonaan tai osittain. Tällä hetkellä esim. Kiinteistöosakeyhtiö ICT:n omistuksessa olevien tilojen myynti kannattavasti ilman suurempaa kiinteistökokonaisuutta on ollut erittäin haasteellinen tehtävä.

 

Talouspalvelukeskukselta vapautuvat tilat tulisi täyttää kaupungin sisäisinä siirtoina. Rakennusomaisuuden hallinta ja tarvittavien palveluiden tuottaminen muodostavat kaupunkikonsernin kannalta merkittävän taloudellisen kokonaisuuden, jonka luonnollinen sijainti on keskushallinnon välittömässä yhteydessä. Talouspalvelukeskukselta Yliopistonkatu 27 rakennuksessa vapautuvat tilat tulisikin täyttää Tilaliikelaitoksen, Talotoimiliikelaitoksen ja Kiinteistöpalveluliikelaitoksen johto ja hallintohenkilöstöllä. Se muodostaa selkeän toiminnallisen kokonaisuuden ja sopii fyysisesti kyseisiin tiloihin. Lisäksi myös revisiotoimisto on mahdollista siirtää vapautuviin tiloihin siten, että yhteensä niihin sijoittuisi noin 94 henkilöä.

 

Tilaliikelaitokselta, Talotoimiliikelaitokselta ja Kiinteistöpalveluliikelaitokselta vapautuviin tiloihin (yht. 1736 m2) Linnankatu 34 rakennuksessa voidaan siirtää muita kaupungin toimijoita, mutta mahdollinen luopuminen vapautuvista tiloista on myös taloudellisesti perusteltu vaihtoehto. Näin noudatettaisiin omistajapoliittista linjausta, jonka mukaan vähemmistösomisteisista kiinteistöosakeyhtiöistä luovutaan. Kyseiset omistukset ovat hallinnollisesti raskaita ja aiheuttavat ongelmia päätösprosessien hallinnan näkökulmasta.

Revisiotoimen siirtyessä Yliopistonkatu 27 tiloihin voitaisiin vastaavasti luopua yksikön nykyisistä vuokratiloista (233 m2) osoitteessa Kristiinankatu 3.

 

Kiinteistö Oy Datacityn hankesuunnitelman aiheuttamat jatkotoimenpiteet tulisi selvittää kattavasti elokuun 2009 loppuun mennessä siten, että ne voidaan tuoda kaupunginhallituksen ja tarvittavilta osin kaupunginvaltuuston päätettäviksi viimeistään talousarviokäsittelyn yhteydessä sekä liittää osaksi kaupungin palveluverkon ja tilojen yhteiskäyttöratkaisua.

 

Liite 2                                 Hankesuunnitelma liitteineen

 

Liite 3                                 Vuokrasopimusluonnos (Veritas)

 

Liite 4                                 Vuokrasopimusluonnos (Åbo Akademin säätiö)

 

Liite 5                                 Osto-optiosopimusluonnos (Veritas), osakenumeroluettelu ja kauppakirjaluonnos

 

Liite 6                                 Osto-optiosopimusluonnos (Åbo Akademin säätiö) ja kauppakirjaluonnos

 

Oheismateriaali 1              Talouden vastuualueen lausunto

 

Kaupunginhallitus ilmoittaa puoltavansa liitteenä olevan hankesuunnitelman ja liitteinä olevien sopimusten hyväksymistä. Lisäksi kaupunginhallitus ilmoittaa, että Tilaliikelaitoksen toimitusjohtaja tulisi oikeuttaa allekirjoittamaan asiaan liittyvät sopimukset ja tekemään niihin tarvittavia teknisiä muutoksia.

 

Samalla kaupunginhallitus ilmoittaa päättäneensä, että Kiinteistö Oy Datacityn hankesuunnitelman aiheuttamat jatkotoimenpiteet tulee selvittää kattavasti elokuun 2009 loppuun mennessä.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

 

                     Kaupunginvaltuusto päättää,

että liitteenä 2 oleva hankesuunnitelma hyväksytään,

että liitteinä 3-6 olevat sopimuksen hyväksytään ja

että Tilaliikelaitoksen toimitusjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan asiaan liittyvät sopimukset ja tekemään niihin tarvittavia teknisiä muutoksia.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

 

Ehdotus       Kaupunginhallitus päättää tehdä kaupunginvaltuustolle edellä olevan ehdotuksen.


Samalla kaupunginhallitus päättää, että Kiinteistö Oy Datacityn hankesuunnitelman aiheuttamat jatkotoimenpiteet tulee selvittää kattavasti elokuun 2009 loppuun mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKeskushallinto, hallinto
tpvTilaliikelaitos
tpvVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 316
Liite 2:Hankesuunnitelma liitteineen
Liite 3:Vuokrasopimusluonnos, Veritas
Liite 4:Vuokrasopimusluonnos (Åbo Akademin säätiö)
Liite 5:Osto-optiosopimusluonnos Veritas, osakenumeroluettelo ja kauppakirjaluonnos
Liite 6:Osto-optiosopimusluonnos (Åbo Akademin säätiö) ja kauppakirjaluonnos